august 2012
Festivalul filmului horror şi fantastic Lună plină, 2012
Va curge sânge! Difuzat în premieră şi în exclusivitate în cadrul primei ediţii a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună plină, Kill List este, fără doar şi poate, cel mai de succes film britanic independent al anului 2011. Parţial un omagiu sângeros adus clasicului The Wicker Man (1973), acest cel de-al doilea lung-metraj al lui Ben Wheatley spune povestea unui asasin plătit care, la aproape un an de la o misiune ratată, acceptă un nou job doar pentru a observa că, ceea ce pare a fi o treabă simplă, se dovedeşte a fi începutul unui voiaj fără întoarcere în inima întunericului. Lansat la South by Southwest Festival, dedicat aproape în excusivitate cinema-ului indie, şi selectat în competiţiile şi / sau showcase-urile de la Helsinki, Toronto, Vancouver, Stockholm, Rotterdam şi Beaune, Kill List reprezintă o vizionare obligatorie pentru cei care vor să fie la curent cu cele mai noi trend-uri în materie de film horror.
 
Un alt eveniment de excepţie din cadrul festivalului Lună plină este şi proiecţia-concert a filmului Nosferatu (r. F.W. Murnau, 1922), cu acompaniament live asigurat de cvartetul Einuiea (Călin Torsan, Silviu Fologea, George Turliu, Juan-Carlos Negretti). Nosferatu este universal considerat primul mare film horror al celei de-a 7-a arte şi reuşeşte, la 90 de ani distanţă de la lansare, să tulbure în continuare imaginaţia spectatorilor, iar influenţa sa incomensurabilă asupra cinema-ului horror şi fantastic îl transformă într-un punct de referinţă în evoluţia artei cinematografice.
 
De asemenea, în cadrul primei ediţii Lună plină, amatorii de sperieturi aprige dar pline de umor, pot vedea  Rammbock: Zombies la Berlin!  (r. Marvin Kren, 2011), un horror german scurt şi la obiect în care inventivitatea ţine loc de buget şi Eddie, canibalul somnambul (r. Boris Rodriguez, 2012), unul dintre cele mai recente filme de gen cu trecere la festivaluri, bifate "fără milă" (Amsterdam, Edinburgh, Fantasporto, Tribeca).
 
De asemenea, cei care jură pe zombies dar care n-au chef de ironii şi glume, au parte, din Africa de Sud, de un horror cu accente gore, în dulcele stil classic: The Dead (Howard & Jonathan Ford, 2010), selecţionat la Festivalul de la Bruxelles, un veritabil holy grail al evenimentelor de gen, şi realizat pe principiul "totul sau nimic", unde "totul" îi poate înfricoşa chiar şi pe cei cu inima rezistentă.

 

În fine, pentru că genul horror nu presupune numai sânge pe pereţi şi, uneori, o sperietură bună face cât zece membre smulse sau tăiate cu fierăstrăul, selecţia primei ediţii reuneşte câteva dintre cele mai titrate thrillere ale ultimilor doi ani: australianul The Tunnel (2011), semnat Carlos Ledesma, povestea unei echipe de filmare care descoperă, într-o reţea abandonată de tuneluri de metrou de sub oraşul Sydney, ceva ce n-ar fi trebuit găsit niciodată; norvegianul Babycall (2011), regizat de Pål Sletaune, în care Noomi Rapace e o tânără mamă chinuită de zgomotele ciudate ce se aud din difuzorul instalat în camera băiatului ei; franţuzescul Le village des ombres (2010, Fouad Benhammou), ce trimite, via tema relaţiei dintre aristocraţi şi tinereţea veşnică, la deja celebrele Vidocq şi Le pacte des loups; şi, în fine, spaniolescul Mientras duermes (2011), cea mai recentă provocare marca Jaume Balagueró, autorul cultissimului Rec, acum aparent cuminţit dar, în fapt, mai incisiv şi mai subversiv ca niciodată.
 
Prima ediţie a festivalului Lună plină, unicul eveniment din România axat în exclusivitate pe cinema-ul horror şi fantastic, va avea loc în perioada 16-19 august 2012, la Biertan, judeţul Sibiu. Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi prezentat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.


Programul complet va fi anunţat pe 2 august 2012.
 
Partener de promovare:
GAV
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Zile şi Nopţi, Adevărul, Dilema Veche, Caţavencii, Mesagerul de Sibiu, Profil cultural, Cinemagia, RTV, Liternet, CinemaRx.ro, BeWhere, Filmreporter, Cinefan, Ora de Sibiu, Societatea Română de Science Fiction&Fantasy, ArtActMagazine

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus