BeWhere! / iunie 2012
Dictator, The
Haffaz Alladeen este conducătorul unei ţări africane bogate în petrol, numite Waadeya. Organizează propriile jocuri olimpice, unde stabileşte recorduri mondiale la vreo 40 de metri plat, o plăteşte pe Megan Fox pentru o partidă de sex, umblă în maşini aurite, construieşte rachete nucleare cu vârf ascuţit, elimină pe oricine îl supără cu un gest scurt şi câte şi mai câte. Dar e singur... V-aţi prins, e un dictator!

După Borat şi Brüno, perechea Larry Charles (regizor) - Sacha Baron Cohen ne oferă o nouă viziune absurd-comic-cretină asupra unui subiect foarte la modă: cum să convieţuim cu vecinii noştri putred de bogaţi şi (in)suportabil de criminali. Ameninţat cu războiul, Alladeen decide, sfătuit de consilierul său Tamir (Ben Kingsley), să meargă la ONU-New York pentru un speech. Pare sfidător de simplu, dar Tamir plănuieşte să folosească o sosie a dictatorului (un oier cam retard) pentru a transforma Waadeya într-o democraţie şi pentru a vinde petrolul celor interesaţi: chinezi, companii petroliere etc.

Deposedat de propria ţară, de mândra & virila lui barbă, abandonat în mijlocul unui oraş care nu doarme, dar demonstrează pentru / împotriva a orice, dictatorul nostru încearcă să-şi recupereze bunurile, cu ajutorul unei tinere dedicate şi vegetariene, Zoey (Anna Faris). Printre altele, dictatorul nostru moşeşte o femeie la naştere, cu mobilul pe post de... forceps. De-ajuns?

Dincolo de glumele contondente, brutale, perfect misogine, greţoase, dar care sunt cuceritoare spuse / jucate de inteligentul Sacha Baron Cohen, pentru mine rămâne o întrebare: cum de nu putem să livrăm ceva asemănător cu specimenul gângav care până mai ieri "dicta" prin ograda noastră? 

Regia: Larry Charles Cu: Sacha Baron Cohen, Ben Kingsley, Jason Mantzoukas, Anna Faris, Megan Fox, John C. Reilly

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus