octombrie 2012
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2012
Programul zilei de sâmbătă, 20 octombrie 2012, de la Astra Film Festival, debutează de dimineaţă cu secţiunea Dacii în filmul documentar, cuprinzând controversatele Draco - chipurile de piatră, Dacii - adevăruri tulburătoare şi Descifrând Dacia - Moştenirea pierdută a României. Proiecţiile din sala Mircea Săucan vor fi urmate de o dezbatere deschisă, la care vor participa autorii filmelor, şi care va fi moderată de către dr. Gheorghe Alexandru Niculescu, cercetător la Institutul de arheologie "Vasile Pârvan". Discuţia va pleca de la obiectivele anunţate şi se va orienta înspre mijloacele folosite, dar şi înspre diferenţele dintre cunoaşterea ştiinţifică şi cunoaşterea comună, difuzată prin sistemul de învăţământ şi prin mass-media, mituri sau pseudo-ştiinţă.

De-a lungul întregii zile vor fi difuzate filme ce au fost grupate în secţiunea Familia. Documentarele pun în discuţie viaţa de cuplu, tensiunile şi frustrările existente într-o familie, dar şi identitatea de gen sau încercările de a depăşi conflictele prin regăsirea unui sens originar. Documentarul realizat de olandeza Marieke Schellart, Ovule pentru mai târziu, difuzat în sala John Marshall, de la ora 18:00, prezintă situaţia femeilor trecute de 35 de ani, care s-au dedicat ani de zile numai educaţiei şi carierei,  descoperind la această vârstă riscul de a rămâne singure şi încearcând să-şi păcălească ceasul biologic.

În aceeaşi secţiune sunt programate următoarele filme: Cântec de leagăn din Phnom Penh (Pawel Kloc, Polonia) , Mese în familie (Dana Budisavjevic, Croaţia), Se crede cel mai bun (Maria Kuhlberg, Suedia), Aici... adică acolo (Laura Căpăţână - Juller, România), Scrisoarea Sumnei (Hadar Kleinman-Zadock, Timna Goldstein-Hattab, Israel), Fii risipitori (Kimberly Reed, U.S.A), Mama Illegal (Ed Moschitz, Austria), Ovule pentru mai târziu (Marieke Schellart, Olanda), Scrisoare pentru tata (Srdan Keca, Serbia, U.K.), Noosfera (Artchil Khetagouri, Ileana Stănculescu, România).

Principalul eveniment al zilei de sâmbătă, dar şi al festivalului, este Gala decernării premiilor, programată să înceapă în sala John Marshall de la 19:30. Filmele câştigătoare vor fi redifuzate duminică, de la ora 14:00, în sala Mircea Săucan.

Imediat după încheierea galei de decernare a premiilor, sâmbătă, de la ora 21:00, va intra în concert grupul de muzică veche Anton Pann. Înfiinţat în 2004 ca formaţie vocal-instrumentală, Anton Pann se inspiră din manuscrise medievale otomane, bizantine şi orientale, resuscitand frumuseţea eclectică a muzicii vechi.

Mai multe informatii gasiti pe www.astrafilm.ro

***
ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film - departament al CNM Astra - şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Judeţean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC),
Un proiect finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).
Co-producător: TVR
Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Digi Film, Ca-n filme, Radio România Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio France International,  Kiss FM, Evenimentul Zilei, Hotnews.ro, Zile şi Nopţi, Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Sibiu100%, Realitatea Tv Sibiu, Antena1 Sibiu, Tv Sibiu, Eveniment Tv, Eveniment FM, Eveniment Online, CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet.ro, Art Act Magazin, TOTB.ro, BeWhere!, OrasulMeu.eu, InOras.ro
Parteneri: Centrul Ceh, Fundaţia Raţiu, Fundatia pentru Parteneriat, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveţiei, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Franţei, Lectoratul Francez, Institutul Francez, Gedeon Programmes, Asociaţia Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema, Vizafle
Parteneri locali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Teatrul Naţional Radu Stanca, Consiliul Judeţean al Elevilor Sibiu, TURSIB, Lobby Art, S.C. Apa-Canal S.A. Sibiu, S.C .Schuster &C.o. Ecologic SRL
Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production, Ibis Hotel, Carpatica Asig.