septembrie 2012
Ice Age 4: Continental Drift
Noul episod, mult aşteptat pe căldurile exasperante ale acestei veri fierbinţi şi la propriu, şi la figurat, Ice Age 4: Continental Drift este primit cu entuziasm şi lansat spectaculos la AFI Cotroceni, unde împreună cu Casa Distribuitoare, Odeon, am avut ocazia să vedem cum poate fi sculptată ghinda obsedatei veveriţe, de la care începe noua aventură, să mâncăm îngheţată pe băţ colorată şi "fructată" pe săturate, să închiriem patine de superfiţe, ca să nu mai pun la socoteală că putem să vedem genericul senzaţional, din aisberguri locale, aflat chiar în holul cinematografului. Continente se rup şi o parte din familia de animale foarte amestecate pluteşte în derivă pe o banchiză.
 
În această lungă aventură, de 94 de minute care se topesc de atâta iubirea focoasă a unora dintre personaje, întâlnim şi figuri noi. Mai ales nişte piraţi, care sunt sub comanda Căpitanului Gut (devenit Maţ, pe româneşte), în englezeşte dându-i glas Peter Dinklage, strălucitul pitic gay din Death at a Funeral, în ambele variante din 2007 şi respectiv 2010, şi care are fizicul ideal pentru Elf din 2003 şi pentru The Chronicles of Narnia: Prince Caspian din 2008. HBO l-a preluat în serialul Game of Thrones, a prins un rol şi în Nip/Tuck / Pe muchie de cuţit plus că a fost vocea de la telefon a lui James din Seinfeld. În variantă autohtonă vocea este a lui Valentin Teodosiu, născut la 17 septembrie 1935, la Bucureşti, şi care a jucat şi în excelentul Le concert al lui Radu Mihăileanu, dar şi în Nunta mută a lui Horaţiu Mălăele ori în Amen-ul lui Costa Gavras.
 
Peaches, fiica mamuţilor, a devenit o adolescentă năstruşnică, socotită parţial oposum, ceea ce pare straniu, dar explicabil după ce vezi întreaga poveste. Are mai nou şi un prieten, cam subdimensionat, cârciogul, dar fireşte că-i fug ochii după un tinerel din rasa ei, pentru care e gata să-şi trădeze amiciţia. (Se mai întâmplă şi la umanoizi!) Manny şi Ellie, părinţii prin excelenţă, au norocul să fie dublaţi în română de două voci pasionate de ceea ce fac: Vlad Blîndu şi Adriana Trandafir. Familia despărţită de catastrofa aproape ecologică va încerca din răsputeri să se reîntregească. Leneşul Sid e interpretat magistral de Marius Săvescu (care a fost cândva marmota, din reclama cu ciocolata), ca de altfel şi Bunica acestui semi-mutant, care a beneficiat de intonaţia genială a Cocăi Bloos ar merita nişte premii (Poate s-o introduce o secţiune la Premiile Gopo 2013, că ar fi racord cu numele marelui şi atât de talentatului desenator al nostru).
 
E lăudabil că dintr-odată în această Ice Age 4 în 3D, generaţia seniorilor face toţi banii! După ce pare că încurcă locul, Buni-puturica, (neam de departe cu Sconcsul Puturel, de altădată) devine persoana cu soluţia salvatoare. O surpriză este readucerea în actualitate a unei întregi populaţii devenite o mini-armată de Chip şi Dale, care au misiunea lor în cucerirea navei, nu spaţiale, ci glaciare, care să-i ducă de unde au plecat, respectiv înapoi pe continent, pe îndelung rătăciţii pe ape învolburate, care aci fac poftă de mers la mare, aci sperie sau poate sunt strugurii acri şi finanţele insuficiente, aici fac poftă de o Argentină, de pe cealaltă emisferă, unde acum se schiază! Scrat face un fel de scubba diving, fără echipament, hrăpăreţ, ca întotdeauna, alergând după ghinda visurilor sale, care-l poartă până în adâncul-adâncului Pământului. Şi uite aşa se declanşează împărţirea pe continente, acum 2 milioane de ani, pe care probabil nimeni nu le va mai încurca după această vizionare, în care Italia reuşeşte chiar să bage un gol cu cizma sa... 3D, ceea ce nu prea i-a reuşit în finala cu Spania a Campionatului European de fotbal din 2012. Să fi fost vina Sirenelor înşelătoare sau a Mamei Omida în variantă cubaneză? Dar ăsta e din alt... scenariu.
 
În concluzie, o notă de 4 pentru episodul 4, al noii aventuri marine sau chiar oceanice, a eroilor din Ice Age 4.

Ice Age 4: Continental Drift
SUA, 2012
Regia: Michael Thurmeier, Steve Martino
Voci: Vlad Blîndu / Ray Romano (Manny), Adriana Trandafir / Queen Latifah (Ellie), Marius Săvescu / John Leguizamo (Sid), Marius Vintilă / Denis Leary (Diego), Adina Lucaciu / Keke Palmer (Peaches), Coca Bloos / Wanda Sykes (Buni), Valentin Teodosiu / Peter Dinklage (Căpitanul Maţ / Gutt), Andreea Bibiri / Jennifer Lopez (Shira), Cosmin Şofron / Seann William Scott (Crash), Cristian Şofron / Josh Peck (Eddie)
Studio de înregistrări: Musitech Productions / Inginer de sunet: Alexandru Alexandru, / Regizor dublaj: Cosmin Şofron / Regizor muzical: Vlad Blîndu / Traducător: Adriana Hoancă.

Regia: Steve Martino, Mike Thurmeier Cu: voci: John Leguizamo, Denis Leary, Ray Romano, Kunal Nayyar, Jennifer Lopez, Peter Dinklage, Seann William Scott

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus