decembrie 2012
În 1849 Richard Wagner părăseşte în grabă Dresda. Pe numele său fusese emis un mandat de arestare. Printre partiturile împachetate se numără şi opera Lohengrin. Lăsa în urmă şase ani de dirijorat şi un succes remarcabil obţinut aici cu două opere: Olandezul zburător şi Tannhauser. Implicat în cercurile anarhiste ale lui Bakunin, este obligat să se exileze la Paris, apoi la Zurich. Libertatea şi unirea statelor independente germane rămân idealurile de care va fi legat toată viaţa, chiar dacă nu se va pronunţa manifest prin creaţia sa.
 
Lohengrin are premiera în 1850 mulţumită lui Franz Lizst, tatăl Cosimei, viitoarea a doua soţie a lui Richard Wagner. A fost un succes fulminant. Iar două momente ale operei au rămas până astăzi cele mai aşteptate şi aplaudate: In fernem Land - În tărâmul de dincolo şi Marşul nupţial, acesta fiind cântat şi astăzi în ceremoniile civile maritale. Ludovic al Bavariei a fost atât de impresionat de Lohengrin încât construieşte mai târziu un castel pe care îl va numi Château de Neuschwanstein - Noua stâncă a Lebedei, înălţat chiar pe o stâncă la 200 de metri diferenţă faţă de nivelul oraşului Fussen din vecinătate.
 
După 162 de ani

Iată că peste 162 de ani, pe 7 decembrie 2012, Teatrul Scala din Milano îşi deschide stagiunea cu Lohengrin, un spectacol în care apar trei nume incontestabile: David Barenboim, René Pape şi Jonas Kaufmann. Daniel Barenboim, câştigător a cinci premii Grammy, a înfrânt în 2001 unul dintre cele mai dure tabu-uri ale culturii muzicale, dirijând un concert cu lucrări de Wagner în Israel. Era pentru prima dată când se întâmpla asta şi totul se petrecea în mijlocul unui cor de proteste însoţite de tot felul de boicoturi. Barenboim nu s-a descurajat şi în 2009 la Festivalul de la Bayreuth, templu wagnerianismului, avea să dirijeze West-Eastern Divan, o orchestră formată din instrumentişti arabi şi israelieni. Aşa îşi legitimează acest dirijor de legendă aplaudat şi la Festivalul George Enescu considerarea lui drept unul dintre cei mai mari slujitori ale muzicii "wagneriene".
 
Al doilea mare star din spectacolul din 7 decembrie 2012 este René Pape, unul dintre cei mai importanţi başi ai momentului. Născut la Dresda, oraşul din care fugise Wagner în exil, este deţinător a două premii Grammy pentru înregistrările cu Maeştrii cântăreţi din Nurnberg şi Tannhauser de Richard Wagner şi a unui Echo, echivalentul german al celei mai importante distincţii din industria muzicii.
 
Poate cel mai aşteptat la această premieră este Jonas Kaufmann. Considerat un Pavarotti al Germaniei, şi-a cucerit fani în toată lumea prin timbru special şi expresivitatea muşcătoare ce conferă prezenţei sale scenice o aură specială.


2013 - Anul Wagner
 
Lohengrin de la Scala din Milano este anticiparea anului 2013 desemnat Anul Wagner. Misterul şi iubirea pură. Doi eroi, Elsa şi Cavalerul Lebedei, Lohengrin, sfâşiaţi de îndoială şi suspiciune. Muzica unui Titan, Richard Wagner despre imposibilitatea de a fi fericit, despre damnaţiunea Cavalerului aflat în căutarea Graalului. Lohengrin, o capodoperă a speranţei şi tristeţii, copleşeşte prin graţia melodică şi liniile de forţă ale unei compoziţii excepţionale.
 
Pe 7 decembrie 2012, de la ora 18.00 acest spectacol poate fi vizionat în condiţii audio şi video excepţionale transmis în direct exclusiv la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, un spaţiu special ce face parte din lanţul global ce preia acest gen nou de transmisiuni directe. Marile spectacole de operă sosesc astfel în sălile de cinema. Iar pe 7 decembrie 2012, de la ora 18 Templul Muzicii de la Scala devine accesibil tuturor.
 
Radio România Muzical transmite de asemenea în direct acest spectacol, pe frecvenţele de 97.6 şi 104.8 FM, precum şi la adresa www.romania-muzical.ro.

La Radio România Muzical, transmisiunea directă este comentată, începând cu ora 17.50, de Luminiţa Arvunescu şi invitaţii săi, soprana Maria Slătinaru Nistor şi dr. Stephan Poen. În pauză, cu impresii la cald după vizionarea spectacolului transmis la cinematograf în format video, Cristina Sârbu.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus