România Liberă / martie 2005
Cartea dedicată de Dana Duma cineastului american Woody Allen s-a născut dintr-o dragoste veche de cel puţin trei decenii, în vremea cînd filmele realizate de regizor nu lăsau să se întrevadă marea sa forţă de rezistenţă în contextul cinematografului comercial. De altfel, creaţiile americanului din ultimele decenii ale secolului trecut i-au adus faima de "ultim mare comic american" şi de "cel mai european cineast de peste Ocean".

Autoarea schiţează o biografie care merge pînă la zi cu documentarea, dar mult mai pertinent sunt analizate reflexele vieţii cineastului într-o operă diversă, masivă şi nu lipsită de contradicţii, chiar dacă este integral asociată cu "filmul de autor".

Asemănarea cu cei mai reprezentativi regizori din "Noul val" francez (printre care Godard şi Truffaut) este exploatată de Dana Duma pentru a demonstra calităţile autorului personal şi plin de imaginaţie care este Woody Allen, creatorul unor filme de referinţă pentru desenarea cineastului complet, cum ar fi Bărbaţi şi femei, Annie Hall, Amintiri de la Stardust, Manhattan sau recentul Hollywood Ending.

Reţeaua personalizată de teme şi obsesii alleniene este perfect circumscrisă analizelor ce sunt atacate în subcapitolele "Psihanaliza", "Moartea", "Dumnezeu", "New York", "Familia", "Magia". De asemenea, Dana Duma analizează în profunzime relaţia cineastului cu femeile (nu întotdeauna pacifică şi senină), explicînd bine argumentat relaţiile bărbat-femeie din ansamblul filmelor lui Woody Allen, în care primul este considerat un complexat ce acuză partenerele de a fi originea incapacităţii de a fi fericit, a doua fiind doar o oglindă, mai mult sau mai puţin pasivă.

O zonă importantă a creaţiei alleniene este comicul cineastului american, analizat exhaustiv de autoare, într-o bine stăpînită încercare de cinematografie comparată, care descoperă rădăcinile şi materializările umorului etnic, aventurile intertextualiste, precum inventarul modalităţilor comice întrebuinţate de Woody Allen.

Fragmente de interviuri, replici şi aforisme de Woody Allen prefaţează secţiunea volumului care inventariază analitic toate filmele cineastului american cu genericele lor. Sprijinită de o densă bibliografie, bine asimilată, cartea Danei Duma se constituie într-o valoroasă contribuţie la cunoaşterea unuia dintre cei mai importanţi cineaşti ai prezentului, care spre sfîrşitul acestui an va împlini şapte decenii de existenţă, fără a-şi întrerupere o prodigioasă carieră, mai plină de succes în Europa decît la el acasă.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus