iunie 2012
Festivalul TIFF 2012
După opt zile pline de proiecţii, evenimente speciale, concerte, lansări şi masterclass-uri, TIFF se apropie de final. Sâmbătă, 9 iunie 2012, de la 20:30, la Teatrul Naţional din Cluj, la Gala de închidere a ediţiei cu numărul 11, publicul va afla numele câştigătorului Trofeului Transilvania şi-i va întâlni pe  Geraldine Chaplin, Mari Törőcsik şi Ion Caramitru, care vor fi onoraţi cu Premiul pentru întreaga carieră.
 
În onoarea actorului şi regizorului Ion Caramitru, sâmbătă 9 iunie 2012, de la 18:15, la Cinema Florin Piersic va fi proiectat Ştefan Luchian (r. Nicolae Mărgineanu), filmul din 1981 care l-a consacrat în ochii publicului drept unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale. Performanţa sa în rolul renumitului pictor român a fost premiată la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti.

 
Tot sâmbătă, de la 21:45, în Ursus Open Air (Piaţa Unirii), spectatorii o vor vedea pe Geraldine Chaplin într-unul dintre cele mai recente filme ale sale, Hai să trăim împreună!/ Et si on vivait tous ensemble? (r. Stéphane Robelin, 2011), în care apare alături de Jane Fonda şi Pierre Richard. Comedia are ca protagonişti cinci prieteni vechi care decid, atunci când unul dintre ei suferă un infarct, să se mute împreună, ca alternativă la azilul de bătrâni. Celebra actriţă va introduce proiecţia pentru spectatorii TIFF.

 
Publicul este invitat sâmbătă, la Cinema Victoria, de la 16:15, să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori.
 
TIFF se va închide oficial duminică, 10 iunie 2012, la 21:45, în Ursus Open Air, cu Starbuck, în regia lui Ken Scott, comedia cu cel mai mare succes în box office-ul din Canada, anul trecut. Protagonistul lui Starbuck este un bărbat de 42 de ani, David (Patrick Huard), care şi-a vândut ani la rând sperma unei clinici de fertilizare, iar acum descoperă că este tatăl a 533 de copii, dintre care 142 au intentat proces pentru a afla identitatea tatălui lor, cunoscut în fişele clinicii sub pseudonimul Starbuck.
 
În ultimele două zile de festival, proiecţiile şi Q&A-urile continuă în locaţiile TIFF. Sâmbătă 9 iunie 2012, de la ora 15:30, la Cinema Arta, publicul îi poate întâlni pe directorii de imagine Iosif Demian şi Vivi Drăgan Vasile la proiecţia documentarului Memoria de piatră, realizat la Roşia Montana la 40 de ani de la Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu şi Dan Piţa). Realizatorii documentarului 8 Martie (r. Alexandru Belc) vor povesti despre Ziua Femeii în comunism la Cinema Victoria, după proiecţia de la 12:30,  iar regizoarea Gabrielle Provaas va răspunde întrebărilor publicului după filmul Gemenele Fokken, programat la Cinema Arta, la 13:00. La Cinema Florin Piersic, de la 20:30, tot sâmbătă, va rula Taxi Driver (r. Martin Scorsese) în variantă restaurată.
 
De neratat, duminică, 10 iunie 2012, la TIFF, este Joshua Tree 1951: Un portret al lui James Dean (17:00, Cinema Arta), în prezenţa regizorului Matthew Mishory, proiecţia-maraton Dreileben (Casa de Cultură a Studenţilor, 16:00), documentarul Privirea (r. Angelina Maccarone), cu Charlotte Rampling, Acesta nu e un film, de Jafar Panahi, regizorul arestat în Iran sau Tiranozaur (r. Paddy Considine), inclus în secţiunea Oameni şi zei.  Totodată, în sălile Odeon Cineplex, spectatorii pot viziona toate cele 12 filme din competiţia TIFF 2012.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus