septembrie 2012
Curs de regie de film pentru amatori - Director's Cut
Din 15 octombrie 2012 Asociaţia Culturală Control N organizează a doua sesiune a cursului de regie de film pentru amatori - Director's Cut. Având-o ca trainer pe Iulia Rugină, cursul se adresează tuturor celor pasionaţi de film, fără o pregătire prealabilă în domeniu, care vor să înţeleagă cum se vede un film şi din cealaltă parte a camerei de filmare. De-a lungul cursului, în cadrul celor 8 şedinţe interactive, cu discuţii, teme pentru acasă şi experimente de percepţie, participanţii se vor putea apropia de lumea filmului din interior.

Director's Cut îşi propune să analizeze teoretic toţi paşii urmăriţi de obicei de un regizor în spunerea unei poveşti în imagini. În cadrul cursului se vor pune bazele înţelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Se va trece succint prin istoria filmului, se vor discuta şi analiza secvenţe din filme de lung metraj, vor fi prezentate noţiuni ce ţin de scenariu, concepţia regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii şi implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.

Director's Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanţi şi trainer, specific lucrului în echipă. Se va pune accentul pe auto-cunoaştere şi se va analiza pas cu pas "mecanismul" generării emoţiei creative a participanţilor.
 
Iulia Rugină a studiat regia de film şi televiziune la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti între 2002 şi 2006. În 2011 a absolvit un master în arta regiei de film în cadrul aceleiaşi facultăţi.
Până în prezent, Iulia a semnat regia a 12 scurtmetraje şi un mediumetraj, pentru majoritatea dintre ele fiind şi co-scenarist, alături de Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. În total filmele regizate de ea au fost proiectate în cadrul a peste 60 de evenimente legate de film, din 15 ţări, printre care Germania, Anglia, Italia Franţa, Statele Unite, Singapore şi India. Mediumetrajul Captivi de Crăciun, a fost răsplătit de două ori cu marele premiu la festivaluri internaţionale, cu 2 premii pentru cea mai bună regie şi 2 nominalizări la Premiile Gopo în 2010. Iulia a semnat, alături de Oana Răsuceanu şi Ana Agopian, şi scenariul lungmetrajului său de debut, Breaking News, aflat în pre-producţie.

Iulia s-a implicat şi în latura educaţională a cinematografiei, participând ca trainer la diverse proiecte dedicate copiilor, amatorilor sau începătorilor (Education a l'Image, S.P.E.R, Kinodiseea) Între 2009 si 2011 a fost preparator universitar la U.N.A.T.C, catedra de scenaristică, în perioada 2007 - 2011 a coordonat workshop-ul de film pentru adolescenţi Let's Go Digital!, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar în vara lui 2012 a coordonat Transilvania Talent Lab - "laboratorul oamenilor de film de la TIFF".

A doua sesiune a Director's Cut se desfăşoară în perioada 15 octombrie - 8 noiembrie 2012, având două şedinţe de curs pe săptămână (lunea şi joia, de la 19.00 la 21.00), timp de 4 săptămâni. Numărul maxim de participanţi la curs este de 15. Nu există limită de vârstă. Taxa de participare este de 800 lei, respectiv 700 lei (pentru elevi şi studenţi).

Cei interesaţi se pot înscrie la adresa [email protected] până la data de 27 septembrie 2012. Înscrierile se fac în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii despre Director's Cut  pe site-ul www.controln.ro, pe e-mail la adresa  [email protected] sau la telefon 0721 261 736.

1 comentariu

  • În ce limbă se mai predă la UATC?
    Tudor, 19.09.2012, 11:05

    Ştiu (şi, recunosc, mă amuză) că voi enerva din nou, poate voi fi considerat depăşit, prăfuit şi cârcotaş, dar îndrăznesc să întreb: e un curs pentru români?

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus