iunie 2012
Aristoteles Workshop, 2012
Echipa care va realiza cel mai bun scurtmetraj documentar la cea de a şaptea ediţie a atelierului internaţional Aristoteles Workshop (AW) va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, acordat de Institutul Cultural Român (ICR), care susţine astfel workshopul pentru al cincilea an consecutiv. Termenul limită pentru trimiterea dosarelor de înscriere este 30 iunie 2012. Mai multe detalii, pe aworkshop.org.

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier de training şi dezvoltare dedicat creşterii unei noi generaţii de realizatori de film documentar creativ în Europa Centrală şi de Est. Documentarele produse în cadrul AW au câştigat premii la cele mai importante festivaluri de film, printre care Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon etc.
 
Beneficiile participanţilor:
vor petrece cinci săptămâni într-o staţiune de munte alături de realizatori de film din toată Europa;
vor face parte dintr-una din cele 4 echipe a câte 3 oameni, ca regizor, director de imagine sau editor montaj;
profesionişti din industria filmului vor ghida echipele pas cu pas, de la pitch la montajul final;
vor avea acces la echipamentul necesar de producţie şi post-producţie;
filmul ales de un juriu internaţional va primi un premiu în valoare de 2000 de euro;
filmele rezultate meritorii vor fi promovate în festivaluri internaţionale.
 
Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop.

Canalul ARTE/France este iniţiatorul şi susţinătorul principal al AW începând din 2006, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi de Institutul Cultural Român.
 
"Este unul dintre puţinele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi", spune Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop. "Ce e foarte important pentru mine e ca studenţii să înţeleagă că pentru a fi un bun regizor, sau un bun operator sau editor, este nu să repeţi ce-ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine eşti şi ce sau cum simţi."
 
Condiţii pentru participanţi:
să aibă experienţă anterioară în regie, imagine sau montaj de film/televiziune;
să vorbească fluent limba engleză.
 
Data limită pentru înscriere este 30 iunie 2012.
 
Despre Aristoteles Workshop:
 
Experţii şi tutorii care au susţinut ateliere şi au îndrumat echipele în realizarea documentarelor pe parcusul celor şase ediţii precedente au fost, printre alţii, Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate şi premiate regizoare şi producătoare de documentare), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Steven Ascher şi Jeanne Jordan (documentarişti nominalizaţi la Oscar, premiaţi la Sundance şi câştigători ai premiului Peabody), Dominique Gros (scriitoare, a produs şi regizat peste 60 de documentare, câştigătoarea Tucan-ului de Argint la Rio şi a Premiului Special la Tokyo), celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competiţiile festivalurilor de la Berlin, Veneţia etc.), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), documentariştii olandezi John Appel şi Jeroen Berkvens; Alex Szalat, Elizabeth Hulten şi Emelie De Jong (commissioning editors la ARTE/France), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universităţii FAMU din Praga), documentaristul John Appel, împreună cu Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria), Niels Pagh Anderson şi regizoarea Adina Pintilie, fostă participantă a AW. Alături de ei, iniţiatorii acestui proiect din partea ARTE/France, Jean Rozat (directorul general) şi André de Margerie (director relaţii internaţionale).
 
În cei şase ani de existenţă, AW a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie: Nu te supăra, dar..., al Adinei Pintilie, a făcut literalmente înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Căutare, regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, 2010, şi a primit premiul secţiunii, pentru "cel mai curajos proiect"; Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburător al lui Cătălin Muşat (Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film Locarno, 2009) şi Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc (selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia). Scurtmetrajul documentar Femei pe pânză, regizat de Otilia Babără, a primit Menţiunea de onoare în competiţia pentru film studenţesc la Astra Film Festival, de la Sibiu. Gutuiul Japonez, produs ]n 2011 şi regizat de Mara Trifu, a fost nominalizat la Premiile GOPO şi câştigător al festivalului Timishort.
 
Pentru detalii suplimentare:
Dan Nuţu - [email protected]
aworkshop.org
facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation
vimeo.com/aworkshop
contact:
anca romanescu | pr | 0732.144.570 | 0745.10.20.24 | [email protected] | aworkshop.org

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus