noiembrie 2012
Săptămâna filmului maghiar, 2012
În perioada 19-25 noiembrie 2012, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, împreună cu Institutul Balassi - Instiutul Maghiar din la Bucureşti, organizează a şasea ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar, eveniment desfăşurat în baza semnării, la 20 octombrie 2005, a "Programului de colaborare culturală între Ministerul Culturii şi Cultelor din România şi Ministerul Patrimoniului Cultural Naţional al Republicii Ungare".
 
Săptămâna Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetăriei nr. 3).
 
Intrarea la proiecţii va fi liberă. Filmele vor fi subtitrate în limba română şi în limba engleză.
 
În deschiderea SFM 2012 va fi proiectat filmul educaţional Final Cut - Doamnelor şi Domnilor al regizorului Pálfi György, film ce a fost proiectat la Festivalul de Film de la Cannes 2012, la secţiunea Cannes Classics. Filmul va fi proiectat în prezenţa monteurului Lemhényi Réka, iar a doua zi studenţii de la UNATC vor putea sta de vorbă despre culisele montării acestui film.
 
În programul SFM 2012 vor fi proiectate o selecţie de 20 de filme, cu motoul "20 de ani în Bucureşti", producţii din anii 2009-2012, lungmetraje, filme documentare şi scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca iubitorii de film să cunoască şi genurile mai puţin promovate ale industriei cinematografice maghiare.

Prin ALTER-NATIVE 20, introducem un nou concept în programul SFM, acela de Festival Invitat, prezentând astfel un festival româno-maghiar. În 2012 prezentăm Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE din Târgu Mureş, care îşi sărbătoreşte cei 20 de ani de existenţă în paralel şi împreună cu Institutul Maghiar din Bucureşti. Cu această ocazie vom prezenta şi o expoziţie de 20 de afişe ale festivalului.

Ziua de marţi o dedicăm anului aniversar KODÁLY cu filme despre personalităţi ale lumii muzicale. În 2012 se împlinesc 130 de ani de la naşterea, respectiv 45 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui compozitor, folclorist şi pedagog maghiar, Kodály Zoltán, contemporan şi prieten al lui Bartók Béla, creatorul bine-cunoscutei "Metode Kodály", metodă aplicată în educaţia muzicală şi astăzi în multe ţări ale lumii, din SUA până în Japonia.
 
În 2008, în cadrul Săptămânii Filmului Maghiar a fost organizată o masă rotundă pe tema coproducţiilor româno-maghiare. De atunci, a devenit o tradiţie ca, în fiecare an, să proiectăm o coproducţie româno-maghiară. În 2012, vom proiecta filmul regizoarei maghiare Deák Krisztina, De ce fierbe copilul în mămăligă (titlul în maghiară: Aglaja).
 
Filmele vor fi prezentate, în fiecare seară, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.

Programul complet al Săptămânii Filmului Maghiar

Luni, 19 noiembrie 2012, ora 18.30
Final Cut - Doamnelor şi Domnilor
2012, 85 min., film educativ, subtitrat în limba română
Regia: Pálfi György
Scenariul: Ruttkay Zsófia
Montaj: Czakó Judit, Szalai Károly, Richter Nóra, Lemhényi Réka
Muzica: Barna Balázs
Design: Zányi Tamás
Producător: Miskolczi Péter, Váradi Gábor, Tarr Béla, Téni Gábor, Pálfi György
(Universitatea de Teatru şi Film, Budapesta)

Povestea din film este cea clasică: un băiat şi o fată..., dar abordarea este absolut nouă şi inovatoare: cunoscutul regizor maghiar, Pálfi György, a regizat un film montat din scene de câteva secunde selectate din peste 400 de filme clasice din cinematografia internaţională. Pálfi György a participat cu filmele sale şi a câştigat numeroase premii la festivaluri internaţionale, cu filme precum Hukkle, Taxidermia sau Nu sunt prietenul tău.

Festivaluri:
2012: Festivalul Internaţional de Film de la Cannes - Cannes Classics
2012: Festivalul Internaţional de Film Gent Flandra Belgia (în concurs)
2012: Luxembourg CinÉast
2012: Lyon Festival Lumiére
2012: Festivalul de Film de la New York
2012: Festivalul de Film de la Telluride

www.finalcut-movie.com

Marţi, 20 noiembrie 2012, ora 18.30
2012 ANUL KODÁLY: Kodály Generations
2011, 67 min., film documentar, subtitrat în limba engleză
Regia: Györffy Szabolcs
Scenariul: Kapronczai Erika
Imaginea: Lovasi Zoltán
Distribuţia: Locsmándiné Várady Klára, Kőháziné Kósa Vilma, Dr. Várady Sándorné, Locsmándi Bence, Locmándi Balázs, Kőházi Ferenc, Molnár László

Filmul a fost realizat cu ocazia aniversării a 60 de ani de la înfiinţarea primei şcoli generale cu predare după metoda Kodaly din Kecskemét. Autorii filmului realizează prin prisma relaţiilor părinte-elev o cercetare privind raporturile dintre generaţii, creşterea copiilor şi învăţământul instituţional, aducând în acelaşi timp un omagiu lui Zoltán Kodály prin rememorarea metodei sale de educaţie prin muzică.

"Există părţi întunecate ale sufletului pe care doar muzica le poate lumina" Kodaly Zoltan

www.4cut.hu/kodalygeneraciok/

Marţi, 20 noiembrie 2012, ora 20.00
2012 ANUL KODÁLY: Chemarea lunii. Portret Christian Paccoud - acordeonistul din Paris
2011, 57 min., film documentar, subtitrat în limba română
Regia: Mispál Attila
Imaginea: Marossy Géza

Atunci când Christian Paccoud, acompaniat de acordeonul său, cântă pe scenă ne regăsim în mod zdrobitor faţă în faţă cu propriile noastre strângeri de inimă, temeri şi speranţe. Francezul Christian Paccoud este de mai bine de treizeci de ani pe scenă. În cântecele sale viaţa de zi cu zi ne dă bineţe cu umorul ei sarcastic, amestecat cu autoironie, ritmurile de tango ale acordeonului său evocând atmosfera cabaretelor pariziene. Imaginile au fost filmate la Paris, Debreţin şi Jaszberény.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 18.30
Aveam 12 ani în '56
2006, 54 min., documentar, subtitrat în limba engleză
Regia şi scenariul: Edvy Boglárka, Silló Sándor
Consultant istoric: Rainer M. János
Montaj şi animaţie: Edvy Boglárka

Copilul de 12 ani Csics Gyula, împreună cu cel mai bun prieten al său Jancsi, au simţit în noiembrie 1956 că ceva important se întâmplă în oraş, ceva ce trebuia imortalizat. Astfel că iau hotărârea să scrie şi să deseneze totul într-un jurnal. Protagonistul documentarului este acest jurnal al lui Gyula. Lumea anului 1956, aşa cum a văzut-o atunci un copil de 12 ani, aşa cum ne închipuim acum noi, după cincizeci de ani, că a văzut-o el atunci. Filmul evocă paginile de jurnal cu mijloace specifice documentarului şi filmului de animaţie tocmai pentru a reda cât mai fidel atmosfera specială a documentului original.

Miercuri, 21 noiembrie 2012, ora 20.00
Examenul
2011, 90 min., film artistic, subtitrat în limba română
Regia: Bergendy Péter
Scenariul: Köbli Norbert
Imaginea: Tóth Zsolt
Producător: Bodzsár István (Unio Film)
Distribuţia: Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella, Scherer Péter

În filmul lui Bergendy Peter evenimentele din 1956 servesc doar ca fundal pentru un thriller a cărei acţiune ar putea avea loc chiar şi în fieful CIA. Numai că simbolurile folosite aici nu sunt inspirate de filmele hollywoodiene, ci am învăţat să le decodăm din cărţile de istorie sau chiar din experienţa proprie: pentru noi, înseamnă cu siguranţă cu totul altceva, atunci când un securist maghiar interoghează un conţopist mărunt.

Festivaluri:
2012: Festivalul Internaţional de la Chicago (în concurs) - Opera prima
2012: Festivalul Internaţional de Film Haifa, Israel
2012: Festivalul Internaţional de Film Karlovy Vary (în concurs) - East of the West
2012: Montreal World Film Festival
2012: Festivalul Internaţional Gotham Screen New York (în concurs)
2012: Festivalul Internaţional de Film Palic, Serbia

Joi, 22 noiembrie 2012, ora 18.30
Ungaria sălbatică
2011, 52 min., film documentar ştiinţific, subtitrat în limba română
Regia: Török Zoltán
Imaginea: Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs, Gortva Attila, Jan Henriksson
Montajul: Hatgittai László
Muzica: Kolja Erdmann

Documentarul urmăreşte viaţa de zi cu zi a unei familii de vulturi-codalbi şi aventurile unei vidre tinere, undeva în străfundul mlaştinilor Ungariei. Filmul reuşeşte să redea cu ajutorul imaginilor fascinante şi a poveştii captivante legăturile profunde între tradiţie şi peisajele, fauna şi flora maghiare. Cu o întindere ce cuprinde toate cele patru anotimpuri şi cu mai bine de douăzeci de locuri în care s-a filmat, documentarul este prima producţie din ultimele decenii care face o prezentare cuprinzătoare a florei şi faunei sălbatice din Ungaria.

Premii:
2011: Prix de l'Image, Festival Nature Namur, Belgia
2011: Marele Premiu, Festivalul Internaţional de Film GreenVision, St. Petersburg, Rusia
2011: Cel mai bun film documentar ştiinţific, Gala Filmului Maghiar, Budapesta
2011: Marele premiu: Cel mai bun film inspirat de natură, Ekotopfilm, Slovacia
2011: Premiul al 2-lea, Festivalul de Film Ornitologic Ménigoute, Franţa
2011: Premiul al 3-lea, Xi'an Festivalul Internaţional de Film, China
2011: Cel mai bun film despre ariile protejate ale Uniunii Europene, Festivalul Internaţional de Film Sondrio, Italia
2011: Cea mai bună imagine, Festivalul de Filme Documentare Româno-Maghiare Film.dok, Miercurea Ciuc, România
2011: Cel mai bun film educativ, Festivalul Internaţional de Film Wildlife, Japonia
2011: Menţiune la categoria Sound, Music and Mix, IWFF, Montana, USA

http://wildtales.net / http://termeszetfilm.blog.hu

Joi, 22 noiembrie 2012, ora 20.00
Gluma
2009, 93 min., dramă, subtitrat în limba română
Regia: Gárdos Péter
După o nuvelă de: Kosztolányi Dezső
Scenariul: Bíró Zsuzsa
Imaginea: ifj. Seregi László
Distribuţia: Váta Lóránd, Lengyel Tamás, Kovács Mihály, Kovács Zsolt, M. Kecskés András, Kiss Márton, Timon Barnabás

Gárdos Peter controlează până la capăt acest film. Tempo-ul este atât de perfect, încât poate fi folosit drept exemplu în şcolile de film: lucrurile se întâmplă exact atunci când trebuie să se întâmple. Spectatorul are parte de o descriere veridică a epocii şi a moralei vremii, putând arunca în acelaşi timp o privire în sufletul adolescenţilor. Ca şi cum la baza filmului pe care-l urmărim ar sta chiar scenariul vieţii noastre. Lipsa ordinii duce la anarhie. A libertăţii la dictatură. O dezordine vană în care libertatea de exprimare şi introspecţia nu mai au niciun cuvânt de spus. Spirit ludic şi cădere în eroare.

Premii:
2009: Premiul pentru regie pentru Gárdos Péter, Gala Filmului Maghiar, Budapesta

Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 18.30
E vremea bătrâneţii
2011, 51 min, dramă, subtitrat în limba engelză
Regia, scenariul şi imaginea: Novák Emil
După scrierile lui: Polcz Alaine
Distribuţia: Töröcsik Mari, Kali Andrea, Megyes Melinda, Salat Lehel

Filmul analizează felul în care omul convieţuieşte cu bătrâneţea, modalităţile prin care el reuşeşte să fie fericit în ciuda faptului că, ajuns la vârsta senectuţii, nu are niciun sprijin alături. Monodrama are la bază scrierile autoarei Polcz Alaine. Filmările au fost realizate în salina din Turda şi la Budapesta, rolul principal revenindu-i renumitei actriţe maghiare Mari Torocsik.

Vineri, 23 noiembrie 2012, ora 20.00
Dansată până la moarte
2011, 106 min, film artistic, subtitrat în limba română
Regia şi scenariul: Hules Endre
Imaginea: Zsigmond Vilmos, Honti Zoltán
Muzica: Kiss Ferenc
Producător: Garami Gábor
Distribuţia: Hules Endre, László Zsolt, Melkvi Bea, Zsigmond Emőke, Kovács Lajos

Filmul are la bază balada cu acelaşi nume "Fata dansată până la moarte", o baladă veche de sute de ani, ce are ca temă ispita şi compromisul. Balada spune că fata a fost ispitită şi dusă la pierzanie cu diferite lucruri de preţ, iar atunci când a cedat a fost dansată până la moarte. Filmul ne vorbeşte despre compromisurile pe care trebuie să le facem în viaţă, uneori pentru simplu drept la muncă sau la iubire, folosindu-se de alegoria dansului.

Filmul a beneficiat de participarea Ansamblului de Stat Honvád din Budapesta şi a operatorului maghiar laureat cu premiul Oscar, Zsigmond Vilmos.

Premii:
2011: Cel mai bun rol principal masculin László Zsolt, Gala Filmului Maghiar, Budapesta

Participare la festivaluri:
2012: Chicago EU Film Festival
2012: Festivalul Internaţional de Film Cleveland SUA (în concurs)
2012: Festivalul Internaţional de Film Odesa Ucraina (în concurs)
2012: Festivalul Internaţional de Film Palic, Serbia
2012: Porto FANTASPORTO
2012: Festivalul Internaţional de Film Vilnius Lituania (în concurs)
2011: Gala Fimului Maghiar Budapesta (în concurs)
2011: Festivalul Internaţional de Film Calgary, Canada
2011: Montreal World Film Festival (în concurs) - Opera Prima
2011: Festivalul Internaţional de Film Oldenburg, Germania
2011: Vancouver EU Film Festival

www.themaidendancedtodeath.com

Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 18.30
Retro maghiar
2010, 83 min, documentar, subtitrat în limba română
Regia: Papp Gábor Zsigmond

Ştiţi la ce se bucura muncitorul maghiar cel mai mult în epoca Kádár? Şi ce cadouri aşteptau să primească de la logodnicii lor tinerele muncitoare maghiare? Cum credeţi că arăta la vremea aceea un agricultor maghiar model? Ştiţi cine a câştigat concursul de arat din 1961? Aveţi vreo idee de ce ungurii mâncau atunci atât de mult? Şi oare de ce nu puteau munci? Documentarul lui Papp Gábor Zsigmond ne prezintă viaţa din perioada regimului Kádár, imaginile din arhivă făcându-ne să zâmbim astăzi...

Sâmbătă, 24 noiembrie 2012, ora 20.00
Tigrul de sticlă 3
2010, 110 min, comedie, subtitrat în limba română
Regia: Rudolf Péter
Scenariul: Búss Gábor Olivér, Rudolf Péter, Hársing Hilda
Imaginea: Kapitány Iván
Montajul: Kiss Wanda
Producător: Kovács Gábor, Pataki Ági (Filmpartners, MTM-SBS Rt.)

Distribuţia: Rudolf Péter, Reviczky Gábor, Gáspár Sándor, Szarvas József, Horváth Lajos Ottó,
Csuja Imre, Kamarás Iván, Szabó Erika, Pikali Gerda, Ruttkay Laura

O scobitoare, o împuşcătură, un doctor amărât şi o limuzină sosită exact la ţanc - sunt ingrediente suficiente pentru ca Lali să ia hotărârea vieţii sale: va lăsa totul în urmă dispărând pur şi simplu. Muşteriul neaşteptat al Tigrului de sticlă, Feri, avocat faimos la Budapesta - cu toate că nu intenţiona - va rămâne la bufet, în timp ce Lali - cu toate că nici el nu intenţiona - va rămâne în cabrioleta Bentley a avocatului. De-aici începe o zi nebună iar viaţa lui Lali va fi grea, cu sau fără Tigru...

Premii:
2010: Premiul Petróczy Sándor al Asociaţiei Naţionale a Cineaştilor Maghiari pentru filmul maghiar cu cel mai mare număr de spectatori
2011: Festivalul de Film Maghiar Los Angeles: Michael Curtiz - premiul publicului

Participări la festivaluri:
2012: Chicago EU Film Festival
2011: Festivalul Internaţional de Film Lagów, Polonia
2011: Festivalul Internaţional de Film, Palic, Serbia
2011: Segovia MUCES (în concurs)

www.uvegtigris.hu

Duminică, 25 noiembrie 2012, ora 18.30
ALTER-NATIVE 2012
75 min, scurtmetraje, subtitrat în limba română

Uşa
2012, 11 min., scurtmetraj, România
Regia şi animaţia: Pál Botond
Imaginea: Méder Tamás

O doamnă în vârstă încearcă să invoce spiritul bărbatului ei decedat.

Tu ce-ai face?
2010, 15 min., film experimental, Ungaria
Regia: Takács Mária - Timár Magdolna
Imaginea: Trencsényi Klára, Timár Magdolna, Takács Mária, Major György

Scenele despre diferite minorităţi au fost interpretate de actori şi filmate cu camere ascunse. Cineaştii erau interesaţi de reacţia diferitelor grupuri de spectatori la scena dintre victimă şi provocator.

Reacţii
2011, 8 min., documentar, Ungaria
Regia şi imaginea: Mikulán Dávid

Reacţia oamenilor la skateboard.

Pietre
2011, 9 min., scurtmetraj, România
Regia şi animaţia: Láng Orsolya
Imaginea: Bán Attila

Un apartament. Două femei în vârstă. O periuţă de dinţi, un rucsac. Mascare şi demascare. Ascundere şi pândire. Autoapărare şi grijă. Plecare, rămânere.
Omagiu pentru Cs. Gyimesi Éva.

Sign Out
2012, 8 min., scurtmetraj, România
Regia: Búzás Anna
Imaginea: Méder Tamás
Animaţia: Bertóti Attila

Filmul prezintă întâlnirile dintre un băiat şi o fată în diferite locuri din Cluj-Napoca. Fiecare dintre aceste locuri este o scenă pentru un joc, dar până când pot ei să se joace?

Ticket
2011, 9 min., animaţie, Ungaria
Regia: Rófusz Ferenc
Imaginea: Erdős István, Pugner Edit

Filmul urmăreşte viaţa unui bărbat din propriul său punct de vedere de la naştere până la moarte.
Apar punctele de cotitură ale vieţii care se sintetizează în existenţa eroului nostru. Mesajul filmului îl putem rezuma astfel: sensul vieţii este o viaţă cu sens!

Legendă
2011, 7 min., scurtmetraj, Ungaria
Regia şi scenariul: Szirmai Márton
Imaginea: Pohárnok Gergely
Distribuţia: Tímár Éva, Kun Vilmos, Hajdu Szabolcs, Török-Illyés Orsolya

Legendă urbană despre o profesoară pensionată, despre dragoste şi demnitate.

Finală
2011, 8 min., scurtmetraj, Ungaria
Regia şi scenariul: Simonyi Balázs
Imaginea: Révész Balázs
Distribuţia: Elek Ferenc, Kovács Lehel

Doi bărbaţi, o seară, o întâmplare...

Duminică, 25 noiembrie 2012, ora 20.00
De ce fierbe copilul în mămăligă
2012, 116 min., 35 mm, dramă, subtitrat în limba română
Coproducţie: Ungaria, Polonia, România
Regia şi scenariul: Deák Krisztina
Imaginea: Máthé Tibor
Montajul: Tuza-Ritter Bernadett
Muzica: Zbigniew Preisner
Sound design: Mateusz Adamczky, Kovács György
Distribuţia: Ónodi Eszter, Bogdán Zsolt, Jávor Babett, Móga Piroska, Kamarás Iván, Jordán Adél

Filmul analizează legăturile de dependenţă dintre o mamă şi fiica sa, destrămarea familiei lor, caracterul extraordinar şi în acelaşi timp blestemul coeziunii dintre ele, divorţul, totul din perspectiva protagonistei Aglaja. Filmul are la bază un fapt real, povestind calvarul unei familii de emigranţi est-europeni în Occident.

Premii:
2012: Premiul pentru cel mai bun film, Festivalul EURASIA Golden Orange, Antalya
2012: Premiul Criticilor de Film din Turcia (SİYAD)

Festivaluri:
2012: Montreal Festival Nouveau Cinéma
2012: Segovia MUCES
2012: Festivalul Internaţional de Film Salonic, Grecia

Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, LiterNet.ro, HotNews.ro, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, www.comunicatedepresa.ro, www.meidaiq.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus