mai 2012
Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, 2012
Pentru cei care au citit Shakespeare, lumea-i un teatru, antologie concepută şi comentată de George Banu, spectacolul regizorului Gavriil Pinte, Visul unei nopţi de Shakespeare, este un déjà vu. Antologia lui Banu face referire la două piese importante shakespeariene: Hamlet şi Visul unei nopţi de vară, din care sunt extrase pasajele cheie prin care dramaturgul britanic îşi exprima propriile convingeri despre teatru, spectacolul de teatru, actor.
 
Visul unei nopţi de Shakespeare invită publicul la o cufundare în oniric unde splendoarea şi derizoriul se împletesc, iar adevărul vieţii se contopeşte cu iluzia, cu visul, întunericul, cu somnul sau cu moartea. Spectacolul lui Pinte ar putea funcţiona perfect ca un curs prevăzut pentru studenţi, în care informaţia este relevată prin reprezentaţie. Prin interpretarea actorilor sibieni sunt aduse la lumină marile metafore şi referiri la teatru care împânzesc opera lui William Shakespeare, iar în special scenele de teatru în teatru din Hamlet şi Visul, în care autorul insistă în mod explicit asupra procesului de fabricare a teatrului şi asupra puterilor lui magice. Realul hrăneşte imaginarul, iar teatrul se rătăceşte în vis, atunci când lumea e un vis singura soluţie rămâne somnul ("să dormi, să mori").
 
The Process / Procesul, o adaptare după cartea omonimă a lui Franz Kafka în regia lui Gernot Plass, este o farsă modernă despre un corporatist mediocru ancorat întru totul în plictisitoarea curgere a zilelor propriei vieţi care nu se deosebesc una de alta şi care nu-l clintesc din confortabilul somn al sufletului. Într-una dintre dimineţi, ar putea fi oricare pentru că toate seamănă între ele, Josef K. este arestat fără a cunoaşte însă acuzaţiile care i se aduc. Întregul periplu de străduinţe de a face lumină în cazul arestării sale se transformă încet, încet într-o luptă în van îndreptată împotriva unui sistem fără ochi, urechi, glas sau inimă. 

Descarcă programul FITS, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus