noiembrie 2012
Festivalul Viaţa e frumoasă, 2012
La Radio România Cultural, ştafeta se predă din mers: la scurt timp după ce s-a încheiat Secţiunea on air a Festivalului Naţional de Teatru, începe Secţiunea on air a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă", difuzată între 8 - 18 noiembrie 2012, cu o oră înainte de miezul nopţii, de la 23.00 la 24.00. Această secţiune întregeşte programul festivalului ajuns în 2012 la a V-a ediţie.

Festivalul, organizat de Teatrul Naţional de Operetă Ion Dacian, are pentru a treia oară o componentă radiofonică care permite tuturor accesul direct la spectacole de operetă şi musical pe cele 42 de frecvenţe FM ale Radio Romania Cultural din ţară sau online pe www.radioromaniacultural.ro sau www.radiocultura.ro
 
Ataşăm mai jos programul spectacolelor de la Radio România Cultural.

Joi 8 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00 
Old Fish Jazz & Bix Beiderbecke and the Chicago Cornets. "RETURN TO 100% RAGTIME" o infuzie nocturnă de rag... sau un remember colectiv despre începuturile istoriei jazz-ului cu trimitere la barurile sudist-americane de altădată, pline de fum şi honkytonks.
 
Vineri 9 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Chansons et Violons" - chamber music à la Timna Brauer & Elias Meiri. "Jazz-chansonette" pe muzica lui Jacques Brel, Claude Brasseur, Francis Lemarque, Yves Montand... Un crossover de ethno, chanson şi jazz, în care vocea rafinată a Timnei Brauer se ţese în improvizaţiile unui excelent ansamblu instrumental multicultural.
 
Sâmbătă 10 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Jazz Bar & cocktail lounge- around midnight" cu Glenn Miller & His Orchestra, Aretha Franklin, Betty Carter & Ray Bryant, Carmen McRae, Duke Ellinghton, André Previn, Arthur Blythe, Herbie Hancock, Paul Desmond... "In the Mood", "Moonlight Serenade", "Pennsylvania 6-5000", "Chattanooga Choo Choo", "American Patrol".. La Radio România Cultural în această seară parfum inter şi postbelic, cu uniforme militare, rochii mulate, smokinguri, paiete, blănuri, orchestre şi voci... fabuloase!
 
Duminică 11 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"De la urban world music la fado cu Dulce Pontes." Un mix de fado tradiţional cu stiluri contemporane ce explorează expresii artistice noi, cu parfum mediteranean. Melodii uitate şi instrumente arhaice din istoriile culturale arabe, africane, spaniole, italiene, greceşti sau... braziliene! Dulce Pontes poartă în voce inefabilul "Canção do Mar"...
 
Luni 12 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Ţipuriturile lui Grigore Leşe"
"Cântecelor li se spun hori: hore în grumaz, înturnată, adâncată, moroşenească.
De ce cântă omu'?... Pentru că aşa îi vine: de pildă, de osteneala bătrâneţilor.
Când cântă omul?... Când îi vine.
Care este diferenţa dintre muzica tradiţională românească şi muzica lăutărească ţigănească?... Muzica românească exprimă un sentiment: de dragoste, de dor, de înstrăinare, de jale; muzica de mahala exprimă exaltare trupească. Ţăranul cânta pentru a-şi exprima un sentiment, lăutarii o fac pentru a câştiga bani. Unii se slujesc de folclor, alţii slujesc folclorul".
Gândurile lui Grigore Leşe mărturisite tinerilor sunt răsfrângerea, nu în sunet ci în cuvânt, a unui crez de viaţă, crez pentru care cel născut în Ţara Lăpuşului îşi dedică vocea şi credinţa.

Marţi 13 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Goodfellas in jazz: Joey DeFrancesco" este o trimitere către muzica specială, intimă, bine conjugată sonorităţilor jazzy-hammond (amprentă orginală DeFranceso) pe care artistul şi-a construit-o cu migală şi răbdare pentru toţi cei care îi sunt mai mult sau mai puţin "Goodfellas"
 
Miercuri 14 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00 
"Csardasok Koktél"... o introspecţie în ethosul sonor al dansul maghiar conturat fie în formele intelectual-muzicale (semnate Johannes Brahms şi Franz Liszt sau în perimetrul său tradiţional) fie în cel urbanizat à la Klazz Brothers & Cuba Percussion.
 
Joi 15 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Kings of Dark Cabaret: Tiger Lillies" aproape de gongul miezului de noapte se va consuma "dark cabaret" (forma burlescă de cabaret propriu-zis şi vodevil) cu accente realiste punk şi goth într-o condensare creativă construită pe viziunea şi imaginaţia debordantă a celor trei membri  Tiger Lillies: Martyn Jacques, Adrian Huge şi Adrian Stout.
 
Vineri 16 noiembrie 2012, orele 23,00-24,00
"Love Never Dies" în muzica lui Andrew Lloyd Webber sau o continuare a "Fantomei de la Operă". Este un musical romantic pe care autorul l-a scris pe o ţesătura literară,  tandem Glenn Slater - Charles Hart. Ca şi muzica, "Dragostea nu moare niciodată" şi cu atât mai mult când ele se împletesc în acţiuni scenice originale.

Sâmbătă 17 noiembrie 2012, orele 23,00 - 24,00
"Cu sufletul cât stepa" - o seară de muzică tradiţională rusă cu două voci emblematice. Chiar dacă este aproape de miezul nopţii puteţi încerca ceaiul încălzit la samovar nimerit pentru "Ya tyebya lyubly" cântat pe sunet de balalaică de Vitali Romanov şi Ivan Rebroff.
 
Duminică 18 noiembrie 2012, orele 23,00 - 24,00
Bosanova Mix (cu Sergio Mendez, Antonio Carlos Jobim, Juao şi Astrud Gilberto). "Alegre-se com a música, a história continua"... bucuraţi-vă de muzică, povestea continuă"... credeţi-ne pe cuvânt!... căci, aprope de miezul nopţii este vorba despre Bossa-nova (în portugheza "noua tendinţă") ce marchează continuarea atitudinii intelectuale de schimbare perpetuă a spaţiului artistic brazilian. Când Joao Gilberto, Antonio Carlos Jobim şi Vinicius de Moraes au iniţiat mişcarea de popularizare a bossa-novei (se întâmpla la jumătatea secolului trecut) probabil că nu au conştientizat şi dimesiunea internaţională pe care, în timp, această muzică o va capăta. Muzica nova sau bossa-nova este astăzi simbolul Braziliei, înlăuntrul ei încrucişându-se armonios cu filonul ancestral al unei naţiuni aparte, al cărei nume s-ar trage de la denumirea portugheză a trunchiurilor de copaci de culoare roşie, "pau - brasil".

Aşadar vă aşteptăm timp de 11 zile, la ore precise... la întâlniri memorabile on-air cu spectacolele muzicale! Realizator Cristian Marica. Producător Sorina Goia.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus