iunie 2012
ShortsUp - Scurtmetrajele prind viaţă
O dată pe an, scurtmetrajele care s-au distins la Oscar, Berlin, BAFTA, Sundance, Clermont-Ferrand, Tribeca sau Cannes pot fi văzute şi la Bucureşti. De cele mai multe ori în premieră sau în proiecţie unică în România, filmele scurte, bune şi recente ale lumii îşi dau întâlnire la noaptea-regal a filmelor sub 20 de minute. Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este un eveniment ShortsUP aflat la a 4-a ediţie ce se va defăşura pe 23 iunie 2012 la nou lansata Bibliotecă Naţională a României, outdoor dacă vremea o permite sau în interiorul bibliotecii dacă vremea va fi ploioasă.

Unul dintre filmele-vedetă ale programului, Plimbarea de dimineaţă (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) a câştigat premiul pentru scurtmetraj la BAFTA, la Sundance şi a fost nominalizat la Oscar. Animaţia e bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez întâlneşte o găină pe străzile oraşului: care dintre cei doi se va dovedi "mai urban" şi "mai cool"?

Cu o selecţie din ce în ce mai precisă ce include numai filmele premiate sau nominalizate în marile competiţii de film mondiale în 2011 - 2012, maratonul va testa rezistenţa cinefililor până la ora cinci dimineaţa. Evident, nu puteau lipsi din program unele dintre cele mai valoroase filme scurte româneşti din 2011 - 2012.

Adrian Sitaru revine în programul Nopţii Lungi după ce în 2011 au fost proiectate trei filme scurte ale sale în secţiunea Going UP. Regizorul român se reîntoarce mereu cu succes la filmul scurt, chiar şi după consacrarea prin lungmetraje. Chefu' e o comedie despre interminabilele discuţii între vecini: ce face un băiat de 17 ani acasă când mama lipseşte si, mai ales, cum reacţionează vecinele? Un film scurt care şi-a început de curând circuitul festivalier şi a fost prezent la Cannes.

Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu) este o dramă care te ţine cu sufletul la gură despre doi tineri care vor să fugă din ţară. Fiecare are nevoie de celălalt, dar lipsa deplină de încredere naşte ezitări. În plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie să-şi lase soţia în urmă. Este scurtmetrajul românesc despre care s-a vorbit cel mai mult în 2011. A fost invitat la peste 100 de festivaluri internaţionale, a câştigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin şi distins cu două trofee Gopo 2012.
 
În filmul De azi înainte (r. Dorian Boguţă) personajul principal primeşte cadou la aniversarea de 18 ani o lecţie de şofat, o sticlă de vodcă şi o discuţie îndrăzneaţă despre femei. O surpriză îi dă însă peste cap toată aniversarea. Cel mai bun film românesc la NexT 2012.
 
Ţipătul (r. Sebastian Cosor) este una dintre cele mai surprinzătoare animaţii din ultimii ani. În doar 3 minute, filmul dezvoltă într-un mod ingenios tema celebrei lucrări plastice a expresionistului Edvard Munch, "The Scream". Dublu câştigător la Anim'est şi la alte competiţii.

Între multele producţii care vin în premieră pe ţară la eveniment se numără şi filmul Kiddo, care aduce o altfel de noutate: e vorba de o peliculă interactivă, în care oamenii aleg din diverse continuări posibile. Va fi o experienţă memorabilă, aşa cum spune şi regizorul filmului, Millo Simulov: "Mă bucură foarte mult prezenţa Kiddo în programul ShortsUP, eveniment în care publicul bucureştean va face pentru prima dată cunoştinţă cu povestea Kiddo. Interactivitatea, montajul dinamic şi muzica alertă cred că se potrivesc ca o mănuşă publicului devorator de filme scurte care poate interveni pentru prima dată în viaţa personajelor şi le poate schimba destinul. Aşa că îi aştept cu drag "să facem filmul" împreună."

În câteva momente-cheie ale acţiunii, spectatorii decid ce vor face personajele, cu una dintre variantele oferite de autori. Producţia este una de pionierat şi totodată o poveste emoţionantă despre copiii din familii dezbinate care devin oameni mari la vârste fragede. O realitate traumatizantă, pe care preferăm să n-o observăm. Kiddo este pasionată de box, refugiul ei atunci când simte că nu mai poate. Dar o femeie care loveşte cu furie un sac de box nu este o imagine senină. Actriţa din rolul principal, Anamaria Maier, spunea că un rol într-un film interactiv te solicită mult mai mult: "E ca şi cum ai pregăti un rol pentru mai multe filme. Când auzi Acţiune!, te duci cu personajul într-o zonă, se dă stop, revii unde erai şi te duci în alta zonă. Trăieşti destinul personajului la intensitate dublă."

Intensitate maximă şi pentru spectatorii evenimentului ShortsUP, care, între stările diverse pe care le vor încerca de-a lungul nopţii, vor decide şi soarta lui Kiddo. Scurtmetrajul va prinde viaţă cu adevărat, momentul fiind moderat de un actor care îi va antrena pe cinefili în jocul alegerii. Filmul interactiv are loc doar la Bucureşti, nu în celelalte oraşe în care se ţine evenimentul (Cluj, Timişoara, Braşov şi Sibiu).


Competiţia dintotdeauna dintre filme şi cărţi va cunoaşte o scădere "dramatică" pe 23 iunie 2012: filmele scurte proiectate afară vor fi privite admirativ de la ferestrele bibliotecii de milioanele de volume. Spotul video poate fi văzut pe site-ul proiectului: http://shortsup.ro/ro/video.

Evenimentul va începe la ora 20 cu un concert live The Mono Jacks şi va fi animat de proiecţii pe clădirea Bibliotecii Naţionale, de live cooking şi de expoziţii. Filmele încep de la 21.30.

Biletele pentru Noaptea Lungă a Filmelor Scurte se pot achiziţiona prin MyTicket şi Eventim la preţul de 30 de lei sau în ziua evenimentului la preţul de 40 de lei. Detalii despre noaptea scurtmetrajelor găsiţi pe site-ul www.shortsup.ro. ShortsUP, brandul scurtmetrajelor valoroase, e organizat de ORICUM în parteneriat cu Feeder.ro.

Program Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2012
Bucureşti: Biblioteca Naţională a României, 23 iunie 2012
Concomitent la Cluj, Timişoara, Braşov, Sibiu

20:00 Concert live The MonoJacks & Special Guests

21:30 WarmUP

Dragoste la prima vedere/ Love at First Sight (r. Michael Davies, Marea Britanie, 2010) 11'
Nu te îndrăgosteşti în fiecare zi. O comedie cu John Hurt despre fluturi în stomac care a prins din zbor premiul publicului la Aspen Shortsfest şi premiul juriului la Raindance Film Festival.

Chefu' (r. Adrian Sitaru, România, 2012) 18'
Comedie despre interminabilele discuţii între vecini: ce face un băiat de 17 ani acasă când mama lipseşte şi, mai ales, cum reacţionează vecinele? Un film scurt care şi-a început de curând circuitul festivalier şi a fost prezent la Cannes în urmă cu doar câteva zile.

În sălbăticie/ Wild Life (r. Amanda Forbis, Wendy Tilby, Canada, 2011) 14'
În 1909, un englez se mută în Canada. Este evident nepotrivit pentru loc, dar scrisorile către cei de-acasă sunt optimismul întruchipat. Animaţie câştigătoare la Genie Award şi nominalizată la Oscar.

Maşina Timpului/ Time Freak (r. Andrew Bowler, SUA, 2011) 11'
Comedie nominalizată la Oscar 2012 despre un inventator nevrotic şi abulic care se rătăceşte în timp. A obţinut şi Grand Jury Prize la Seattle International Film Festival.

22:45 WinnersUP

Ţărmul/ The Shore (r. Terry George, Marea Britanie, 2011) 29'
Câştigătorul la Oscar, ficţiune, de anul acesta spune povestea dulce-amară a doi prieteni. Relaţia lor e întreruptă brusc de neliniştile din Irlanda de Nord. Cum arată reîntâlnirea, după 25 de ani?

Plimbarea de dimineaţă/ A Morning Stroll (r. Grant Orchard, Marea Britanie, 2011) 7'
Animaţie bazată pe o povestire a celebrului autor american postmodernist Paul Auster. Un newyorkez întâlneşte o găină pe străzile oraşului: care dintre cei doi se va dovedi "mai urban" şi "mai cool"? A câştigat premiul pentru scurtmetraj animat la BAFTA, la Sundance şi a fost nominalizat la Oscar.

Tăcerea/ Sessiz-be deng (r. L. Rezan Yesilbas, Turcia, 2012) 14'
Scurtmetrajul proaspăt câştigător la Cannes, laureat cu Palme d'Or la sfârşitul lunii mai 2012, vine la Noaptea Lungă în premieră în România. Drama unui cuplu nu poate fi uşoară când la mijloc sunt cinci copii şi o condamnare la închisoare.

Fantasticele cărţi zburătoare ale lui Morris Lessmore/The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (r. William Joyce, Brandon Oldenburg, SUA, 2011) 15'
O alegorie plină de umor despre puterea vindecătoare a poveştilor. Nu degeaba a câştigat Oscarul şi alte 14 premii internaţionale - suprapune câteva tehnici de animaţie în folosul aceluiaşi rezultat: încântarea deplină.

24:00 HandsUP Special guest: primul film interactiv din România, în premieră doar la Bucureşti

Kiddo (r. Millo Simulov, Romania 2012) 33'
Copiii din familii dezbinate devin oameni în toată firea la vârste fragede. O realitate traumatizantă, pe care preferăm să n-o observăm. Kiddo este pasionată de box, refugiul ei atunci când simte că nu mai poate. Dar o femeie care loveşte cu furie un sac de box nu este o imagine senină, nu?

1:00 GoingUP

Raju/ Raju (r. Max Zähle, Germania/India, 2011) 24'
Un cuplu de germani adoptă un orfan din India. Copilul însă dispare, odată cu pasagerul moment de fericire al familiei. Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune şi câştigător la LA Shortsfest, premiul pentru cel mai bun film străin.

O duminică/ Dimanche (r. Patrick Doyon, Canada, 2011) 10'
Într-o duminică tipică şi foarte plictisitoare, un băieţel se joacă, aparent inocent, cu o monedă. Ce provoacă însă micuţul depăşeşte orice imaginaţie. Animaţie nominalizată la Oscar.

De Rusalii/ Pentecost (r. Peter McDonald, Irlanda, 2010) 11'
Când Damian e obligat să facă parte din rândul celor care îl slujesc pe Domnul, se confruntă cu o alegere chinuitoare: religia sau fotbalul? Nominalizat la Oscar, categoria ficţiune.

Apele tac (r. Anca Miruna Lăzărescu, România/Germania/Serbia, 2011) 30'
O dramă care te ţine cu sufletul la gură despre doi tineri ce vor să fugă din ţară. Fiecare are nevoie de celălalt, dar lipsa deplină de încredere naşte ezitări. În plus, unul dintre ei, interpretat de Andi Vasluianu, trebuie să-şi lase soţia în urmă. A câştigat peste 34 de premii, a fost nominalizat la Berlin şi distins cu două trofee Gopo 2012.

2:30 CheerUP

La cafea / Café Regular (r. Ritesh Batra, Egipt, 2011) 11'
Într-o cafenea ca multe altele din Cairo, un cuplu trece printr-un test de foc. Menţiune specială a juriului la Tribeca.

Ţipătul (r. Sebastian Cosor, România, 2010) 3'
Una dintre cele mai surprinzătoare animaţii din ultimii ani. În doar 3 minute, filmul dezvoltă într-un mod ingenios tema celebrei lucrări plastice a expresionistului Edvard Munch, "The Scream". Dublu câştigător la Anim'est şi la alte competiţii.

Balonul negru/ The Black Balloon (r. Joshua Safdie, Ben Safdie, SUA, 2012) 21'
În timp ce încearcă să plimbe 40 de copii prin New York, un bărbat stresat pierde "esenţialul": 100 de baloane. Câştigător la Sundance, categoria ficţiune în competiţia naţională (film american).

Complicatul destin al lui Robert Ebb/ The Elaborate End of Robert Ebb (r. François-Xavier Goby, Clement Bolla, Matthieu Landour, Franta/Marea Britanie, 2011) 12'
O simplă farsă se transformă într-un dezastru total. Comedie câştigătoare a premiului Canal+ la Clermont-Ferrand.

3:20 KeepUP
De azi înainte (r. Dorian Boguţă, România, 2011) 36'
La 18 ani, personajul principal primeşte cadou o lecţie de şofat, o sticlă de vodcă şi o discuţie îndrăzneaţă despre femei. O surpriză îi dă însă peste cap toată aniversarea. Cel mai bun film românesc la NexT 2012.

Spărgătorii/ Pitch Black Heist (r. John Maclean, Marea Britanie, 2011) 13'
Câştigătorul la BAFTA este o dramă despre doi spărgători ale căror planuri exacte sunt spulberate de un sistem de alarmă. O treabă doar aparent banală pentru doi profesionişti ai răului.

Peste Atlantic / Tuba Atlantic (r. Hallvar Witzø, Norvegia, 2010) 25'
Toată lumea va muri într-o zi. Oskar ştie că va muri în exact 6 zile. Are 70 de ani şi e momentul să-şi ierte fratele pentru o dispută veche. Nu e uşor însă să traversezi Atlanticul. Nominalizat la Oscar, ficţiune şi câştigător al premiului Mediatheques la Clermont-Ferrand, cel mai prestigios festival de film scurt din lume.

4:30 WakeUP

Întoarcerea/ Kthimi (r. Blerta Zeqiri, Kosovo, 2012) 21'
Un bărbat se întoarce la soţie şi fiu după ce a fost închis într-o închisoare sârbă. S-au schimbat prea multe, iar reluarea vechilor obişnuinţe pare imposibilă. Ficţiune câştigătoare la Sundance.

Vânători începători/ The Debutante Hunters (r. Maria White, SUA, 2011) 12'
Feminitatea şi vânătoarea au multe în comun în Carolina de Sud. Ce le mână oare pe femeile-vânător în sălbăticie? Un documentar exuberant care a obţinut Premiul Publicului la Sundance.

Rafa/ Rafa (r. João Salaviza, Franţa/Portugalia, 2012) 25'
Câştigătorul trofeului Ursul de Aur pentru scurtmetraj narează drama intensă a imigranţilor fără acte. Bazat pe faptele reale întâmplate la Paris în vara lui 2006.

Marele iepure/ Gurehto Rabitto (r. Atsushi Wada, Franta, 2011) 7'
O animaţie jucăuşă şi profundă, la fel ca un proverb. Un film despre magia existenţei ce a uimit juriul de la Berlin, care i-a acordat Ursul de Argint.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus