octombrie 2012
Marţi, 16 octombrie 2012, ora 17.30, Camões, Instituto da Cooperação e da Língua, Fundaţia Culturală "Elena Surdu-Stănescu" şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vă invită la inaugurarea Expoziţiei de fotografie Apeducte din Portugalia, semnată de Pedro Inácio, în Sala Lapidarium a MNIR.
 
Proiectul concretizat la Bucureşti prin intermediul Fundaţiei Culturale "Elena Surdu- Stănescu" şi al Camões, Instituto da Cooperação e da Língua în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a României, este mai mult decât o expoziţie de fotografie: el se integrează în dialogul artistic iniţiat în 2011 la Muzeul Apei din Lisabona, prin expoziţia Imagens de amor a Elenei Surdu Stănescu (sculptură) şi a Georgetei Grabovschi (pictură), organizată de Institutul Cultural Român. Se construieşte astfel o cale de comunicare între expresii artistice diferite, pe care deschiderea către colaborare le-a adus mai aproape.
 
Apeductele, o prezenţă naturală în Portugalia, nu se numără printre reperele peisagistice din România. De aceea fotografiile lui Pedro Inácio sunt o invitaţie de a descoperi cum au apărut ele şi cum apoi oraşele au crescut în jurul lor. Expoziţia propune o altfel de călătorie prin Portugalia, o perspectivă mai complexă, care se adresează atât celor interesaţi de istorie, de arhitectură, cât şi celor interesaţi de specificul lusitan.
 
Acest patrimoniu cultural, difuzat pentru prima dată la nivel internaţional, evidenţiază monumente legate de istoria artei şi de aprovizionarea cu apă din Portugalia, construite, majoritatea, între secolele al XVI-lea şi al XIX-lea. Structurile sunt prezentate în funcţie de localizarea geografică, de la nord la sudul ţării, un factor important pentru tipologia fiecărui apeduct.
Această iniţiativă fotografică urmăreşte atât cercetarea apeductelor portugheze, cât şi să aducă un tribut tuturor celor care le-au înfăptuit (portughezi şi străini,) punând accent pe arta şi priceperea cu care au construit o moştenire culturală şi istorică aparte. (Pedro Inácio)
 
Pedro Inácio este muzeolog, coordonatorul Muzeului de Apă a Companiei Portugheze a Apelor Libere (EPAL) şi vicepreşedinte al Asociaţiei Portugheze de Muzeologie (APOM). Participă în expoziţii colective şi individuale din 2005, în diferite muzee şi spaţii culturale din Portugalia şi din străinătate: biblioteci, castele, galerii, muzee, mănăstiri.
A participat în peste treizeci de expoziţii, dedicate următoarelor subiecte: apă, artă sacră, apeducte, berze, pâine şi stânci. Natura şi arheologia industrială sunt două din temele sale preferate.
În 2011 publică două cărţi: Liniştea berzelor, împreună cu fratele său Carlos Inácio şi Apeducte din Portugalia, artă şi patrimoniu, editată de EPAL.
Lucrările sale au fost publicate şi premiate nu numai o dată, şi sunt reprezentate în colecţii publice şi private.
 
Cele douăzeci de fotografii ale lui Pedro Inácio poartă până la Bucureşti, precum apeductele care purtau apa de la izvor, poveşti din istoria şi arhitectura Portugaliei, pe care vă invităm să le descoperiţi în această expoziţie.


Apeducte din Portugalia

Album foto de Pedro Inácio.

Expoziţia va fi deschisă între 16-28 octombrie 2012, în Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie a Romîniei şi poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 - 18.00. Accesul este pe baza unui bilet de vizitare a Muzeului.
 
Pentru mai multe informaţii puteţi contacta:
Secţia Culturală a Ambasadei Portugaliei
[email protected] / 021 230 41 36

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus