noiembrie 2012
Pianistul Alfredo Perl va fi prezent în România pentru a deschide recitalul-maraton din ziua de 2 decembrie 2012 în Zilele Lipatti!


A mai rămas puţin timp până pe 2 decembrie 2012, ziua recitalului-maraton ce va încheia seria manifestărilor incluse în Festivalul "Zilele Lipatti", 2012. Prilejuit de împlinirea a 95 de ani de la naşterea celebrului pianist român Dinu Lipatti, festivalul îşi va închide porţile în ziua trecerii în eternitate a muzicianului, printr-o serie de recitaluri ce va aduce în faţa publicului, pe scena Ateneului Român, atât tineri pianişti aflaţi în ascensiune profesională - Andrei Licareţ şi Mihai Ritivoiu, cât şi nume consacrate ale pianisticii internaţionale - Nikolai Lugansky din Rusia şi Alfredo Perl din Chile. Evenimentul muzical este dedicat memoriei Mihaelei Ursuleasa, pianista română trecută recent în eternitate la 33 de ani, aceeaşi vârstă ca şi Dinu Lipatti.

Pianistul Alfredo Perl a mai cântat în România, chiar pe scena Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". De aceea invitaţia de a deschide recitalul-maraton din cadrul "Zilelor Lipatti" a însemnat, conform spuselor muzicianului originar din Chile, o mare bucurie, pianistul dorindu-şi de atunci să revină în ţara noastră. Ce semnificaţie are pentru Alfredo Perl numele lui Dinu Lipatti? "Pentru un pianist din generaţia mea numele lui Dinu Lipatti este foarte pregnant. Încă din copilărie, în Chile, unde am crescut, am ascultat toate discurile acestui pianist şi l-am admirat foarte mult."

Carte de vizită Alfredo Perl

Unul dintre cei mai importanţi pianişti ai zilelor noastre, Alfredo Perl s-a format ca muzician în ţara natală, Chile, apoi în Germania şi Marea Britanie. Alfredo Perl priveşte astăzi evoluţia sa ca pianist în aceste centre culturale ca o linie continuă. Cred că din punct de vedere al tehnicii pianistice au fost câteva diferenţe între cele trei şcoli, dar acest aspect apare până la urmă şi pentru că fiecare interpret are propria tehnică, propria corporalitate. De asemenea, pianistul apreciază că este foarte important să laşi să acţioneze asupra ta diferite influenţe, dar o linie conducătoare trebuie să existe. "Un lucru foarte bun este faptul că aceste şcoli pianistice nu s-au aflat în contradicţie, nu a trebuit să "reînvăţ". Iar între personalităţile care i-au marcat evoluţia, Alfredo Perl îi enumeră pe Claudio Arrau şi Alfred Brendel. În prezent Alfreo Perl este pianist, dirijor, director artistic al Orchestrei de Cameră din Detmold şi profesor de pian la Hochschule für Musik din acelaşi oraş.

Pregătiri pentru recitalul din 2 decembrie 2012

Alfredo Perl se numără printre cei mai de seamă tălmăcitori ai muzicii lui Beethoven, care a înregistrat totodată integrala sonatelor pentru pian create de compozitorul german. Despre muzica beethoveniană Alfredo Perl consideră că aceasta a fost cea care l-a îndreptat spre pian. "Când aveam 5 ani, am ascultat o înregistrare a unui Trio de Beethoven. Cred că este de fapt singura amintire pe care o am de la acea vârstă. Îmi amintesc o sonoritate şi o expresivitate care m-au impresionat mult încă de atunci şi asta nu s-a schimbat niciodată." Cât despre programul recitalului pe care îl va oferi pe 2 decembrie 2012, în cadrul "Zilelor Lipatti" - recital pe care îl consideră un omagiu adus lui Dinu Lipatti - acesta va cuprinde opusuri de Schumann, Ravel şi, bineînţeles, Beethoven. "Când aud în interiorul meu a doua parte din Sonata pentru pian nr.17 "Furtuna" de Beethoven, în Si bemol major, aceasta se continuă după părerea mea în mod natural cu începutul lucrării "Carnavalul de la Viena" de Schumann, care este tot în Si bemol major. Iar lucrările de Ravel, am interpretat în 2011 integrala lucrărilor sale pentru pian. Alborada del gracioso a fost însă şi una dintre cele mai cunoscute înregistrări ale lui Dinu Lipatti."

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus