iunie 2012
Festivalul TIFF 2012
Primul weekend, 2-3 iunie 2012, la TIFF începe în forţă, cu proiecţii şi evenimente speciale. Noua locaţie Casa TIFF, TIFF Lounge din Piaţa Unirii şi spaţiul TIFF Art de la Muzeul de Artă Cluj vor prinde viaţă în primul weekend de festival, cu expoziţii, concerte şi dezbateri, iar publicul şi invitaţii vor avea parte de o experienţă de neuitat la Castelul Banffy de la Bonţida.

În aceste două prime zile de TIFF, Dov Simens îşi ţine la Cluj celebrul curs 2 Day Film School, în cadrul Hollywood in Transilvania. Totodată, debutează Competiţia TIFF 2012, cu primele filme - Oslo, 31 august, Sfârşitul nopţii şi Teddy Bear - şi secţiunea tematică Oameni şi zei.

Sâmbătă, 2 iunie
, de la ora 13.00, în spaţiul TIFF Art de la Muzeul de Artă Cluj va fi vernisată expoziţia "Bucuria de fi la Săpânţa", care cuprinde fotografii realizate de Alisa Tarciniu, Andreea Aron şi Iulian Ignat în timpul festivalului iniţiat de irlandezul Peter Hurley la Săpânţa, "Drumul lung spre Cimitirul Vesel", dar şi imagini surprinse de copiii din sat în cadrul Atelierului de Croit Imagini.

Tot sâmbătă şi tot la TIFF Art, de la ora 17.30, are loc şi lansarea expoziţiei semnată de Cosmin Bumbuţ, Cuba continuă, cu fotografii realizate de artist în cei patru ani în care a fost în Cuba. Povestea Cubei şi a unui popor "izolat şi suspendat în timp" este completată de cartea omonimă semnată de Elena Stancu, a cărei lansare va avea loc în aceeaşi zi.

La ora 21.30, trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012 va prezenta Mandinga Live Cinema, un spectacol interactiv în care cele mai importante momente din istoria de zece ani a trupei vor fi prezentate publicului, imaginile fiind acompaniate live de melodii.

La TIFF Lounge din Piaţa Unirii, la 12.00, va fi inaugurată Urban Comics made in Cluj - o expoziţie de bandă desenată prezentată de Centrul Cultural German Cluj, al cărei personaj principal este oraşul Cluj. Cu ocazia vernisajului va fi prezentat albumul Urban Comics, iar artiştii vor susţine o demonstraţie live, realizând desene la sugestiile publicului.

Primii doi invitaţi ai întâlnirilor de la ora 17.00, de la TIFF Lounge, moderate de Mihnea Măruţă, vor fi Andi Vasluianu, protagonistul filmului Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu), care se va întâlni cu publicul sâmbătă, şi actriţa Ana Ularu, membră în juriul Competiţiei, care va veni la discuţii duminică.

Pe 2 iunie 2012 se va deschide şi seria evenimentelor de la Casa TIFF. De la 21.30, Rodion G.A., prima formaţie de muzică electronică experimentală din România, populară în anii '80, va susţine un live set. Trupa înfiinţată în 1978 de Rodion Ladislau Roşca, Gigu Farcaş şi Adrian Căpraru a creat muzică revoluţionară cu mijloace rudimentare, însă nu a avut niciodată un album. Va urma apoi proiecţia filmului clasic Vampyr, al lui Carl Th. Dreyer, acompaniată live DJ Morphosis din Liban, unul dintre cei mai în vogă muzicieni de pe scena electro contemporană.

Duminică, 3 iunie 2012, la TIFF va fi Ziua Diversităţii. În curtea Muzeului de Artă, începând cu ora 14.00, clujenii vor avea ocazia să meşterească alături de rudari sau împletitori, să probeze costume tradiţionale romani, să urmărească o piesă de teatru pusă în scenă de copiii romi de la Pata Rât (16.00) şi să asculte un concert de balkan-rock Romano ButiQ, de la 20.30. Ziua Diversităţii este organizată în parteneriat cu Atelierul Romano ButiQ, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice.


În acelaşi spaţiu, TIFF Art, de la ora 21.30, fanii celebrei trupe Laibach, care va încinge atmosfera de la TIFF pe data de 6 iunie 2012, vor putea urmări documentarul Divided States of America: Laibach 2004 Tour de Saso Podgorsek, ce urmăreşte traseul formaţiei în cadrul turneului din 2004, un an marcat de o situaţie politică complicată în SUA, din cauza alegerilor prezidenţiale.

Pe 3 iunie 2012, de la 21.30, publicul va afla ce înseamnă să fii spectator la film în anii 1900 chiar de la strănepoata lui Georges Méliès, Marie-Hélène Lehérissey, şi de la fiul ei, Lawrence Lehérissey, care vor susţine un Cine-concert Georges Méliès la Castelul Banffy de la Bonţida. Un program exclusiv de filme ale cineastului va fi acompaniat live de muzică originală compusă şi cântată la pian de Lawrence Lehérissey. Alături de el, Marie-Hélène Lehérissey va nara povestea, aşa cum se întâmpla în cafenelele de la 1900, la proiecţiile de film. Spectacolul este realizat cu ajutorul Asociaţiei Les Amis de Georges Méliès şi adus la TIFF în parteneriat cu Institutul Francez din Cluj.

La Casa TIFF, de la 18.10, în avanpremiera alegerilor locale din 10 iunie şi cu prilejul proiecţiei filmului The Minister, în secţiunea Supernova, va avea loc dezbaterea "Filmul şi politica". Distins cu Premiul FIPRESCI la Cannes 2011 (secţiunea Un Certain Regard), filmul lui Pierre Schöller este odiseea unui oficial de stat printr-o lume tot mai complexă şi ostilă. De la 22.00, Contemporary Noise Sextet, una dintre cele mai apreciate trupe actuale de jazz din Polonia, va încânta audienţa de la Casa TIFF.

Două dintre highlight-urile ediţiei TIFF 2012 vor putea fi vizionate la Odeon Cineplex. În Sala 5, de la 17.15, Noseland, un mockumentar realizat de Aleksey Igudesman şi Sebastian Leitner despre lumea muzicii clasice, va avea premiera mondială la TIFF. Amuzant şi ataşant, Noseland este o prezentat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo.

Documentarul Inni (r. Vincent Morisset) este un alt must-see la TIFF. Prezentat la Veneţia în 2011, Inni, este al doilea film live cu celebra trupă Sigur Rós după documentarul de turneu Heima. Spre deosebire de Heima, Inni este intim şi neîndurător şi se concentrează doar pe interpretarea trupei. Filmul va rula la Odeon Cineplex, Sala 4, de la ora 22.15.


Proiecţia 3D din acest an, la TIFF, este Hugo (r. Martin Scorsese). Duminică, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic, filmul - care nu va intra în cinematografele din România - va rula în variantă originală, nesubtitrată.


Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Susţinut de: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York, Programul Media al Uniunii Europene
Sponsor oficial: Ursus
Partener festival: Vodafone
Sponsor principal: Terapia Ranbaxy
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, Volksbank, HBO, JTI, Nikon, E-On, Electrogrup, Compania de Apa Someş, Tenaris Silcotub, Sony, Petrom, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, EnergoBit, ODS, Odeon Cineplex, Eximtur
Cu sprijinul: Institutului de Film Danez, Ambasadei Regale a Danemarcei, Ambasadei Norvegiei, Institutului Cervantes, Centrului American, Ambasadei Regatului Tărilor de Jos în România, Ambasadei Coreei de Sud, Ambasadei Statului Israel, Institutului Goethe, Centrului Cultural German Cluj, Institutului Francez Cluj, Ambasadei Suediei, Ambasadei Portugaliei, Centrului Cultural al Republicii Ungare, Institutului Polonez, Unifrance
Parteneri industrie: Kodak, Abis, Digital Cube
Partener tehnic: Benq
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producător: TVR 1
Partener de monitorizare: Media Image
Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Evenimentul Zilei, Zile şi nopţi, Cinematique, Capital, Digi 24, Story, Marie Claire, Beau Monde, Decât o revistă, Esquire, Harper's Bazaar, BeWhere!, TATAIA
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro, Orasulm.eu
Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Stiridecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika
Mulţumiri: Senior Interactive


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus