octombrie 2012
Festivalul de film de animaţie anim'est 2012
Vechi legende ceheşti - o animaţie realizată în anul 1953 de regizorului-păpuşar Jirí Trnka. Un maestru al marionetelor, Trnka a făurit nişte personaje unice, pe care le-a filmat în mişcare, având fiecare o altă expresie a feţei. Modul cum sunt lucrate aminteşte de păpuşile populare ce se vând ca suvenir, cu feţe înguste şi gălbui ca de ceară, dar şi de evlavia "încercănată" de pe faţa sfinţilor din icoane.
 
Legendele depănate sunt mai degrabă file de istorie despre cum s-au succedat anumiţi voievozi la tron şi întâmplările ce au avut loc în timpul domniei lor. Atmosfera evocă timpurile "întunecate" ale Evului Mediu şi chiar cele precedente acestei perioade, când oamenii trăiau încă în inima pădurii, având ca principală ocupaţie vânătoarea. Obţinerea tronului se făcea prin războaie, dar modul acesta de câştigare a supremaţiei făcea parte din legea firii. Chiar dacă existau adepţi înverşunaţi ai fostului domnitor, ei trebuiau să-şi înăbuşe revolta în faţa puterii armatelor celui nou. Viaţa se derula după anumite legi nescrise, care pot părea crude, dar erau mai limpezi, mai oneste.
 
Având în vedere că sunt legende, ele pleacă de la sâmburele de adevăr, dar "o apucă pe mai multe cărări narative". Personajele se pierd în anonimat, dar figurile lor cioplite sunt cele care îi individualizează. De la voievod la voievod începe să crească gustul pentru podoabe. Femeia cehă apare ca un aliaj dintre putere şi fragilitate, luptă şi conduce cot la cot cu bărbatul. E prinţesă prin veşmânt, dar războinică prin cuget. Totuşi, în aceste poveşti se întrevede spiritul de revoltă paşnică al poporului ceh, prevestind parcă faptul că o "revoluţie de catifea" nu putea avea loc decât în sânul acestui neam în care dârzenia se îmbină cu înţelepciunea.
 
Deşi culoarea de fond este un albastru-verzui - întâlnirea cerului cu pădurea - animaţia nu   emană un aer "întunecat", pentru că pe chipurile personajelor, indiferent de faptele lor, se citeşte candoarea, naivitatea generată de vieţuirea în prezentul imediat, de azi pe mâine. Vechi legende ceheşti este o animaţie de "modă-veche". Acum, fiind obişnuiţi cu grafica pe calculator care oferă nenumărate posibilităţi surprinzătoare, se simte lipsa jocului de culoare şi a ritmului alert în schimbarea cadrelor. În acea perioadă, dezvoltarea tehnică nu putea susţine îndeajuns realizarea unei animaţii, dar Trnka a reuşit "să mobilizeze o armată de marionete" care să înfăţişeze momente cheie din evoluţia poporului ceh.

Descarcă programul anim'est, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus