august 2012
Călătoriile lui Gulliver
Regizorul român Silviu Purcărete a fost distins cu premiul Herald Angel pentru montarea spectacolului Călătoriile lui Gulliver. Gala de decernare a premiilor a avut loc pe 25 august 2012 la ora 11:00 GMT (13:00, ora României), în Edinburgh.
 
"E o onoare şi o plăcere să primesc acest premiu. Mulţumesc!", a declarat Silviu Purcărete printr-un mesaj transmis de Cristopher Wynn, directorul de dezvoltare şi sponsorizare al Festivalului. Regizorul român nu a putut fi prezent la ceremonia de la Edinburgh, fiind angajat în alte proiecte personale. Ceremonia l-a avut ca amfitrion pe Keit Bruce, editorul secţiunii arte de la cotidianul The Herald. Acesta a anunţat premiul spunînd că "Regizorul român Silviu Purcărete este un oaspete obişnuit al Scoţiei, atât în Glasgow, cât şi în Edinburgh, unde a mai prezentat producţia Faust la Ingliston, în cadrul Festivalul Internaţional de la Edinburgh. Regizorul a revenit în acest an cu o adaptare după Călătoriile lui Gulliver ale lui Jonathan Swift, în colaborare cu compozitorul irlandez Shaun Davey, în care vorbeşte atât despre autor, cât şi despre carte, într-un mod amuzant şi în care aduce un cal adevărat pe scenă."
 
Cele cinci reprezentaţii ale spectacolului Călătoriile lui Gulliver de la Edinburgh au avut loc în perioada 17 - 20 august 2012, la King\'s Theatre şi reprezintă prima producţie românească de teatru comisionată vreodată de Edinburgh, cel mai important festival de artele spectacolului din lume. Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia The Daily Telegraph a acordat cinci stele spectacolului, iar Scotsman şi The Herald câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift.
 
Premiile The Bank of Scotland Herald Angel, cunoscute mai bine sub titlul The Herald Angels Awards, sunt oferite începând din anul 1995 pentru a recunoaşte excelenţa în domeniul artelor în urma unor analize făcute atât în cadrul Festivalului Internaţional de la Edinburgh, cât şi Edinburgh Fringe. Acesta este cel de-al doilea trofeu obţinut pentru un membru al Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, după ce în 2009, Ofelia Popii a primit acelaşi premiu pentru rolul Mefisto din mega-producţia Faust.

 

Seria de exerciţii scenice coordonate de regizorul Silviu Purcărete este o producţie originală a Teatrului Naţional din Sibiu şi îşi propune o abordare inedită a romanului lui Swift în care fantezia se împleteşte cu o aspră satiră politică. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru Vocile din Cimitirul Vesel, producţia lui Silviu Purcărete reuneşte aspecte sociale şi culturale ale lumii din jurul nostru explorând teme ca visul, călătoria, exilul, emigrarea, singurătatea şi apartenenţa într-un spectacol tulburător, cu un impact vizual puternic.

Scenografia spectacolului poartă semnătura lui Dragoş Buhagiar, iar din distribuţie fac parte actorii Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Raluca Iani, Tomohiko Kogi, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Serenela Mureşan, Adrian Neacşu, Alexandru Nicoară, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Natalie Sigg, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Pali Vecsei şi Corina Vişinescu.
 
Călătoriile lui Gulliver este un proiect cultural demarat acum trei ani în parteneriat cu Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Turneul de la Edinburgh a avut loc cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, Institutului Cultural Român şi Culture Irleand.
 
Următoarea reprezentaţie a spectacolului Călătoriile lui Gulliver va avea loc duminică, 30 septembrie, ora 19:00, la sala Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Biletele au fost puse în vânzare online pe eventim.ro, iar din data de 27 august acestea pot fi achiziţionate şi de la Agenţia Teatrală din bd. Nicolae Bălcescu nr. 17. Preţul unui bilet variază între 10 şi 20 de lei, în funcţie de categorie. Spectacolul nu este recomandat celor sub 12 ani.
 
De: Jonathan Swift Regia: Silviu Purcărete Cu: Ofelia Popii, Veronica Arizancu, Diana Fufezan, Adrian Matioc, Alexandru Malaicu

1 comentariu

  • Calatoriille lui Guliver
    giulia, 29.08.2012, 00:24

    Silviu Purcarete, merita si acest premiu , felicitari, MAESTRE !!!


Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus