octombrie 2012
Les Films de Cannes à Bucarest, 2012
Filmul preferat al criticii internaţionale la Cannes 2012 - cu Vlad Ivanov în distribuţie, o poveste de dragoste cu Marion Cotillard, noul film al iranianului Abbas Kiarostami şi cel al argentinianului Pablo Trapero întregesc selecţia de premiere mult-aşteptate pe care Les Films de Cannes à Bucarest le pregăteşte spectatorilor, între 19 şi 25 octombrie 2012, la Cinema Studio şi Elvira Popescu.

Sergei Loznitsa, invitat special al primei ediţii Les Films de Cannes à Bucarest, s-a întors anul acesta la Cannes cu In the Fog, o dramă de război în care Vlad Ivanov joacă rolul unui căpitan nazist. Filmul a obţinut Premiul FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film) şi va fi proiectat în premieră la Bucureşti, în prezenţa actorului Vlad Ivanov, care colaborează pentru a doua oară cu regizorul ucrainean după My Joy. Imaginea este semnată de Oleg Mutu, singurul director de imagine cu două filme în competiţia de anul acesta de la Cannes: După dealuri şi In the Fog.

"Cum să faci o alegere morală în circumstanţe în care morala nu mai există?", este întrebarea pe care o ridică In the Fog, drama unui un om acuzat pe nedrept de colaborare cu inamicul, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi dus în pădure pentru a fi executat. Filmul este inspirat de cartea lui Vasile Bikov, un scriitor bielorus care a trăit experienţa războiului la doar 18 ani. Distribuitorul român este Voodoo Films.

O tulburătoare poveste de dragoste cu Marion Cotillard în rolul principal este un alt highlight al celei de-a treia ediţii Les Films de Cannes à Bucarest. După Un profet, distins cu Marele Premiu la Cannes 2010, Jacques Audiard revine cu drama romantică De rouille et d'os / Rust and Bone, o adaptare după o carte de povestiri de Craig Davidson şi unul dintre cele mai emoţionante filme din selecţia oficială a Cannes-ului.

Un bărbat singur (Matthias Schoenaerts), tată al unui băiat de 5 ani, se îndrăgosteşte de o dresoare de orci (Marion Cotillard) care îşi pierde într-un accident capacitatea de a merge şi voinţa de a trăi. Dragostea lui pentru viaţă îi va da însă curajul să continue. Interpretările complexe şi subtile ale celor doi actori şi sensibilitatea lui Audiard, care transformă un material de melodramă într-o reflecţie despre durerile care ne-au format şi pe care le purtăm în noi, au urcat De rouille et d'os în topul celor mai bine primite titluri de la Cannes în 2012.

O poveste de dragoste aduce şi Abbas Kiarostami, în Like Someone in Love, al cincilea film din cariera cineastului iranian proiectat în competiţia canneză - regizorul are în palmares un Palme d'Or pentru Le gout de la cerise (1997). Cu Rin Takanashi, Ryo Kase şi Tadashi Okuno în distribuţie, Like Someone in Love urmăreşte relaţia bizară dintre un profesor universitar în vârstă şi o tânără studentă care trebuie să-şi vândă corpul pentru a-şi plăti studiile.

Unul dintre cei mai aclamaţi regizori ai momentului, autor al filmelor El Bonaerense, Leonera, Familia Rodante sau Carancho (propunerea Argentinei la Oscarul pentru film străin pe 2010), Pablo Trapero continuă seria disecţiilor la rece în societatea contemporană cu Elefante Blanco / White Elephant. Proiectat în Un Certain Regard, anul acesta, filmul se axează pe destinele a doi preoţi, prieteni de mulţi ani, care se zbat să ajute locuitorii dintr-o periferie a Buenos Aires-ului. Unul apelează la conexiunile sale în lumea politicii pentru a superviza construcţia unui spital, iar celălalt, întors din junglă profund şocat, după ce forţele paramilitare au ucis băştinaşii, începe să-şi piardă credinţa. În rolurile principale: Ricardo Darín, Jérémie Renier şi Martina Gusman.

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie 2012, la Cinema Studio, cu filmul colectiv 7 zile în Havana, şi se va închide cu După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. În premieră, spectatorii vor vedea şi Reality, de Matteo Garrone, distins cu Marele Premiu, Beasts of the Southern Wild, debutul lui Benh Zeitlin premiat cu Camera d'Or şi Premiul FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, The Angels' Shareal lui Ken Loach, distins cu Premiul Juriului, Post Tenebras Lux, de Carlos Reygadas, premiat pentru regie, şi Después de Lucía, în regia lui Michel Franco, filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard.

De neratat sunt şi Cosmopolis, al lui David Cronenberg, Killing Them Softly, în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt , Holy Motors, al lui Leos Carax, şi comedia Adieu Berthe ou l'enterrement de mémé, de Bruno Podalydès. Invitaţii speciali ai evenimentului sunt regizorii Matteo Garrone şi Elia Suleiman, care vor susţine masterclass-uri şi se vor întâlni pentru prima dată cu publicul din România.

Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu concursul Institutului Francez din Bucureşti. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.

Partenerii evenimentului sunt Orange România, Enel România, BMW Group România, Groupama Asigurări, Petrom, Apa Nova Bucureşti, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER), Hotel Epoque.
Maşina oficială a evenimentului va fi noul BMW Seria 7.
Parteneri media: Digi 24, România Liberă, Radio Guerilla, Hotnews.ro, Ziare.com, BeWhere, Zile şi nopţi, Cinematique, LiterNet.ro, Port.ro, Cinemarx.ro, Urban.ro, Studentie.ro, Filmreporter.ro, b365.ro, Cinefan.ro, Artactmagazine.ro, Decât o revistă, Smile Media, Spectacular TV, Cărtureşti.

Noutăţile, informaţiile despre bilete şi programul Les Films de Cannes à Bucarest vor putea fi consultate pe site-ul www.filmedefestival.ro. Pentru informaţii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa [email protected] sau la 0720 722 107. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.