Hotnews.ro / mai 2012
Festivalul de film Cannes, 2012
Festivalul de la Cannes se deschide în 16 mai 2012 şi promite o ediţie, a 65-a, de familie, cu precizarea că familia se lărgeşte. Nu doar Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Ken Loach sau Cristian Mungiu vor călca pe covorul roşu (schimbat zilnic!), dar şi Robert Pattinson, Kristen Stewart sau Kylie Minogue care joacă în trei filme din Competiţia Oficială. Până în 28 mai 2012, HotNews.ro vă ţine la curent cu ce se întâmplă mai interesant pe Croazeta.
 
The Hollywood Reporter anunţă deja că tânăra Kristen Stewart a ajuns în Europa, dar că s-a oprit la Paris pentru nişte interviuri şi retuşuri vestimentare. Oricum, scrie publicaţia, pentru Stewart miza nu e atât de mare, deoarece în afară de The Twilight Saga a mai făcut şi alte filme, inclusiv independente. Mai "stresat" trebuie să fie Robert Pattinson, care şi el îşi face intrarea în liga întâi a cinematografiei mondiale, sperând să fie acceptat.
 
Miza e mai mare pentru el şi pentru că are rolul principal în cel mai recent film al lui David Cronenberg, Cosmopolis (ecranizare după Don DeLillo), în vreme ce Kristen Stewart e rol principal feminin, dar de mai mică importanţă decât cele interpretate de Sam Riley şi Garett Hedlund în On the Road, de Walter Salles.
 
Prima ecranizare realizată vreodată după romanul lui Jack Kerouac, e poate cel mai aşteptat film al actualei ediţii a Festivalului de la Cannes. Premiera lui de gală are loc în 23 mai 2012, probabil şi în prezenţa lui Francis Ford Coppola, care a cumpărat drepturile de ecranizare a romanului prin anii '70, căutând de atunci un scenarist capabil şi nişte interpreţi pe măsură.
 
Scenaristul cu pricina este Jose Rivera, mai vechi colaborator al lui Walter Salles şi autor al scenariului filmului Diarios de motocicleta, prezentat şi el la Cannes în 2004.
 
Kylie Minogue se află pe afişul filmului lui Leos Carax, Holy Motors, a cărui premieră de gală în Competiţia Oficială e programată tot pentru 23 mai, în vreme ce echipa filmului Cosmopolis - regizorul David Cronenberg, respectiv interpreţii Robert Pattinson, Juliette Binoche, Paul Giamatti - e programată pentru covorul roşu plus premiera vineri, 25 mai 2012.
 
Brad Pitt e aşteptat şi el pe Croazetă, în calitate de interpret în Killing Them Softly, de Andrew Dominik, în vreme ce Nicole Kidman are rol principal în două filme din Selecţia Oficială, The Paperboy de Lee Daniels (alături de Zac Efron, John Cusack şi Matthew McConaughley), care concurează pentru la Palme d'Or, respectiv în producţia HBO Hemingway & Gellhorn de Philip Kaufman, unde îi dă replică lui Clive Owen (filmul fiind prezentat în afara competiţiei). (Acestea sunt câteva exemple, că în fiecare an Cannes-ul va geme de staruri.).
 
Cum nu am 650 de euro disponibili pentru un interviu masă rotundă cu Nicole Kidman pe marginea lui The Paperboy, o să îmi înec amarul în filme. Cert e că dacă titlul respectiv nu are un distribuitor în ţara ta, n-ai nicio şansă la un interviu cu un nume sonor, iar dacă ai vreo şansă atunci trebuie să ai şi portofelul la tine.
 
Dacă anii trecuţi un Robert de Niro era 1.000 de dolari, azi te costă 1.250 de dolari un interviu individual cu Wes Anderson sau cu Edward Norton, sau câte 950 de dolari dacă discuţi cu ei împreună cu alţi cinci sau şase jurnalişti.
 
De fapt, la Cannes cel mai important lucru rămân tot filmele, iar în acest an există câteva pentru care merită să baţi drumul ca să fii primul care le vede: După dealuri de Cristian Mungiu, Amour de Michael Haneke, De rouille et d'os de Jacques Audiard, Vous n'avez encore rien vu de Jean Resnais, On the Road de Walter Salles, Reality de Matteo Garrone, Like Someone in Love de Abbas Kiarostami, Paradise: Love de Ulrich Seidl - toate în Competiţia Oficială (poate mai puţin The Angel's Share de Ken Loach.).
 
Iar dintre filmele din afara competiţiei: Mekong Hotel de Apichatpong Weerasethakul, Dario Argento's Dracula, Journal de France de Claudine Nougaret & Raymond Depardon, poate Roman Polanski: A Film Memoir de Laurent Bouzereau şi poate şi mai puţin Io e te de Bernardo Bertollucci (care iniţial trebuia să fie în 3D.).
 
Când trebuie să ţineţi pumnii
 
După dealuri are premiera de gală în 19 mai 2012, ocazie cu care Cristian Mungiu va călca din nou pe covorul roşu, de astă dată însoţit de actorii din rolurile principale - Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Valeriu Andriuţă si Dana Tapalagă, precum şi de celelalte interprete ale filmului - Cătălina Harabagiu, Gina Tandura şi Victoria Agache.
 
Oleg Mutu, directorul de imagine al filmului, nu va veni la Cannes, deşi semnează şi imaginea unui alt film care concurează pentru la Palme d'Or, V tumane / In the Fog, semnat de ucraineanul Serghei Loznitsa. În filmul lui Loznitsa joacă şi Vlad Ivanov, care va ajunge la Cannes în 25 mai 2012. Ivanov şi Mutu au mai colaborat cu Loznitsa la precedentul film al acestuia, Chastye moe / My Joy, selecţionat în Competiţia Oficială de la Cannes în 2010.
 
Paul Negoescu îşi va prezenta scurtmetrajul Orizont în secţiunea Semaine de la Critique în zilele de 21, 22 şi 23 mai 2012. El va fi însoţit la Cannes de producătorul Radu Stancu, monteurul Dragos Apetri şi directorul de producţie Alex Iureş.
 
Tabăra din răzoare, scurtmetrajul cu care Cristi Iftime a fost selecţionat în Cinefondation, va fi prezentat în ziua de 23 mai 2012. Cristi Iftime va veni, între 22 şi 26 mai 2012, împreună cu producătorul executiv Anca Buja, directorul de imagine George Chiper Lillemark, interpreţii Lorena Zăbrăuţanu şi Lucian Iftime, şi Alexandru Radu (din echipa de sunet). Alexandru Potocean, care are rol principal alături de Lorena Zăbrăuţanu, nu poate merge pentru că are spectacol la Teatrul Bulandra.
 
Festivalul se deschide aşadar în seara zilei de 16 mai 2012 cu un film american - semn, aşa cum spunea în 19 aprilie 2012 Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, când a anunţat selecţia festivalului, că The Americans are back in force. Moonrise Kingdom, de Wes Anderson, a fost inclus şi în Competiţia Oficială, şi are pe afiş o galerie strălucitoare de vedete demne să calce covorul roşu în picioare: Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton, Harvey Keitel.
 
Scris de Wes Anderson şi Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola), Moonrise Kingdom este o poveste de dragoste dintre doi copii într-o tabără de vacanţă, în anii '60.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus