iulie 2012
Festivalul Şcolilor de Teatru Actul I, Scena 1, 2012
Ziua a VI-a - 29 iunie 2012

ora 20:30 Masterclass - Marcel Iureş, moderator: Cătălin Ştefănescu

Cel de-al treilea masterclass i-a reunit pe acelaşi Cătălin Ştefănescu din serile trecute, politicos şi prietenos, dar deloc ipocrit, şi pe Marcel Iureş, un invitat celebru, cel puţin la fel de savuros.

Auzindu-l pe Marcel Iureş povestind despre şcoala de altădată, participanţii şi-au putut da seama ce mutaţii s-au petrecut în ceea ce priveşte relaţia student-profesor. «Ne uitam la Marin Moraru cum vorbea. Încercam împreună, trăiam împreună. Discutam făcând lucruri.» a declarat actorul, descriind relaţia discipol - maestru ca pe o relaţie ombilicală.


Vorbind despre actori, Marcel Iureş pune accent pe o pregătire intensă, pentru că actorul se foloseşte de corpul său precum un muzician se foloseşte de un instrument. De aceea, corpul trebuie îngrijit, vocea trebuie perfectată continuu şi, mai mult, este important ca un actor să ştie ce s-a făcut înainte. El însuşi a văzut toate spectacolele cu Richard III, înainte să joace rolul principal în spectacolul lui Mihai Măniuţiu.

În opinia lui Marcel Iureş, este esenţială bucuria de a juca, de a fi înăuntrul spectacolul, ca un piston în maşinăria pe care a creat-o regizorul. În ceea ce priveşte relaţia cu regizorul - actorul trebuie să fie foarte atent la ce vrea acesta, să se lase în mâna lui ca un orb, dar nu ca un handicapat, "până în prăpastie, până în greşeală".

Iar pentru a funcţiona bine în această maşinărie, poţi să furi cu neruşinare meserie, atât timp cât o faci în felul tău, cât asimilezi. Pentru că orice ai face, oricât de mult ai fura, nu vei putea scăpa de tine. Meseria de actor este o meserie de trupe speciale, care presupune un efort imens. Trebuie să ajungi să te pui în situaţie, trebuie să ştii textul, trebuie să ajungi în starea potrivită şi să îndrăzneşti, să lupţi cu frica. Lucrurile par să devină mai uşoare odată cu experienţa căpătată: "E ca la mină, te înveţi cu efortul." spune Marcel Iureş, punând şi el accentul pe faptul că cineva nu poate reuşi singur, să stai împreună este o condiţie esenţială.

(foto: Adi Bulboacă)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus