septembrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
Luni, 24 septembrie 2012, la The Hub Bucharest, a avut loc conferinţa de presă a celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est.

Spotul festivalului a fost prezentat în avanpremieră, iar varianta finală va fi disponibilă în curând.

În 2012, Anim'est a pregătit o surpriză tuturor iubitorilor de animaţie. Pentru prima oară în România, un reprezentat al cunoscutului studio de animaţie Pixar va oferi o lecţie autentică de regie şi producţie a unui film de animaţie. Daniel McCoy, cel care a creat efectele vizuale pentru o serie de filme cunoscute şi premiate precum A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, Up, Toy Story 3, The Incredibles şi Ratatouille vine la Cinema Patria, joi, 11 octombrie 2012, de la ora 19:00.
 
Daniel McCoy şi-a început aventura în lumea animaţiei la Pixar, în anul 1989, lucrând pentru pentru o serie de lung şi scurtmetraje. A fost unul dintre primii oameni care au lucrat cu faimosul software dezvoltat de către Pixar, RenderMan, un plug-in compatibil cu cele mai importante platforme software de animaţie 3D.

 

Recent, McCoy a fost regizor tehnic pentru La Luna, filmul de scurtmetraj nominalizat în 2012 la Oscar. Scurtmetrajul prezintă prima zi de muncă a unui băieţel. Alături de tatăl şi bunicul său, micuţul pleacă într-o aventură noctură pe mare într-o barcă. Iniţiat simbolic în lumea masculină prin oferirea unei şepci, acesta îşi dă seamna că lucrurile sunt mai complicate decât îşi imagina.
 
Spectatorii vor putea viziona scurtmetrajul în cadrul prezentării susţinute de Daniel McCoy.

 

În prezent, Daniel McCoy lucrează la continuarea aventurilor îndrăgitelor personaje din Monsters, Inc. şi Finding Nemo. Cele două pelicule vor fi lansate în format 3D în iunie 2013, respectiv anul 2016.
 
Pixar Animation Studios este una dintre cele mai importante case de producţie cinematografice specializate în computer generated imagery (CGI), animaţia digitală computerizată. Companie câştigătoare a numeroase premii şi specializată în tehnologii grafice inovative. Studioul de animaţie Pixar a creat software-ul RenderMan, folosit pentru redarea imaginilor hiperrealiste şi de înaltă calitate. Unul dintre obiectivele companiei este dezvoltarea poveştilor emoţionante prin intermediul caracterelor memorabile astfel încât întrega audienţă să se regăsească în scenariu.
***
Jiři Trnka (1912-1969), una dintre cele mai influente personalităţi ale artei cehe din secolul al XX-lea este omagiată la Anim'est 2012. Festivalul îi dedică o retrospectivă specială maestrului marionetelor cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naştere.

Trnka a început să fie interesat de marionete încă din şcoala gimnazială, când profesorul său de desen, păpuşarul şi omul de teatru Josef Skupa, i-a descoperit talentul. Mai târziu, a urmat cursurile Şcolii de Arte Decorative din Praga (al cărei profesor avea să devină în 1967) şi a exersat în grafică şi ilustrarea de reviste, ziare şi cărţi. În anii '30 şi '40, a fost pe rând creatorul propriului teatru de marionete, scenograf al Teatrului Naţional şi al Teatrului Provizoriu, director artistic al studioului de animaţie Bratři v triku.


În iunie 1945, Jiři Trnka ajunge director artistic al studioului de film de animaţie din Praga. În acelaşi an, îşi termină primul film, Zasadildědekřepu / Bunicul a plantat o sfeclă. Mai realizează trei scurtmetraje în anul următor - Zviřatka a petrovšti / Animalele şi bandiţii, Darek / Darul şi Perak a SS / Alergătorul şi bărbaţii SS - fiecare aducând o inovaţie în tematică şi design. Filmele sunt premiate la festivaluri internaţionale, făcând din Trnka o personalitate recunoscută în lumea animaţiei. Până atunci, producţia de filme de animaţie fusese dominată de americanul Walt Disney. Trnka arată că este posibil să te impui ca artist independent şi să cauţi noi modalităti de expresie.

Într-un an în care cunoaşte un succes imens în lumea filmului animat, Trnka îşi reîndreaptă atenţia spre posibilităţile animaţiei cu păpuşi, dar chiar şi în acest domeniu preferă să-şi urmeze propriul drum. Experienţa pe care o avea în film şi în teatrul de marionete, alăturată cunoştinţelor sale de grafică, se dovedesc roditoare. Primului film, Betlem / Betleem (1947), surprinde atmosfera Crăciunului ceh tradiţional. Îi vor urma noi episoade, despre obiceiurile şi tradiţiile de peste an.

Ecoul filmelor cu păpuşi semnate Trnka în rândul criticii internaţionale depăşeşte succesul filmelor sale desenate, dovadă că alegerea lucrului cu marionete a fost una inspirată.

În cadrul retrospectivei va putea fi urmărit un program special de animaţii ale lui Jiři Trnka, printre care se numără şi Visul unei nopţi de vară, primul cinemascop de lungmetraj cu păpuşi din lume, după piesa lui William Shakespeare premiat la Cannes şi la Veneţia, Privighetoarea împăratului, distins cu Leopardul de Aur la Festivalul de Film de la Locarno, sau Mâna, o alegorie despre putere şi oprimare, o poveste fantastică despre un olar căruia i se cere să facă un model după el însuşi.


Publicul Anim'est va putea admira şi o expoziţie specială ce prezintă filmografia în imagini a lui Jiři Trnka. Planşe ilustrând diferite schiţe şi personaje din filmele animatorului, dar şi câteva dintre păpuşile originale create de acesta vor fi expuse la Cinema Studio pe toată perioada festivalului.

Retrospectiva Jiři Trnka la Anim'est este posibilă cu ajutorul Centrului Ceh din Bucureşti.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc in perioada 5-14 octombrie 2012, la Cinema Patria, Studio şi Club Control.
 
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei pan-europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene, Ogilvy  şi al SmartPoint.
 
Parteneri instituţionali: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de proiecte culturale ArCuB, Primăria Bucureşti, Centrul American, Ambasada Americii,  Ambasada Regatului Ţarilor de Jos, Institutul Goethe, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez, Institutul Maghiar din Bucureşti.
Sponsor principal: Tazovski
Parteneri: Sony, Groupama, F64, Noumax, Avis, Canyon, Make A Point, Hub Bucharest, Senior Interactive
Maşina oficială: Opel
Bilete prin TicketFan
Susţinut de: Cocor Media Channel
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri media: Digi 24, Adevărul, Ring, Pro Tv Magazin, The One, Dilema Veche, Catavencii, 24 Fun, BeWhere!,  Vice,  Vip, Observatorul Cultural, Itsy Bitsy
Parteneri media online: Cinemagia, 220.ro, IQAds, apropo.ro, mediafax.ro, gandul.info, port.ro, cinemarx.ro, studentie.ro, filmreporter.ro, b365.ro, dordeduca.ro, HipMag, metropotam.ro, urban.ro, orasulm.eu, Agenda LiterNet, feeder.ro, sub25.ro, hotcity.ro, cinefan.ro, blogdecinema.ro, Art Act Magazine, Arte şi Meserii, animationmagazin.eu, getlokal.ro, nights.ro, urbankid.ro, mami.ro, parinti.com, metalhead.ro, bestmusic.ro, postmodern.ro, qbebe.ro, divahair.ro, Fram - ursul cinefil


Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus