Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici muzică  Sageata  Articole diverse

Articol publicat exclusiv pe LiterNet.ro

Hip-hop sapienţial


Marian Rădulescu

august 2012
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Descopăr - datorită unui amic mai tânăr - o melodie contemporană, încadrabilă, înţeleg, în zona hip-hop underground: Alchimia luminii. Fenomenul rap, în general, înseamnă protest, contestare, tiflă. Dar, ascultând piesa, constat că hopper-ul (Cedry2k) nu transmite atât o stare de lehamite faţă de sistem (care nu-i "carnivor", ci "vegan" şi "tre' să fiarbă legume") şi oamenii politici (care îl "seacă, pe bune / cum se ceartă pe sume / lăsând demoni în costume"), cât un îndemn la exersarea discernământului. Căutarea "luminii divine" - în "Babelul cu şapte miliarde de dialecte", al "ritualurilor păgâne", al "cutumelor nebune" ce "insuflă frica de lume" şi al falselor lumini "de la forţe oculte" care-s "mare-nşelăciune" - este pentru el chiar sensul vieţii pe care ar dori să-l deprindă cei afundaţi într-o stare "de joacă, de glume, de lene-n vene şi-n gene" -  "victime" ce "vor doar să petreacă". Potenţialul ascultător este trimis la învăţătura Sfinţilor Părinţi (care "chiar au trăit Scriptura", "ne-arată căi drepte" şi "ne-arată noi trepte"), la "datina care face mai mult ca platina". Cântăreţul hip-hop s-a lămurit ("pentru mine, în sfârşit, e clar ca lacrima / că nu-i luminat un suflet care păstrează patima") şi îndeamnă la metanoie, la păstrarea "esenţei", la exersarea vederii cu inima a Cuvântului (ce "egalează cu zero tot tezaurul").

***

Sunt, mărturisesc, uluit de limbajul (şi mesajul) vehiculat în această cântare sapienţială ce vorbeşte de alegerea şi înţelegerea "corectă" a "realităţii", amintind de vocea Ecclesiastului. Nu ştiu ce impact are asupra tinerilor (cărora - prin însuşi ambajajul sonor - e de presupus că se adresează, în principal) acest imn hip-hop închinat "luminii divine" din om, însă mă tem că, pentru decodificarea lui, de mare ajutor ar fi un dicţionar (ori o bibliotecă) şi, mai ales, o minte îmbisericită. Altfel nu văd cum generaţia hip-hop ar putea înţelege semnificaţia (şi mai ales conotaţia) unor cuvinte ca: "datină", "cruce", "genune", "Saul", "Sfinţii Părinţi", "Împărăţie", "Minotaur".
 Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Resurse

 Alte articole de Marian Rădulescu


Alte articole

 Ora lui 2018, Octavian Neculai
 The exterminating angel / Îngerul exterminator - între armonic şi disonant, Roxana Pavnotescu
 Recviem pentru un star: Johnny Hallyday, un erou al erei non-digitale, Anca Mureşan
 Succesul artiştilor români la Roma şi Arezzo. Povestea Festivalului ICon Arts, la 20 de ediţii dedicate excelenţei în muzică şi arte contemporane, Comunicat de presă
 Muzica, un pod peste abis - de la Oliver Sacks la Giorgio Fabbri, Anca Mureşan
 Toate articolele despre Articole diverse


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la cronici@liternet.ro. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer