Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Câinele japonez

Câinele japonez, selectat la piaţa de proiecte a Festivalului de Film de la Salonic, 2012

noiembrie 2012
Câinele Japonez, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, a fost selectat la piaţa de proiecte Agora, din cadrul celei de-a 53-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic (2-11 noiembrie 2012).

Organizat pentru prima oară în 2005, Agora a devenit unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire pentru profesioniştii din industria de film europeană. În cadrul marketului au loc o serie de acţiuni şi evenimente menite să promoveze în special proiectele din Europa Centrală, Mediteraneană şi regiunea Balcanică, aflate în diferite stadii de producţie.

Câinele Japonez este unul dintre cele 12 titluri selectate în secţiunea Works in Progress, destinată proiectelor aflate în etapa de post-producţie. Acestea vor fi prezentate pe data de 8 noiembrie 2012, în cadrul unor proiecţii private, invitaţilor festivalului: agenţi de vânzări, distribuitori, selecţioneri.

Un juriu format din trei profesionişti va desemna câştigătorul secţiunii, care va beneficia de servicii de post-producţie oferite de una dintre cele mai importante companii de profil din Grecia, Graal S.A.

Recent, Câinele Japonez a fost selectat la piaţa de proiecte CentEast Market, desfăşurată la Moscova (16 octombrie) şi Varşovia (19-21 octombrie).

Câinele Japonez, debutul în lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, după un scenariu scris de Ioan Antoci, spune povestea bătrânului Costache Moldu care şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Atunci când va fi pus în faţa alegerii de a păstra sau nu pământul care i-a fost dat de către primarie, întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia după foarte mulţi ani, îl va ajuta să ia o decizie. Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Şerban Pavlu, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu.

Proiectul a obţinut finaţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi beneficiază de susţinere financiară din partea HBO România şi Programul MEDIA al Uniunii Europene (pentru dezvoltarea scenariului).

Scenariul a obţinut Premiul Krzysztof Kieslowski pentru Cel Mai Bun Scenariu din Europa Centrală şi de Est, în cadrul Programului ScriptEast 2009.

Înainte de această distincţie, scenariul a câştigat în anul 2008 Premiul HBO pentru Cel Mai Bun Scenariu de Lungmetraj în cadrul Concursului Naţional de Scenarii organizat de HBO România în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi a fost publicat de LiterNet aici.

Tudor Giurgiu este producătorul filmului, Bogdan Crăciun este producător executiv, iar Andrei Butică semnează imaginea. Montajul este realizat de Dragoş Apetri.

Câinele Japonez este o producţie Libra Film Productions şi va fi lansat în toamna anului 2013.

Toate articolele despre Câinele japonez

Întoarcerea Câinelui japonez, Roxana Pavnotescu
 Un film al sentimentelor purificate - Câinele japonez, Diana Mereoiu
 Câinele japonez - proiecţie şi dezbatere în cadrul proiectului Film Menu - Să Film!, episodul 17, Comunicat de presă