Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  După dealuri

După dealuri, în selecţia prestigiosului BFI London Film Festival, 2012

septembrie 2012
Filmul lui Cristian Mungiu, După dealuri, a fost selecţionat la cea de-a 56-a ediţie  a Festivalului Internaţional de Film de la Londra (10 - 21 octombrie 2012), cel mai prestigios şi longeviv festival din Marea Britanie şi evenimentul care reuneşte, în fiecare an, cele mai importante producţii lansate pe ecrane şi în festivaluri.

După dealuri este inclus în secţiunea Journey a BFI London Film Festival, dedicată filmelor care au puterea de a-ţi schimbă perspectiva asupra lumii. Cristian Mungiu va lua parte la proiecţie şi se va întâlni cu publicul şi cu presă britanică, filmul urmând să fie distribuit în Marea Britanie la începutul lui 2013, de către compania Artificial Eye, cea care a distribuit cu succes şi filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, premiat cu Palme d'Or în 2007. În luna mai 2012, După dealuri a obţinut premiul pentru scenariu şi un dublu premiu de interpretare - acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Festivalul de la Cannes.

La sfârşitul lunii august 2012, După dealuri a primit un nou trofeu, pentru Cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar. Premiul include un ajutor pentru distribuţia filmului în Croaţia, După dealuri urmând a fi distribuit în următoarele luni în peste 30 de ţări.

În România, filmul va rula în avanpremieră, începând cu 21 septembrie 2012, la Vaslui -  După dealuri fiind inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute în această regiune. Totodată, filmul urmează să fie prezentat şi la Câmpina, oraşul în care a fost construită mănăstirea ce a constituit decorul principalelor evenimente din film şi locul în care a avut loc cea mai mare parte a filmărilor.

În Bucureşti, După dealuri va fi proiectat în avanpremieră, pe 25 octombrie 2012, în închiderea celei de-a treia ediţii a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest.

Pelicula este distribuită în ţară de Voodoo Films.

Cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu este propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin pe 2012.

Toate articolele despre După dealuri

Sageata Alte linkuri: imdb.com

După dealuri şi Aferim! accesibilizate pentru nevăzători, Marian Rădulescu
 După dealuri de la Festivalul de film newyorkez de la Lincoln Center, Roxana Pavnotescu