iunie 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, este precedată de o avanpremieră de patru zile (11 - 14 iunie 2012) la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). În cadrul acestei Avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se pot delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme politice de larg interes.

Astfel, luni 11 iunie 2012, începând cu ora 19:00, au avut loc proiecţiile din cadrul Programului special Costa-Gavras, filmul Z (1969), laureat cu Oscarul de film străin, fiind urmat, de la ora 21:30, de État de siège / Stare de asediu (1972), film nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin.


Astăzi, marţi 12 iunie 2012, Avanpremiera Cinepolitica continuă cu Programul special Omul politic, care va începe de la ora 19:00 cu debutul regizoral al actorului britanic Ralph Fiennes, Coriolanus, o interpretare în cheie modernă a piesei shakespeariene omonime lansată în premieră mondială în cadrul Berlinalei 2011. După proiecţie, de la ora 21:30, programul va continua cu cel mai premiat film al italianului Paolo Sorrentino, Il Divo, laureat cu premiul Juriului la Cannes 2008 şi cu premiul de interpretate masculină (Tony Servillo, într-un veritabil tur de forţă) în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film 2008.


Mâine, miercuri 13 iunie 2012, Avanpremiera Cinepolitica oferă o primă surpriză de proporţii: de la ora 17:00, va avea loc evenimentul Remember: 13 - 15 iunie 1990, în cadrul căruia se va difuza filmul-document Piaţa Universităţii - România, în regia lui Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile şi Stere Gulea, un documentar de excepţie despre mitingul studenţesc din iunie 1990 şi represiunea brutală pusă la cale de guvern cu ajutorul minerilor din Valea Jiului. Evenimentul va avea loc în prezenţa realizatorilor; intrarea este liberă.


Proiecţia va continua cu filmele din Programul special Poliţia secretă: la ora 19:00, în premieră românească, se vor difuza o serie de filmuleţe oficiale de instructaj ale poliţiei secrete ceheşti. Aflate la limita tragi-comediei şi marcate de un umor absurd, filmele vor fi urmate de o producţie similară, aparţinând, însă, vecinilor maghiari, Az ügynök élete / Viaţa unui agent (Gabor Zsigmond Papp, 2004), alcătuită în exclusivitate din materiale din arhiva şi care oferă o lecţie memorabilă despre mecanismele puterii totalitare care a supravieţuit vreme de decenii în ciuda paranoiei şi a războiului dus împotriva propriilor săi cetăţeni. Odată cu lăsarea întunericului, de la ora 21:30, se va difuza lungmetrajul laureat cu Oscar Das Leben der Anderen / Vieţile altora (2006), o splendidă dovadă semi-ficţională a eficienţei mecanismelor de control exercitate de Poliţia secretă în anii comunismului.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus