România Liberă / februarie 2005
Festivalul de film Berlin 2005
La recent încheiata ediţie cu numărul 55 a Festivalului de Film de la Berlin a participat, în secţiunea Talent Campus, şi Ioana Joca. Ea a absolvit în 2002 Facultatea de Jurnalism din Bucureşti, iar în mai 2003 a primit un grant din partea Comisiei Europene pentru a lucra în Germania pentru un an. În acest an a organizat un festival itinerant de film în Germania, Luxemburg, Franţa şi Belgia, iar în 2004 a obţinut un alt grant pentru un proiect ivit în anul precedent - realizarea unui documentar despre bunicii ei. Producătorul l-a găsit tot anul trecut, cînd a lucrat pentru Talent Campus. El este Garfield Kennedy, care a obţinut în 2002 Premiul Emmy pentru cel mai bun documentar (Why the Towers Fell). The Grandparents a fost filmat în doar şase zile în Transilvania (22 de ore de material), dar problemele s-au ivit la postproducţie, care trebuia să aibă loc în Scoţia.

Primul editor a plecat din motive financiare, iar cu al doilea nu s-a putut termina filmul. Chiar şi fără cinci minute, filmul a fost apreciat de selecţionerii de la Talent Campus. El a fost, de altfel, selecţionat şi pentru secţiunea Campusului, Doc Clinic. The Grandparents aduce pe ecran doi eroi de neuitat, bunicii realizatoarei debutante, care, după cum spunea chiar ea, “nu au auzit de Dracula, nu îi înjură pe ţigani şi nu au crezut nici în regi, Ceauşescu sau Iliescu”. Muzica filmului îi aparţine lui Grigore Leşe.

În prezent, Ioana Joca lucrează la trei proiecte pentru care intenţionează să ceară ajutorul Ministerului Culturii, Berlinalei şi postului de televiziune ARTE.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus