Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

PELICAM soseşte la Tulcea. Filme documentare, de ficţiune şi animaţie despre mediu şi oameni!

iunie 2012
Festivalul Internaţional de Film despre mediu şi oameni PELICAM are loc între 15 şi 17 iunie 2012 la Tulcea, prezentând în competiţie atât lungmetraje, cât şi filme de scurt metraj, ce aduc în discuţie perspective interesante  cu privire la problematică mediului înconjurător.

Centrul Cultural Jean Bart şi Piaţa Civică din Tulcea vor găzdui pe parcursul celor trei zile videoproiectii ale filmelor premiate în festivaluri renumite precum cele de la Cannes, Berlinale sau Sundance.

Printre numele sonore din cadrul PIFF 2012 se număra Gasland, în regia lui Josh Fox, film câştigător al Premiului Juriului în cadrul festivalului de la Sundance şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film documentar. Proiecţia filmului va  fi urmată de o dezbatere publică pe tema exploatării gazelor de şist în România, cu specialişti pe teme de mediu.

Xingu, lungmetraj prezentat la Berlinale 2012 suprinde povestea adevărată a fraţilor Villas-Boas şi evenimentele care au dus la crearea Parcului Naţional Xingu, prima mare rezervaţie indiană din Brazilia. Acest film readuce în atenţia publicului în seara de deschidere PELICAM 2012 un subiect dramatic şi uitat din istoria Braziliei.

Filmul de închidere a festivalului va fi Voyage sous les mers, regizat de Jean-Jaques şi Francois Mantello, produs de Jean-Michel Cousteau, fiul celebrului comandant iar naratorul acestei odisee este câştigătoarea premiului Oscar actriţă Marion Cotillard. Filmul va fi proiectat în premieră în România şi difuzat în aer liber în Piaţa Civică din Tulcea.

Aral, the lost sea, în regia celebrei documentariste Isabel Coixet nominalizată pentru Palme d'Or şi Ursul de Aur, va fi inclus într-o proiecţie specială în Piaţa Civică a oraşului Tulcea.

Secţiunea de scurtmetraje a Festivalului PELICAM prezintă filme multi-premiate în toată lumea precum Red Sands, documentarul de debut al celebrului operator David Procter - câştigător al premiului pentru cel mai bun scurtmetraj în cadrul Raindance International Film Festival şi nominalizat pentru cel mai bun scurtmetraj la British Independent Film Awards - un documentar ce pune sub semnul întrebării limita între tradiţie şi cruzime din luptele cu tauri din San Fermin.

PELICAM aduce pentru copii filmul Ponyo, în regia câştigătorului premiului Oscar, Hayao Miyazaki, urmat de un workshop practic ce prezintă modul în care pot fi prelucrate deşeurile pentru obţinerea unor produse care pot fi valorificate.

Unul din evenimentele speciale ale festivalului pentru publicul tulcean va fi şansa de a redescoperi aventurile filmate ale comandantului Cousteau, ce au avut loc în Delta Dunării la începutul anilor '90.

Juriul festivalului PELICAM este alcătuit dintr-o echipă de specialişti ai mediului şi filmului: competiţiile de lungmetraje şi de scurt metraje vor fi jurizate de Mihai Chirilov, director artistic TIFF, Teia Gavrilescu, preşedinte Asociaţia ViitorPlus şi Mugur Pop, director tehnic al Comitetului Naţional de Turism Ecvestru.

Festivalul Internaţional de Film PELICAM include atât proiecţii de film în premieră naţională, cât şi ateliere, workshopuri, dezbateri pe teme de actualitate şi concert extraordinar în aer liber.

Intrarea este liberă pentru toate evenimentele.

Festivalul Internaţional de film despre mediu şi oameni PELICAM este organizat de Asociaţia Culturală Les Herbes Folles. Sponsorul principal al evenimentului: APA NOVA Bucureşti, o companie VEOLIA. Sponsor PIFF 2012: Renault. PIFF 2012 este organizat cu spirjinul Primăriei Municipiului Tulcea şi al Centrului Cultural Jean Bart Tulcea şi în parteneriat cu Asociaţia Ateliere Fără Frontiere, Independenta Film, Clorofilm şi Sâmbăta Sonoră.

www.pelicam.ro

Pentru mai multe informaţii cu privire la Festivalul PELICAM vă rugăm să ne contactaţi la: office@pelicam.ro, telefon 0749063223,  persoană de contact  Mihaela Creţu.

Toate articolele despre Articole diverse

Suspans, enigme şi investigaţii poliţiste - martie 2017. lună NEAGRĂ la TV5MONDE, Comunicat de presă
 Zilele Filmului: Memoria Holocaustului (In Memoriam Elie Wiesel), 2017, Comunicat de presă
 Filmele LUX. 10 pentru 10 la Cinema Elvira Popescu din Bucureşti, Comunicat de presă