mai 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prezentat în premieră mondială în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2011, unde a câştigat Premiul Juriului, Goodbye, de Mohammad Rasoulof, spune povestea unei avocate, Noura, ale cărei tentative de părăsire a Iranului sunt dejucate constant de către Putere, femeii revocându-i-se chiar şi licenţa de exercitare a profesiei. Apelând la sentimente de teamă şi disperare, regizorul Mohammad Rasoulof (el însuşi impiedicat în mod oficial de la a mai face filme - în data de 20 decembrie 2010, a fost condamnat de către guvernul iranian la şase ani de închisoare pentru "adunare, conspiraţie şi propagandă împotriva regimului", iar Abbas Kiarostami a cerut să fie eliberat, împreună cu un alt condamnat din motive similare, Jafar Panahi) construieşte o metaforă potrivită pentru presiunile resimţite de mulţi dintre locuitorii Iranului de azi.


Un alt titlu de marcă al competiţiei Cinepolitica 2012 este Post Mortem - premieră mondială la Veneţia 2010 - al chilianului Pablo Larrain, o ciudată şi bolnavă poveste de dragoste ce se desfăşoară în morga şi pe străzile din Santiago de Chile, pe fundalul loviturii de stat din 1973, eveniment încheiat cu eliminarea violentă a lui Allende (filmul prezintă momentul cu lux de amănunte şi prim-planuri).


L'exercice de l'etat continuă lista cu titluri de excepţie care alcătuiesc competiţia Cinepolitica. Coproducţia franco-belgiană regizată de Pierre Schoeller, produsă de fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne şi laureată cu premiul FIPRESCI în cadrul secţiunii Un certain regard - Cannes 2011 relatează odiseea ministrului francez al Transporturilor, Bertrand Saint-Jean, pus să rezolve efectele unui banal accident de autobuz petrecut în miez de noapte...


Tot despre rolul pe care circumstanţele excepţionale, dar cu puternică încărcătură politică, îl joacă în viaţa de zi cu zi este vorba şi în filmul austriac What a Difference a Day Makes, de Peter Payer: un politician de viitor, care şi-a cucerit electoratul graţie onestităţii sale, decide să se detaşeze niţel de campanie şi să plece cu soţia sa într-un week-end romantic. Pe drum, cei doi sunt acostaţi de un vechi prieten, care pare să ştie anumite lucruri din trecut, lucruri pe care politicianul ar prefera să nu şi le amintească.

În fine, ultimele două titluri din prima parte a competiţiei Cinepolitica "bat" ceva mai aproape de casă. Astfel, Rose, al polonezului Wojciech Smarzowski, întoarce spectatorii în timp, la finele celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi martorii haosului ce a marcat viaţa polonezilor din Mazuria (fosta Prusie de Est), intraţi sub stăpânire sovietică, în timp ce Skinehad / Skinning, al sârbului Stevan Filipovic, ne readuce în prezent, pentru a ne atrage atenţia că trăim, în continuare, într-o lume dominată de violenţă, huliganism şi rasism şi în care mişcările extremiste au tot mai mulţi prozeliţi.
 
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic va avea loc în Bucureşti, în perioada 15 - 21 iunie 2012, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, fiind precedată de o avanpremieră, între 11 - 14 iunie 2012, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. 

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus