iunie 2012

Legendarul maraton de 48 de ore, competiţia internaţională de producţie de film de scurtmetraj, 48 HOUR FILM PROJECT (48HFP) s-a întors la Braşov pentru a doua ediţie din România. În perioada 13 - 15 iulie 2012, echipele de participanţi vor avea la dispoziţie doar 48 de ore pentru a-şi scrie, regiza şi monta propriul scurtmetraj. Toate producţiile vor intra în competiţia locală, urmând ca filmul câştigător să aibe şansa să fie vizionat la Festivalul Internaţional de Film Cannes 2013 şi să câştige marele premiu 48HFP internaţional, de 5.000 de dolari.
 
Organizat anual în zeci de oraşe din întreaga lume, 48HFP a devenit în cei peste 10 ani de activitate un laborator cu pedigree pentru creaţia de film independent de artă. În 2011, aproape 60.000 de participanţi au realizat peste 4.000 de filme, în 96 de oraşe, de pe 6 continente.
 
Braşov este singurul oraş-membru din România, alăturându-se anul trecut, datorită iniţiativei asociaţiei culturale KunSTadt, grupului de 29 de oraşe europene, printre care se numără: Amsterdam, Barcelona, Berlin, Edinburgh, Geneva, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, Paris, Praga, Rome, Rotterdam, Tirana,  Utrecht, Vilnius şi Varşovia.
 
48HFP încurajează realizatorii de film şi pe cei care doresc să ajungă realizatori de film să preia iniţiativa fără ezitare şi să producă filme îndrăzneţe, luând astfel contact cu tot ce presupune producţia unui film. Aici poate fi urmărit un montaj video despre competiţia internaţională.
 

48 Hour Film Project Braşov 2011 a provocat 20 de echipe eligibile pentru competiţie, cu peste 150 de participanţi, de naţionalităţi diferite şi s-a întins pe o suprafaţă de peste 50 de locaţii de filmare. S-au realizat 18 filme, contracronometru în 48 de ore, şi s-au acordat 18 premii, printre care: Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine, Cea bună actriţă, Cel mai bun actor, Cea mai bună coregrafie, Cea mai bună coloană sonoră, dar şi Premiul Publicului şi Eroul Local. Spectatorii au urmărit filmele la proiecţia de gală din Braşov şi au discutat cu membrii echipelor de filmare.
 
Filmul Supraexpunere al echipei Salata de Filme a obţinut Premiul pentru Cel mai bun film, Premiul pentru Cel mai bun montaj şi Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră. Filmul poate fi urmărit aici.
 

 
Se continuă înscrierile pentru 48HFP Braşov 2012. La această competiţie sunt invitaţi să participe persoane care lucrează în producţia de film şi media, studiază sau au absolvit o facultate de profil sau au urmat un curs în domeniu (actorie, regie, editare, imagine, etc) şi doresc să îşi pună în aplicare ideile. Înscrierile sunt deschise şi pentru amatorii pasionaţi de lumea filmului care doresc să participe la un proiect unic în România.
 
Echipele se pot înscrie în concurs până la data de 10 iulie 2012 (termen limită prelungit), pe site-ul  oficial al competiţiei. Mai multe detalii, aici
 
 
Juriul 48HFP Braşov 2012 este format din: Anca Grădinariu, jurnalist, scriitor şi critic de teatru; ea face parte, de la prima ediţie, din echipa Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în departamentele de programare şi de presă, iar în 2012 a fost director artistic al TIFF Sibiu; Rupert Wolfe Murray, producător de film; cel mai recent film al său După Revoluţie (r. Laurenţiu Calciu), a fost selectat în 2010 la festivalurile de film documentar de la Marsilia şi Jihlava, la One World România Bucureşti, Astra Film Fest Sibiu şi la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, în 2011, şi a fost nominalizat pentru Cel mai bun documentar la Premiile Gopo 2012. Andrei Dobrescu, regizor de film şi redactor la revista Film Menu; a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Clermont-Ferrand 2012 cu filmul "Lost Springs 2".
 
 
Prin intermediul acestei competiţii, alături de premiile naţionale, participanţii vor avea şansa de a intra în competiţia internaţională din Statele Unite, alături de filme din întreaga lume, pentru titlul "Best 48 Hour Film din 2012" şi să câştige marele premiu de 5000 de dolari.
 
Cele mai bune scurtmetraje din competiţia internaţională vor putea fi vizionate şi apreciate la Festivalul Internaţional de Film Cannes 2013. În plus, 48HFP BRAŞOV 2012 garantează originalitate, şansa de a învăţa şi aplica cu succes tehnici de producţie de film şi, mai ales, multă distracţie.   
 
Galerie foto 48HFP BRAŞOV 2011
 
48 HOUR FILM PROJECT BRAŞOV 2012  este organizat de Asociaţia Culturală KunSTadt cu sprijinul Primăriei Municipiului Braşov.
 
KunSTadt este o asociaţie culturală ale cărui orizonturi sunt coincidente cu disciplinele vizuale şi managementul acestora, având ca misiune stimularea creaţiei, înţelegerea, aprecierea şi delectarea artelor. Prin evenimentele culturale unice pe care le organizează, KunSTadt doreşte să ajungă la publicul de toate vârstele şi orice pregătire, să inspire continuu publicul şi artiştii să viseze şi să promoveze importanţa artei în calitatea şi în îmbogăţirea vieţii comunităţii.

BRASOV 48 HOUR FILM PROJECT // Web: http://www.48hourfilm.com/brasov/ // E-mail: brasov [ at ] 48hourfilm [ dot  ] com // Facebook: http://www.facebook.com/Brasov48HFP // Twitter: @Brasov48HFP

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus