iunie 2012
Festivalul TIFF 2012
În ziua a şasea la TIFF, spectatorii din Cluj sunt invitaţi să-l cunoască pe celebrul cineast Claude Lelouch, să-i întâlnească pe Michel Ciment şi Pen-Ek Ratanaruang la masterclass-uri, să vadă spectaculosul Iron Sky, să asculte muzica trupei-cult Laibach şi să celebreze Ziua Maghiară.

Cariera impresionantă a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani), unul dintre invitaţii de marcă ai TIFF 2012, va fi celebrată miercuri, 6 iunie 2012. Cineastul va primi Premiul pentru întreaga carieră în cadrul proiecţiei speciale a filmului său, Un bărbat şi o femeie, organizată în onoarea sa la Cinema Florin Piersic, de la 20.30. Filmul de dragoste premiat cu Palme d'Or şi cu două Oscaruri, în 1966, l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Alte două filme ale sale sunt proiectate anul acesta în secţiunea 3X3: Unii şi alţii, premiat la Cannes în 1981, şi documentarul De la un film la altul.


Ca în fiecare an, filmul maghiar are propria zi de sărbătoare la TIFF. La Ziua maghiară, pe 6 iunie 2012, în onoarea lui Mari Törőcsik va fi proiectat memorabilul Iubire / Szerelem (r. Károly Makk), filmul care i-a adus o menţiune specială pentru interpretare la Cannes, în 1971. Proiecţia va avea loc la Cinema Arta, de la ora 16.45. Actriţa va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului, pe 9 iunie 2012, la Teatrul Naţional din Cluj.

Pe urmele trecutului / Visszatérés, o poveste care are loc în România lui Ceauşescu, va rula la Cinema Arta, de la 14.30, în prezenţa regizoarei Judith Elek, iar Numai vântul / Csak a szél (r. Benedek Fliegauf), drama unei familii de romi care trăieşte cu teama că va fi ucisă, va avea o proiecţie specială la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 18.30. La Odeon Cineplex, Sala 4, de la 19.30, cinefilii pot urmări Ungaria 2011/ Magyarorszag 2011, o colecţie de scurtmetraje produsă de renumitul cineast Béla Tarr. Ziua Maghiară se va încheia cu un concert Koszika & The Hotshots, o talentată trupă din Târgu Mureş, la TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), de la 21.30.


O seară spectaculoasă îi aşteaptă pe spectatorii TIFF miercuri, 6 iunie 2012: comedia SF cu nazişti Iron Sky va rula în Ursus Open Air (Piaţa Unirii), de la 21.45, în prezenţa regizorului Timo Vuorensola, iar formaţia cu aură de legendă din Slovenia - Laibach, care a compus şi coloana sonoră a filmului, va susţine un concert excepţional la Hotel Continental, de la 23.45.

Două masterclass-uri îi vor aduce pe pasionaţii de film în faţa a două personalităţi ale cinematografiei. Miercuri, 6 iunie 2012, de la 12.00, la Napoca 15, în cadrul Transilvania Talent Lab, celebrul critic de film Michel Ciment va susţine atât un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, cât şi o prezentare a prestigioasei publicaţii franceze de film Positif, care aniversează 60 de ani de existenţă. Cu acest prilej, la 19.00, la Cinema Arta, documentarul A fost odată portocala mecanică (r. Antoine de Gaudemar) va avea parte de o proiecţie specială.


Despre regie va vorbi renumitul cineast thailandez Pen-Ek Ratanaruang, la masterclass-ul de la ora 15.30, tot la Napoca 15. Unul dintre cei mai importanţi regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, Ratanaruang a fost omagiat la TIFF 2008 în secţiunea 3x3. La ediţia din acest an, cel mai recent film al său, Împuşcat în cap, este unul dintre highlight-urile secţiunii Oameni şi zei.

Un eveniment special îi este dedicat miercuri, 6 iunie, de la 22.30, la Cinema Arta, artistului român comparat adesea cu Marcel Duchamp şi curtat de toate marile galerii şi muzee din lume, Mircea Cantor. Pentru prima dată, opt dintre lucrările sale video vor fi proiectate în afara spaţiului pentru care au fost concepute iniţial, acela al galeriei. Artistul va discuta cu publicul după proiecţie.

Două expoziţii vor fi vernisate la TIFF pe 6 iunie. Chris Baker - A. I., ce reuneşte 48 de desene, majoritatea inedite, ale designerului Chris Baker, parte din conceptul grafic comandat de Stanley Kubrick pentru filmul A.I. Artificial Intelligence, va fi deschisă la Piano Cazola Gallery (str. Virgil Fulicea, nr. 3), la 18.00. "Spaţii imaginate" - expoziţia de scenografie Helmut Stürmer va fi vernisată la ora 19.30, la TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj) şi va fi deschisă publicului până pe 6 iulie 2012. O retrospectivă ce marchează peste 40 de ani de carieră artistică a scenografului Helmut Stürmer, expoziţia cuprinde decoruri de la Teatrele Naţionale din Bucureşti şi Sibiu, machete de film, obiecte din recuzitele filmelor Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu / Dan Piţa), Tănase Scatiu (r. Dan Piţa) şi Undeva la Palilula (r. Silviu Purcărete), alături de fotografiile realizate de Mihaela Marin în timpul filmărilor pentru Undeva la Palilula.


O proiecţie specială miercuri, la 20.30, la Cinema Arta, va avea şi filmul care documentează povestea răvăşitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild, în prezenţa regizorului Dan Curean. Realizat pentru canalul franco-german Arte, documentarul a fost dezvoltat în cadrul Discovery Campus MasterSchool şi va fi proiectat în premieră la TIFF. Tot la 20.30, la Casa de Cultură a Studenţilor va fi proiectat Sacrificiul, o dramă istorică de Chen Kaige, inclusă în Focus China.

Miercuri, 6 iunie, de la 21.30, clujenii sunt aşteptaţi şi la Casa TIFF, la proiecţia şi ceremonia de premiere a filmelor din Competiţia locală TIFF 2012.

Pentru prima dată, graţie interesului mare pentru producţiile autohtone, proiecţiile din Zilele Filmului Românesc (7 - 9 iunie 2012) vor începe cu o zi mai devreme, pe 6 iunie 2012. La Odeon Cineplex vor rula, printre altele, Şi caii sunt verzi pe pereţi, în regia lui Dan Chişu, (14.45, Sala 5), Trei zile până la Crăciun, de Radu Gabrea (20.00, Sala 6), şi Killing Time al lui Florin Piersic Jr. (22.30, Sala 6).

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).
Susţinut de: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York, Programul Media al Uniunii Europene
Sponsor oficial: Ursus
Partener festival: Vodafone
Sponsor principal: Terapia Ranbaxy
Maşina oficială: Mercedes Benz
Sponsori: Mastercard, TNT, Volksbank, HBO, JTI, Nikon, E-On, Electrogrup, Compania de Apa Someş, Tenaris Silcotub, Sony, Petrom, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, EnergoBit, ODS, Odeon Cineplex, Eximtur
Cu sprijinul: Institutului de Film Danez, Ambasadei Regale a Danemarcei, Ambasadei Norvegiei, Institutului Cervantes, Centrului American, Ambasadei Regatului Tărilor de Jos în România, Ambasadei Coreei de Sud, Ambasadei Statului Israel, Institutului Goethe, Centrului Cultural German Cluj, Institutului Francez Cluj, Ambasadei Suediei, Ambasadei Portugaliei, Centrului Cultural al Republicii Ungare, Institutului Polonez, Unifrance
Parteneri industrie: Kodak, Abis, Digital Cube
Partener tehnic: Benq
Partener tehnologic: Brinel
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Cu sprijinul: Trend Communication
Co-producător: TVR 1
Partener de monitorizare: Media Image
Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Evenimentul Zilei, Zile şi nopţi, Cinematique, Capital, Digi 24, Story, Marie Claire, Beau Monde, Decât o revistă, Esquire, Harper's Bazaar, BeWhere!, TATAIA
Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro, Orasulm.eu
Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Stiridecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika
Mulţumiri: Senior Interactive


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus