august 2012
Tilt
Ultima noapte de proiecţie din Caravana Filmelor TIFF la Sibiu a adus în atenţia publicului drama romantică Tilt, filmul propus de Bulgaria în 2012 pentru cursa nominalizarilor la Premiile Oscar, secţiunea Cel mai bun film străin. Cu toate că nu a reuşit să obţină o nominalizare, filmul a intrat în circuitul celor mai prestigioase festivaluri internaţionale de film şi a marcat primul pas înspre revivifierea industriei de film din Bulgaria. Tilt portretizează perioada de la sfârşitul anilor '80 şi începutul anilor '90, atunci când regimul comunist îşi dădea ultimele suflări în întreaga Europă de Est. Regizorul Viktor Chouchkov Jr. surprinde în detaliu cele mai mici schimbări ale unei ţări în tranziţie - grupul statuar impunător instalat de sovietic, care înainte transforma Sofia şi întreaga Bulgarie într-una dintre umbrele marii Uniuni, este acum acoperit de graffiti.
 
În scopul de a-şi vedea visul împlinit, acela de a deţine propriul bar de pinball, Stash împreună cu prietenii săi se ocupă cu vânzarea pe piaţa neagră de skateboarduri şi casete video porno. La scurt interval sunt prinşi şi supusi zilnic, preţ de câteva ore bune, să privească într-o încăpere a miliţiei portretul conducătorului. În această rutină, Stash se îndrăgosteşte de Becky, fiica unui important colonel responsabil pentru condamnarea lui Stash şi a prietenilor săi. Odată divulgată intriga filmului, forţele celor doi tineri îndrăgostiţi sunt separate, izolate, dar converg să se reîntâlnească până la final. După o succesiune de opţiuni corupte, Stash îşi recapătă integritatea făcând o alegere crucială, care demonstrează că schimbarea este inimaginabilă înainte ca ea să se întâmple.
 
Tilt a fost ultima proiecţie din Caravana Filmelor TIFF la Sibiu, care a avut loc între 20 - 22 august 2012 în Piaţa Mică, după Life in a Day şi Gianni e le donne. Pentru 3 nopţi la rând, 3 filme au adunat în faţa ecranului gigant zeci de sibieni şi turişti. După Constanţa, Mangalia, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Caravana Filmelor TIFF urmează să ajungă la Oradea în perioada 24 - 26 august 2012. 

Regia: Viktor Chouchkov Cu: Yavor Baharov, Radina Kardjilova, Ovanes Torosian

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus