octombrie 2012
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2012
Corpus şi Într-O FURTUNĂ. Insula / Within a Tempest. The Island au fost prezentate în cea de-a patra zi de festival într-un program special, Portret Laurenţiu Damian. Corpus este un scurt eseu interpretabil, aşa cum îl numeşte însuşi regizorul, structurat în nouă capitole care glorifică corpul şi corporalitatea: Facere... Desfacere; Iluzia trupului; Holocaust; Ieşirea din trup; Raiul şi Iadul; Eternizări; Trupul devenit hoit; Din nou facere... desfacere şi Epilog. Documentarul urmăreşte reprezentarea corpului în istoria artei cu trimiteri referenţiale printre care imagini din spectacolul Faust în regia lui Silviu Purcărete sau secvenţa antologică din filmul Persona, în regia lui Ingmar Bergman, în care copilul încearcă să atingă un chip proiectat pe ecran. Corpul nu este un ansamblu de oase, carne şi sânge, corpul este format din cuvinte, pe când sufletul este mult prea voluminos pentru a încăpea într-un singur cuvânt, el oscilează între mai multe corpuri. Corpul poate fi o bucurie (exaltarea, satisfacţia, plăcerea de a-l privi) sau o povară (transformarea, degradarea, disfuncţionalitatea lui), destinaţia procreării lui fiind moartea, în schimb sufletul este imortal, este o realitate autonomă fortuit unită de corp. În filmul lui Laurenţiu Damian corpul şi sufletul nu sunt doar două noţiuni filosofice, ele sunt sursa vieţii înseşi.
 
Într-O FURTUNĂ. Insula este un documentar martor în laboratorul de creaţie al lui Silviu Purcărete care surprinde din întunericul şi frigul sălii de teatru repetiţiile pentru spectacolul O furtună, montat de regizor la Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova. Filmul devine interesant doar dacă există o cunoaştere în prealabil a măcar câtorva spectacole regizate de Silviu Purcărete, un artist care se fereşte cu sinceritate de faima mediatică. Fascinaţia actorilor pentru simplitatea şi coerenţa indicaţiilor scenice este lăsată la vedere preţ de 60 de minute într-un document valoros care va căpăta importanţă în timp pentru istoria teatrului contemporan. În anul 2009, Laurenţiu Damian a realizat un documentar, Faust - Drumul clipei, despre un alt spectacol al regizorului Silviu Purcărete, Faust, de la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu.
 
În aceeaşi zi, a avut loc premiera primului film dedicat alimentaţiei din România, Poisoned / Toxic, în regia lui Andrei Sota în colaborare cu prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi aias Dr. Menci. Documentarul semnalează problemele globale în domeniul alimentaţiei şi felul în care ne influenţează mâncarea sănătatea fizică, mentală şi spirituală, punând pe seama profitului marilor fabricanţi, dar şi a creşterii explozive a numărului populaţiei globului din ultimii 70 de ani, modificarea prin hibridare a alimentelor care determină mutilarea lor energetică transmisibilă mai apoi ca un virus către animale şi oameni. Deşi filmul atrage atenţia asupra aspectelor negative din procesul de hrănire - otrăvire cotidiană care ţin de mentalitate, de lipsa de informaţie, dar şi de sărăcie, Toxic rămâne un documentar imparţial care transmite un mesaj simplu, frumos şi adevărat: Suntem ceea ce gândim, ceea ce iubim şi ceea ce mâncăm

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus