noiembrie 2012
Festivalul de Film Documentar One World România, 2012
One World Romania aduce publicului românesc cinci filme brici care merită să stea pe raftul dumneavoastră.

Chirurgul Englez (The English Surgeon) / Regia: Geoffrey Smith / OWR 2009
Testimonial (Testimony) / Regia: Răzvan Georgescu / OWR 2009
După Revoluţie (After The Revolution) / Regia: Laurenţiu Calciu / OWR 2011
Tot ceea ce sclipeşte (All That Glitters) / Regia: Tomáš Kudrna / OWR 2011
Şcoala noastră (Our School) / Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / OWR 2012

Între 9-22 noiembrie 2012, numai la Librăria Bastilia, puteţi comanda aceste filme cu 32 de lei, beneficiind de o reducere de 20% din preţul lor de vânzare. Precomanda dumneavoastră va fi răsplătită cu o sacoşă de pânză (la alegere), o insignă şi un catalog al festivalului OWR, în limita stocului disponibil.

Filmele alese vor intra în posesia dumneavoastră, împreună cu un mesaj personal de mulţumire, joi, 22 noiembrie 2012, ora 19.00, când vă invităm la proiecţia filmului Într-o zi vom fi fericiţi (42 min.).


The English Surgeon
Într-un spital ucrainean plin de pacienţi disperaţi şi aparatură învechită, chirurgul englez este o apariţie insolită în care mulţi îşi pun ultima speranţă. Henry Marsh, neurochirurg celebru în întreaga lume, dedică acestor nefericiţi câteva luni pe an, luptându-se cu boala dar şi cu dilemele relaţiei doctor-pacient. Călătoriile lui Henry în Ucraina - la mama unei fete pe care încercase zadarnic să o salveze sau pentru a-l opera pe un tânăr numit Marian - punctează acest film multipremiat (Emmy 2010). Filmul are o coloană sonoră originală, compusă de Nick Cave şi Warren Ellis.
Regia: Geoffrey Smith / OWR 2009

Testimonial
Diagnosticat cu o tumoare pe creier, Răzvan Georgescu - regizorul filmului - decide să întreprindă o călătorie la graniţa dintre viaţă şi moarte, vizitând artişti bolnavi în faza terminală. Oameni care continuă să lucreze la capodopera finală, în speranţa că aceasta le va supravieţui sau că îi va salva. Boala şi moartea pot fi un motor pentru creativitate? Un film pozitiv despre căutarea frumuseţii în apropierea sfârşitului şi despre calităţile vindecătoare ale artei.
Regia: Răzvan Georgescu / OWR 2009

După Revoluţie
Filmul lui Laurenţiu Calciu documentează confuzia postrevoluţionară din primele 6 luni de după decembrie 1989. Calciu a reluat la montaj - după aproape 20 de ani - acest material pe care îl filmase pe străzile Bucureştiului, într-o perioadă de pro­teste continue, de patimi politice şi de pregătiri grăbite în vederea primelor alegeri libere. Filmul se încheie cu scene dintr-o secţie de votare supra-aglomerată şi cu o conferinţă de presă a monitorilor internaţionali, care se declară şocaţi de numărul mare de nereguli întâlnite la alegerile din mai 1990. Un film necesar şi actual, în care ne reflectăm ca într-o oglindă.
Regia: Laurenţiu Calciu / OWR 2011

Tot ceea ce sclipeşte
La prima vedere, pare că timpul s-a oprit în satul Barskon din Kârgâzstan. Nurbek, protagonistul acestui film, lucrează de 10 ani în mina locală de aur exploatată de o corporaţie internaţională. În 1998, două tone de cianură de la această mină s-au scurs în râu, otrăvind sute de săteni. Mina de aur pare a fi parabola acestei combinaţii originale de capitalism şi democraţie, care s-a încetăţenit într-o ţară care, de altfel, arată ca un muzeu sovietic în aer liber.
Regia: Tomáš Kudrna / OWR 2011

Şcoala noastră
Alin, Beni şi Dana, trei copii romi dintr-un orăşel maramureşean, sunt subiecţii unui experiment de desegregare şcolară. Pe înţelesul tuturor, această regulă impusă de Uniunea Europeană presupune că romii trebuie să înveţe în aceleaşi clase cu majoritarii. Pe durata a patru ani, Şcoala noastră urmăreşte îndeaproape, cu empatie şi luciditate, peripeţiile acestui proces care eşuează într-un mod neaşteptat şi revoltător. Filmul atinge teme ca prejudecăţile instituţionalizate, cercul vicios al sărăciei şi dificultăţile din învăţământ. O emoţionantă poveste dulce-amăruie despre tradiţie şi progres, cât şi o meditaţie despre ceea ce ar putea fi o şansă mai bună de viitor pentru noi toţi.
Regia: Mona Nicoară, Miruna Coca-Cozma / OWR 2012

Festivalul One World Romania există din 2008 şi are loc în fiecare an la jumătatea lunii martie. Este singurul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România.

Descarcă broşura One World Romania, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus