octombrie 2012
Festivalul Filmului Francez, 2012
Festivalul Filmului Francez aduce toamna asta 16 filme, dintre care şapte în premieră, o proiecţie specială de scurtmetraje şi două mini-retrospective care omagiază doi monştri sacri ai cinematografiei franceze: Alain Resnais, preocupat mereu să se joace cu percepţia asupra realitaţii şi Agnès Varda, o exploratoare teribil de inteligentă a sentimentelor. În 2012, Festivalul se extinde şi mai mult în ţară: în plus de Cluj, Timişoara, Iaşi, Sibiu, filmul francez ajunge şi la Târgu Mureş. Festivalul îşi deschide porţile la Bucureşti vineri, 26 octombrie 2012, la ora 20, cu 38 temoins, un film noir despre laşitatea inerentă naturii umane, care a sedus criticii (Le Monde, Les Inrocks), cu actorul Yvan Attal (München, Partir) în rolul principal. Toate proiecţiile de la Bucureşti vor avea loc la Elvira Popescu, cea mai şic sală de cinema de cartier. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar al unui abonament pentru tot Festivalul de 70 lei şi pot fi achiziţionate la sală sau pe Eventim.ro.

Programul Festivalului pe oraşe
 
26 octombrie - 02 noiembrie 2012 | Cinema Elvira Popescu, Bucureşti
02 - 05 noiembrie 2012 | Habitus, Atrium Café, Maison de l'Ille-et-Vilaine, Sibiu
08 - 10 noiembrie 2012 | Casa de cultură Mihai Ursachi - Sala Diotima, Iaşi
15 - 18 noiembrie 2012 | Cinema Victoria, Cluj
23 - 25 noiembrie 2012 | Cinema Arta - Sala Flora Târgu Mureş
27 - 28 noiembrie 2012 | Universitatea de Vest - Aula Magna, Timişoara

Programul final al proiecţiilor din ţară va fi disponibil pe site-ulul Institutului Francez din Romania. Selecţia din 2012 aduce talente, autori şi stiluri diferite, cu un ton deseori comic sub care se ascund cel mai adesea angoase, mai ales romantice. Şi dacă am putea retrăi o relaţie ştiind de la început tot ce se va-ntâmpla înainte de sfârşitul ei? Ce dizolvă un cuplu? Cum să fii fidel? Cât durează dragostea adevărată? Filmele recente - Camille redouble, La vie dune autre, Les infidèles, L'amour dure 3 ans (oare?) sunt ca un ecou al tuturor acestor întrebări deja prezente în filmele regizorilor Agnès Varda (Sans toit ni loi, Scurtmetraje, Jacquot de Nantes) şi Alain Resnais (Les herbes folles, L'année dernière à Marienbad, Muriel ou le temps du retour, Coeurs). De altfel, ne întâlnim şi cu cel mai recent film al lui Resnais, Vous n'avez encore rien vu. Raymond Depardon, fotograf de marcă, şi complicea lui, Claudine Nougaret, pleacă într-o călătorie în timp prin Franţa în filmul documentar Journal de France. Pentru că în ultimii ani animaţia franceză şi-a făcut un nume, vă propunem şi muzicalul de animaţie Un monstre à Paris care îi are pe coloana sonoră pe M., Vanessa Paradis, dar şi pe Sean Lennon.

Cu ocazia publicării cărţii Cinéma 1. L'image-mouvement (éditions TACT), lucrare de referinţă a criticii cinematografice scrisă de filozoful Gilles Deleuze, Bucureştiul şi Clujul vor găzdui întâlniri şi dezbateri deschise tuturor celor care caută adevărul despre imaginea din faţă şi din spatele ecranului.

Programul Festivalului de Film Francez la Bucureşti

Vineri, 26 octombrie 2012
20.00 - 38 témoins (1h45') - proiecţie de deschidere pe bază de invitaţie, accesul publicului în sală în limita locurilor disponibile
22.00 - 38 témoins (1h45')

Sâmbătă, 27 octombrie 2012
14.00 - Retrospectivă Alain RESNAIS: Les herbes folles (1h45)
16.00 - 38 témoins (1h44)
18.00 - Retrospectivă Alain RESNAIS: L'année dernière à Marienbad (1h35)
20.00 - Camille redouble (2h)
22.00 - L'amour dure 3 ans (1h38)

Duminica, 28 octombrie 2012
14.00 - Retrospective Alain RESNAIS: Muriel ou le temps d'un retour (1h55)
16.00 - Camille redouble (2h)
18.00 - Retrospectiva Alain RESNAIS: Coeurs (2h)
20.00 - Un monstre à Paris (1h22')

Luni, 29 octombrie 2012
16.00 - Un monstre à Paris (1h22')
19.00 - Dezbatere - Deleuze
20.00 - Vous n'avez encore rien vu (1h55)

Marti, 30 octombrie 2012
16.00 - Vous n'avez encore rien vu (1h55)
18.00 - Retrospectiva Agnès VARDA : Sans toit ni loi (2h)
20.00 - La vie d'une autre (1h40)

Miercuri, 31 octombrie 2012
16.00 - La vie d'une autre (1h40)
18.00 - Retrospectiva Agnès VARDA : Scurtmetraje
22.00 - La vie d'une autre (1h40)

Joi, 1 noiembrie 2012
16.00 - L'amour dure 3 ans (1h38)
18.00 - Retrospectiva Agnès VARDA: L'une chante, l'autre pas (1h50)
20.00 - Les Infidèles (1h50')

Vineri, 2 noiembrie 2012
16.00 - Journal de France (1h40)
18.00 - Retrospectiva Agnès VARDA: Jacquot de Nantes (1h45)
20.00 - Journal de France (1h40)
22.00 - L'amour dure 3 ans (1h38)

Cu ocazia Festivalului Filmului Francez, Institutul Francez din Bucureşti împreună cu Lectoratul francez al Universităţii Bucureşti au pus bazele unui atelier de subtitrare pentru studenţi. Astfel, pe parcursul lunii octombrie, treisprezece studenţi de la Universitatea Bucureşti şi Academia de Ştiinţe Economice au lucrat la realizarea subtitrărilor pentru trei dintre filmele programate în festival. Anul acesta, Institutul Francez Bucureşti invită la Festivalul Filmului Francez mai bine de 700 de tineri elevi şi studenţi de la mai multe licee şi universităţi din Bucureşti. Acest proiect marchează începutul unui parteneriat între institutul Francez şi aceste instituţii de învăţământ, care se vor bucura în fiecare lună de o proiecţie specială gratuită pentru elevi şi studenţi în sala Elvira Popescu.

SINOPSIS FILME
 
38 témoins
de Lucas BELVAUX - 2012
Cu Yvan ATTAL, Sophie QUINTON şi Nicole GARCIA
La întoarcerea dintr-o călătorie de serviciu în China, Louise află că strada sa fusese locul unei crime. Toată lumea dormea, nu există martori. Aşa se pare...
Filmul este inspirat dintr-o întâmplare reală din Queens, New York. Este vorba despre asasinarea tinerei Kitty Genovese, în 1964. Ceea ce e special la acest caz, este faptul că au existat 38 de martori. 38 de persoane care au văzut ceva, 38 de persoane care au ştiut că se întâmplă ceva grav. Dar nimeni nu a făcut nimic, iar fata a murit. Lucas Belvaux: «Eu nu ştiu de ce personajul principal nu a reacţionat, nu am nicio părere despre asta. Este obscur şi profund... Ceea ce mă interesează, în film, este ce se întâmplă după: cum reuşeşte să trăiască cu asta, cum trăiesc cei din jur cu asta, cum trăieşte societatea cu asta.»

Camille redouble
de Noémie LVOVSKY
Cu Noémie LVOVSKY, Samir GUESMI, Judith CHEMLA, India HAIR
Camille avea şaisprezece ani când l-a cunoscut pe Eric. S-au iubit nebuneşte şi Camille a născut o fetiţă... 25 de ani mai târziu: Eric o părăseşte pentru o femeie mai tânără. În seara de 31 decembrie, Camille se pomeneşte dintr-o dată reîntoarsă în trecut. Are din nou şaisprezece ani. Îşi regăseşte părinţii, prietenii, adolescenţa... şi pe Eric. Ce va face, acum că ştie finalul poveştii lor? Va fugi, în încercarea de a-şi schimba destinul? Sau îl va iubi din nou, în ciuda finalului care îi aşteaptă?

O călătorie în timp la sfârşitul căreia Camille descoperă că în viaţă toate lucrurile, oamenii, dragostea, prietenia, sunt perisabile şi că asta nu este neapărat ceva rău.

L'amour dure 3 ans
de Frédéric BEIGBEDER, 2011
Cu Louise BOURGOIN, Gaspard PROUST, Joey STARR
În primul an cumperi mobila. În al doilea an muţi mobila. În al treilea an împarţi mobila.

Primul film regizat de Frederic Beigbeder este o comedie romantică adaptată după romanul cu acelaşi nume. La fel ca şi cartea, L'amour dure 3 ans debutează cu imaginea lui Marc Maronnier, un bărbat de 30 de ani, monden, care îşi serbează divorţul. Deşi s-au căsătorit din dragoste, Marc şi Anna se despart după trei ani de relaţie, şi mai multe etape de plictiseală şi gelozie. Marc este dărâmat. În prezent, el este convins că dragostea nu poate sa dureaze decât trei ani. Pentru a-şi demonstra teoria, Marc scrie un roman autobiografic, L'amour dure 3 ans (Dragostea durează trei ani), în care îşi exprimă ranchiuna faţă de acest sentiment înălţător. Însă în curând, întâlnirea cu Alice îi va zdruncina toate convingerile.

Un monstre à Paris
De Bibo BERGERON - 2011
Cu Vanessa PARADIS, Mathieu CHEDID, Gad ELMALEH, François CLUZET
Un monstru necunoscut sădeste panica în Parisul anilor 1910. La origine, Francoeur este un purice care trăieşte în blana maimuţei Charles, asistentul botanistului de la Grădină Plantelor. Însă, în urma unui experiment îndoielnic, Raoul îl transformă... într-un purice gigantic, de 2 metri!! Din acel moment, el devine un elemet de teroare pentru locuitorii Parisului, şi ţinta permanentă a atacurilor prefectului Maynott. Şi totuşi, în spatele aparenţelor monstruoase, Francoeur, ascunde o inimă de aur şi un glas fermecător... Dar ce-ar fi dacă cea mai bună ascunzătoare s-ar afla chiar sub reflectoarele cabaretului «L'Oiseau Rare», unde cântă Lucille, steaua cartierului Montmartre?

Vous n'avez encore rien vu
De Alain Resnais - 2011
Cu Mathieu AMALRIC, Pierre ARDITI, Sabine AZEMA
Vous n'avez encore rien vu este povestea unui grup de actori reuniţi în casa dramaturgului Antoine d'Anthac, pentru a asista la citirea testamentului. Înainte de a muri, D' Anthac înregistrase o declaraţie prin care le cere tuturor prietenilor săi care jucaseră în Eurydice să vizioneze un fragment din cea mai modernă interpretare a acestei piese. Un grup de actori tineri îi ceruse permisiunea de a pune piesa în scenă, şi avea nevoie de părerea lor... Rămâne de văzut dacă dragostea, viaţa, moartea sau dragostea dincolo de moarte mai au încă un loc pe scena de teatru. Decizia le aparţine. Dar surprizele nu se termină aici. O inversare a perspectivei prin care autorul devine personaj, iar actorii sunt persoane reale, un joc de oglinzi complex care dezvăluie reflecţii despre legăturile profunde dintre artă şi moarte.

La vie d'une autre
de Sylvie TESTUD - 2011
Cu Juliette BINOCHE, Mathieu KASSOVITZ, Aure ATIKA
Marie, are 40 de ani. Într-o dimineaţă, se trezeşte crezând că are 25 de ani. A uitat cu desăvârşire 15 ani din viaţa ei. Se trezeşte într-o poveste de dragoste care era pe cale să se termine. Se trezeşte, şi mai are patru zile că să îl recucerească pe bărbatul vieţii ei.

Primul film regizat de Sylvie Testud, La vie d'une autre are la bază un scenariu adaptat după romanul cu acelasi nume, de Frédérique Deghelt. Cartea analizează felul în care ne schimbăm atunci când devenim adulţi, pe măsură ce eroina se confruntă cu întrebarea: «ce ar crede copilul care am fost despre femeia care sunt astăzi?» Sylvie Testud: «În carte, eroina este o victimă. Dacă este tristă, este mereu din vina celorlalţi. Eu am ales altă variantă. Îmi place ideea că suntem responsabili pentru viaţa noastră. Mi-am dorit ca eroina să fie responsabilă pentru soarta ei. Deci, în locul unei femei casnice plictisite, soţia pasivă a unui bărbat bogat care o înşeală, eu am inversat situaţia. Am luat rolul soţului şi i l-am încredinţat ei.»

Les infidèles
de Emmanuelle BERCOT, Jean DUJARDIN, Gilles LELLOUCHE, Fred CAVAYE, Michel HAZANAVICIUS, Eric LARTIGAU, Alexandre COURTES - 2011
Cu Jean DUJARDIN & Gilles LELLOUCHE
Infidelitatea masculină sub diverse forme, văzută de 7 regizori diferiţi. Scrisă, regizată şi interpretată de Jean Dujardin, Les Infidèles este o comedie îndrăzneaţă realizată din mai multe scurtmetraje pe tema adulterului. Împreună cu Michel Hazanavicius, şi alţi regizori francezi, Dujardin şi Gilles Lellouch oferă o imagine lejeră, amuzantă şi pe alocuri deocheată a celor mai celebre obiceiuri extraconjugale.

Journal de France
de Claudine NOUGARET & Raymond DEPARDON - 2012
Este un jurnal, şi o călătorie în timp. El fotografiază Franţa, ea redescoperă înregistrări inedite: începuturile lui în cinematografie, reportaje din jurul lumii, frânturi de amintiri, şi frânturi din istoria Franţei. Raymond Depardon este un nume unic în istoria imaginii contemporane. Atât ca cineast, cât şi ca fotograf, el pune imaginea în slujba unor poveşti unice şi a unor reflexii permanente asupra eticii şi filosofiei imaginii. Foto-reporter de meserie, Depardon a regizat mai multe filme de ficţiune şi a reuşit să aducă filmul documentar pe marile ecrane. Martorul unei jumătăţi de secol de istorie franceză şi internaţională ca foto-reporter şi regizor, el a păstrat de-a lungul timpului mai multe înregistrări inedite. Acestea sunt frânturi de amintiri, imagini spontane cu personalităţi şi cu anonimi, puncte de vedere rare şi unice, şi adevărate călătorii în timp.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus