Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  D'ale noastre

Caragiale primit cu entuziasm la Londra - D'ale noastre

noiembrie 2012
Londra a fost acum câteva seri locul unei premiere absolute pentru cultura română: Caragiale a triumfat pe scena Cadogan Hall, în ovaţiile unui public de peste 400 de persoane, fascinat de regalul inegalabil oferit de Gigi Căciuleanu şi compania sa de dans, autorii spectacolului D'ale noastre.  După 90 de minute de vervă comică şi sarcasm, coregrafie expresivă şi ritm susţinut, costum original şi coloană sonoră vibrantă, spectatorii ne-au spus: "Timpul a trecut prea repede, am fost total captivaţi de lumea lui Caragiale!  A fost un un cadou splendid pe care ni l-aţi oferit la Londra, nu ne aşteptam să regăsim universul pieselor caragialeşti în paşi de dans, într-o punere în scenă atât de inedită!"

Aflată în cartierul Chelsea din vestul Londrei, în apropiere de Royal Court Theatre şi celebra piaţă Sloane Square, Cadogan Hall a fost locul perfect pentru această incursiune impresionantă în lumea marelui dramaturg român. După Filarmonica Regală britanică, ansamblurile camerale BBC Proms şi orchestre internaţionale de prestigiu, 12 dansatori români de excepţie au transpus într-o succesiune tumultoasă de secvenţe fragmente din O noapte furtunoasă, O scrisoare pierdută, Dl Goe, D'ale carnavalului şi Năpasta, culminând cu discursul oportunistului Caţavencu de la balconul dominant al sălii.

Evenimentul a fost prezentat de directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, care a mulţumit publicului şi a menţionat patronajul ES Dr Ion Jinga, Ambasadorul României în Marea Britanie, împreună cu eforturile Institutului Cultural Român din Londra, care a sprijinit spectacolul din capitala britanică, parte a turneului european ce mai include Paris şi Bruxelles. Piesa de teatru coregrafic a fost produsă pentru "Anul Caragiale", o iniţiativă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, desfăşurată sub patronajul ministrului Puiu Haşotti, la împlinirea a 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român şi 160 de ani de la naşterea sa. Organizatorii turneului sunt Fundaţia Art Production si European Artists Management, cu sprijinul Centrului de cercetare şi creaţie teatrală "Ion Sava" şi al ambasadelor României din cele trei capitale.

Alături de organizatorii spectacolului şi de diplomaţii români, în public s-au aflat membri marcanţi ai diasporei româneşti precum Şerban şi Ilinca Cantacuzino, Iolanda Costide (secretar Paul Neagu Estate), Anca Toader (jurnalist BBC), diplomaţi străini, români stabiliţi la Londra şi public britanic interesat de oferta culturală românească.

"Orice om de pe glob, chiar fără să-l fi citit pe Caragiale, recunoaşte un politician demagog sau un triunghi amoros", a spus coregraful şi regizorul Gigi Căciuleanu. Caracterul universal al umorului caragialesc şi al dansului a fost, într-adevăr, cheia succesului spectacolului, datorat în special trupei extraordinare din care fac parte Ramona Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru Călin, Lari Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Vanda Ştefănescu, István Téglás, Arcadie Rusu şi Diana Spiridon - cei care au reinventat lumea paradoxală a lui Caragiale, folosindu-se de toată muzica lumii, editată inspirat de Lucian Stan şi Marius Mateşan.

Toate articolele despre D'ale noastre

ÎN PROGRAM

Teatrul Naţional - Sala Studio
Joi, 11.05.2017 - 20,00