septembrie 2012
Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2012
Noaptea Albă a Filmului Românesc va aduce pe 14 septembrie 2012 o selecţie a celor mai de succes filme româneşti, producţii de toate genurile realizate de cineaşti din toate generaţiile, în 15 spaţii, în 4 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi.

Un eveniment special din cadrul Nopţii îi este dedicat Fundaţiei Arte Vizuale (FAV), care împlineşte 20 de ani de la înfiinţare. FAV este o instituţie non-profit, apolitică şi independentă, fondată în 1992 de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile cu scopul de a-i sprijini pe tinerii cineaşti şi creatori din sfera artelor vizuale.

FAV a produs peste 80 de proiecte de film şi video - ficţiune, documentare, filme experimentale, filme promoţionale pentru creatorii din teatru, dans, muzică şi cinema, co-producţii, proiecte speciale şi multi-media.

Astfel, spectacorii vor putea viziona o selecţie de 7 filme, printre care se numără şi primul film după facultate al lui Radu Muntean, Lindenfeld 1994, dar şi Lucy Castle Hotea (r. Vali Hotea, 1996), Franzela exilului (r. Alexandru Solomon, 2002) sau Boborul (r. Radu Igazsag, 2004), precum şi un scurt promo la documentarul despre expediţia lui Emil Racoviţă, Exploratorul (Gabor Xantus, 2012).

Tot în cadrul Nopţii Albe, publicul  este invitat să decidă soarta unui personaj, la primul film interactiv din România, Kiddo (r. Millo Simulov). Kiddo este numele unei adolescente cu o viaţă dificilă şi o familie dezbinată, care îşi revarsă furia făcând box. Prin votul majorităţii, îi va fi decis destinul de mai multe ori de-a lungul filmului, din variantele oferite de autori. Filmul a fost foarte apreciat la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
 
Din programul evenimentului nu vor lipsi nici animaţiile româneşti, prezentate în 2011 în competiţie la Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est

În 2012, pe harta Nopţii Albe din Bucureşti sunt incluse şi Cinema PRO, Cinema Elvira Popescu, Club Control, Grădina Verona, Godot Cafe, cumulând un total de 10 spaţii-gazdă ale Filmului Românesc (alături de Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinematograf al Regizorului Român, Club Fabrica, Centrul Istoric - Piaţa Sfântul Anton).

 
Şi spectatorii din Timişoara au parte de o veste bună. Pe lângă proiecţiile din Noaptea Albă programate la Cinema Timiş, organizatorii vor aduce o selecţie de filme româneşti şi în cadrul Festivalului PLAI, la Muzeul Satului Bănăţean.

În Cluj-Napoca, cinefilii sunt aşteptaţi la Cinema Victoria şi la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6), iar în Iaşi, Noaptea Albă a Filmului Românesc va fi găzduită de Cinema Victoria.

Programul complet al evenimentului este disponibil pe site-ul www.romfilmpromotion.ro.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Cu sprijinul: RomâniaFilm, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, Institutul Cultural Francez
Parteneri: Cinema PRO, Cărtureşti, Club Fabrica, Club Control, Godot Cafe, Poiana Urbană, Metrorex, 360 Revolution
Sponsor principal: Apa Nova
Parteneri locali: Primaria Municipiului Timişoara, Asociaţia Marele Ecran, Festivalul PLAI, Cinema Victoria Cluj-Napoca, Asociaţia Studenţilor Jurnalişti din Iaşi
Susţinut de: Digi Film
Recomandat de: Kiss Fm
Parteneri media: Digi 24, Cocor Media Channel, Evenimentul Zilei, Ring, 24 Fun
Parteneri media online: Cinemagia, 220.ro, Port.ro, Studenţie, Cinemarx, Dor de duca, urban.ro, hotcity.ro, oraşul meu, Film reporter, Hipmag, b365.ro, Metropotam, Cinefan.ro, Liternet.ro
Parteneri media locali: Monitorul de Cluj, Ziarul de Iasi, buzznews, oradecluj.ro, clujlife, Inoras.ro, Iasilive, AltIasi, Iasul Cultural, Timisoaraazi.ro, artactmagazine

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus