septembrie 2012
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2012
Astra Film Festival 2012 găzduieşte o sesiune de masterclassuri Docstories Black Sea aducînd participanţi din ţările învecinate cu Marea Neagră: Rusia, Azerbaijan, Georgia, Ukraina, Turcia, România, Moldova. Ei aduc la festivalul din Sibiu poveşti locale, necunoscute, din ţara lor de origine, şi vor fi îndrumaţi să le transforme în filme documentare de largă circulaţie internaţională. Printre trainerii de renume prezenţi la festivalul de la Sibiu amintim Tue Steen Muller, consultant internaţional în producţie de film documentar, iniţiator şi fost director al European Documentary Network, Rick Minnich din California, absolvent al celebrei Columbia University şi autor de filme premiate pretutindeni în lume, sau Goran Radovanovic, filozof, scenarist, regizor şi producător a unor documentare de referinţă a ultimelor trei decenii, cît şi regizorul de renume, Petr Lom care a realizat numeroase filme pe tema drepturilor omului în ultimii ani. Dramaturgia, structura şi forma în care povestea e transpusă în documentar sunt doar câteva teme în care se vor iniţia participanţii de la Docstories în zilele petrecute la Astra Film Sibiu.

Prima sesiune Docstories Black Sea a avut loc in luna iunie 2012 la Tbilisi, în Georgia. După a doua etapă din Sibiu la Astra Film Festival 2012, participanţi vor finaliza acest curs în cadrul celebrului festival de film documentar din Europa, IDFA - International Documentary Film Amsterdam - din Olanda.

"De foarte mulţi ani, unul dintre obiectivele noastre de căpătâi a fost acela de a oferi tinerilor pasionaţi de filmul documentar din România şi din regiune oportunităţi de a învăţa meseria de documentarist şi de a ieşi în lume cu filmele lor. Docstories, alături de alte programe de instruire cu un accent regional organizate şi girate de Astra Film, este un exemplu grăitor şi ne bucurăm să îl prezentăm la Astra Film 2012" - a declarat Dumitru Budrala, directorul Festivalului.

Docstories Black Sea sprijină proiectele inovatoare de documentar creativ din regiunea Mării Negre, o regiune cu un potenţial practic infinit de poveşti autentice şi percutante, prea puţin exploatată de cinema-ul documentar. Este un proiect de largă respiraţie care implică autori, producători şi programatori profesionişti deopotrivă, spre beneficiul calităţii producţiei audiovizuale europene.

Docstories Black Sea este un proiect finanţat prin programul european MEDIA MUNDUS şi organizat Art Doc & IDFA, în parteneriat cu Astra Film Festival Sibiu.

Festivalul Internaţional de Film de la Sibiu ASTRA FILM FESTIVAL se desfăşoară între 15 şi 21 octombrie 2012. Mai multe despre celelalte programe ASTRA FILM 2012, în săptămânile următoare.

****

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film - departament al CNM Astra - şi de Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Co-producător: TVR
Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Radio România Cultural, KissFm, Hotnews.ro, CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet, Art Act Magazin, OrasulMeu.eu, Zile şi Nopţi, LiterNet.ro.
Parteneri instituţionali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, TURSIB, Teatrul Naţional Radu Stanca.
Parteneri: Centrul Ceh, Ambasada Elveţiei, Fundaţia Raţiu, Gedeon Programmes, Asociaţia Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema
Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus