septembrie 2012
Concert John Mayall, 2012
Din mulţimea muzicienilor români de blues - nu foarte numeroşi, dar de valoare indubitabilă - cei care se ocupă de managementul lui JOHN MAYALL au ales sa îl invite în concertul pe care părintele mişcării britanice de blues îl va susţine la Bucureşti, la Sala Palatului, în 11 noiembrie 2012, pe nimeni altul decât pe HARRY TAVITIAN.


Pianistul Harry Tavitian este "cel mai important jazzman român contemporan" (International Herald Tribune / 19 oct 1990).

Harry Tavitian s-a născut în anul 1952 la Constanţa, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul, în momentul în care îl asculta pe Memphis Slim în concert la Braşov. În 1974 participă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978-1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanţa. În 1992 înfiinţează Fundaţia Culturală "Harry Tavitian". Din ianuarie 1990 şi până în prezent este realizatorul emisiunilor Jazz Context de la Radio Constanţa.

Din februarie 1990 Harry Tavitian este vicepreşedinte al Uniunii Armenilor din România-filiala Constanţa şi realizatorul emisiunii Naţia şi Civilizaţia Armenilor de la Radio Constanţa.

Muzica lui Harry Tavitian se caracterizează prin deschidere către influenţe multiple şi printr-o mare capacitate de sinteză. Într-un interviu acordat revistei Jazz Forum (nr.102, 5/1986), Tavitian declara: "Suntem aici în Levant, suntem parte a lumii, suntem deschişi către cultura lumii, către spontaneitate..."

Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, bine definit în noul jazz est-european, prin diversele sale experienţe artistice. Muzica sa este un amestec de Thelonious Monk, Mal Waldron, Cecil Taylor, Dollar Brand, muzică de cameră contemporană, blues, muzică medievală, folclor din Balcani. Rădăcinile lui armeneşti sunt, de asemenea evidente. Muzica sa are un puternic caracter etnic.

Harry Tavitian este pasionat de sincretismul artelor. Exemple sunt elementele de teatru instrumental şi costum din concertele sale şi muzica de scenă (live) scrisă la piesele "Furtuna" de Shakespeare, "Melissa" de Kazantzakis, cu Victor Rebengiuc în rolul principal şi "Orgasm" de Vlad Zografi.

Harry Tavitian a susţinut concerte şi a participat la festivaluri importante în România, Rusia, Lituania, Franţa, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Iugoslavia, Polonia, Scoţia, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia (ca invitat personal al preşedintelui Armeniei), Slovacia, Elveţia, Cehia, Austria, Slovenia. Tavitian a colaborat în cei 30 de ani de activitate cu numeroşi jazzmani români şi străini.

Show-ul programat pe 11 noiembrie 2012, la Sala Palatului din Bucureşti va fi, fără îndoială, o seară extravagantă a gloriosului blues, a instrumentiştilor uimitori şi a muzicii de calitate, o seară care nu poate fi ratată. 

Biletele costă 75, 100, 150, 200, 250 şi 300 lei şi se găsesc pe www.bilete.ro şi în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro, în reţeaua Eventim, pe www.eventim.ro, magazinele Cărtureşti, Germanos, Orange, Vodafone, Domo şi la Sala Palatului.

Concertul este produs de Fundaţia Phoenix - www.phoenix.ro.


Nume eveniment: John Mayall la Bucureşti.
Data şi ora la care are loc: 11 noiembrie 2012, orele 20:00.
Loc de desfăşurare: Sala Palatului.
Cine participă: John Mayall. Invitat: Harry Tavitian.
Preţ: 75, 100, 150, 200, 250 şi 300 lei.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus