iunie 2012
Festivalul Internaţional al Filmului Politic Cinepolitica, 2012
Prima ediţie Cinepolitica - Festivalul Internaţional al Filmului Politic, unicul eveniment de gen din România, este precedată de o avanpremieră de patru zile, 11 - 14 iunie 2012, la Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR). În cadrul acestei Avanpremiere la Cinepolitica, cinefilii bucureşteni se vor delecta cu patru programe speciale, axate pe câteva teme politice de larg interes.

Astfel, aseară 12 iunie 2012, începând cu ora 19:00, au avut loc proiecţiile din cadrul Programului special Omul politic - debutul regizoral al actorului britanic Ralph Fiennes, Coriolanus, şi cel mai premiat film al italianului Paolo Sorrentino, Il Divo, laureat cu premiul Juriului la Cannes 2008.

Astăzi, miercuri 13 iunie 2012, Avanpremiera Cinepolitica vă oferă o primă surpriză de proporţii: de la ora 17:00, va avea loc evenimentul Remember: 13-15 iunie 1990, în cadrul căruia se va difuza filmul-document Piaţa Universităţii - Romania, în regia lui Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile şi Stere Gulea, un documentar de excepţie despre mitingul studenţesc din iunie 1990 şi represiunea brutală pusă la cale de guvern cu ajutorul minerilor din Valea Jiului. Evenimentul va avea loc în prezenţa realizatorilor; intrarea este liberă.

Proiecţia va continua cu filmele din Programul special Poliţia secretă: la ora 19:00, în premieră românească, publicul cinefil va avea ocazia să urmărească o serie de filmuleţe oficiale de instructaj ale poliţiei secrete ceheşti. Aflate la limita tragi-comediei şi marcate de un umor absurd, filmele vor fi urmate de o producţie similară, aparţinând, însă, vecinilor maghiari, Viaţa unui agent (Gabor Zsigmond Papp, 2004), alcătuită în exclusivitate din materiale din arhiva şi care oferă o lecţie memorabilă despre mecanismele puterii totalitare care a supravieţuit vreme de decenii în ciuda paranoiei şi a războiului dus împotriva propriilor săi cetăţeni. De la ora 21:30 se va difuza lungmetrajul laureat cu Oscar Vieţile altora (2006), o splendidă dovadă semi-ficţională a eficienţei mecanismelor de control exercitate de Poliţia secretă în anii comunismului.


În fine, Avanpremiera Cinepolitica se va încheia joi, 14 iunie 2012, cu Programul special In memoriam Václav Havel. Astfel, de la ora 18:00, se va difuza în premieră românească documentarul Cetăţeanul Václav Havel pleacă în vacanţă, o reconstituire cu mult umor şi simţ ironic a unui episod din viaţa de disident a lui Havel.


Proiecţia va fi urmată de Václav Havel la Cetatea din Praga (2009), un documentar care trece în revistă primele şase luni de preşedinţie ale lui Havel. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului filmului, Petr Jančárek, documentaristul personal al lui Václav Havel, care va prezenta, în premieră absolută, un teaser dintr-un documentar despre ultimii ani din viaţa lui Václav Havel. De la ora 21:30, proiecţia va continua cu lungmetrajul Plecare (Leaving, 2011), unicul film regizat de Václav Havel, o comedie dulce-amară lansată în selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova 2011.

Descarcă programul Cinepolitica, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus