noiembrie 2012
Festivalul TIFF 2012
EducaTIFF - programul de educaţie media şi cinematografică, parte din Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), se extinde din această toamnă în Cluj-Napoca, Sibiu şi Bucureşti.

Copiii din clasele I-VIII vor avea parte de proiecţii gratuite ale unor filme de calitate, special alese pentru ei. Programul urmăreşte să reaprindă pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice; pe termen lung, scopul este de dezvolta o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Motivaţia care a stat la baza iniţierii EducaTIFF a constat în faptul că în România tinerii nu au parte de educaţie mediatică şi cinematografică, la nivelul programei şcolare din sistemul public naţional. Educaţia de acest tip este însă una din priorităţile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară.

De aceea, începând din 2009, programul EducaTIFF şi-a asumat misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat. Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas' Young Audience din Bologna, reprezentând o premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat în toamna anului trecut, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.

În iunie 2012, cea de-a 4-a ediţie EducaTIFF în cadrul TIFF a înregistrat un număr spectaculos de partipanţi: peste 2300, dublu faţă de anul 2011. Faptul că atât de mulţi tineri au participat la proiecţiile de film pe categorii de vârstă, atelierele de film pentru copii la studioul FILM-Y şi seminariile de educaţie cinematografică a fost o dovadă că publicul din Cluj este interesat, dornic şi pregătit pentru o extindere a activităţilor EducaTIFF pe tot parcursul anului şcolar.

Programele EducaTIFF la Casa TIFF, Cluj-Napoca (9 - 30 noiembrie 2012) şi EducaTIFF la Librăria Humanitas, Sibiu (4 noiembrie - 16 decembrie 2012) au debutat cu succes, existând interes pentru proiecţiile de film pentru copii şi tineri.


Pentru prima oară în Bucureşti, proiecţiile EducaTIFF se vor desfăşura în localul alternativ Dianei | 4 (Str. Dianei nr. 4, Piaţa Rosetti), în perioada 1 - 22 decembrie, sâmbăta, de la h 12.00.
Casa din Dianei numărul patru e un loc special, ce găzduieşte Muzică, Poezie, Teatru, Film, Foto, Dezbateri, Evenimente cu atitudine.
Filmul din deschiderea EducaTIFF la Dianei | 4 este animaţia franţuzească Tabloul (2011, Franţa - Belgia), ce a deschis şi programul EducaTIFF din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din acest an.
 
Trei feluri de personaje trăiesc într-un tablou abandonat de pictorul său: Isprăviţii, adică cei pictaţi complet, Jumăticii, cărora le lipsesc culorile, şi De-abiaschiţaţii, care nu sunt pictaţi deloc. Convinşi de superioritatea lor, Isprăviţii îi izgonesc pe Jumătici şi-i subjugă pe De-abiaschiţaţi. Ramo, un tânăr Isprăvit îndrăgostit de o Jumătică, se aliază cu învinşii şi părăseşte tabloul în căutarea Pictorului.
 
Programul EducaTIFF la Dianei | 4  va continua cu alte 3 filme speciale:
Sâmbătă, 8 decembrie, h 12:00: Karla şi Jonas (2010, Danemarca, genul Family, 11+)
Sâmbătă, 15 decembrie, h 12:00: Persepolis (2007, Franţa, Animaţie, 11+)
Sâmbătă, 22 decembrie, h 12:00: Ursul uriaş (2012, Danemarca, genul Animaţie, 8+)
 
Intrarea la filmele EducaTIFF este liberă, în limita locurilor disponibile.
Pentru rezervări la proiecţii, ne puteţi contacta la adresa de e-mail: [email protected]  sau la numărul de telefon: 0745 208 186
 
Pentru mai multe informaţii despre programul EducaTIFF, vă rugăm să accesaţi site-ul: http://www.romfilmpromotion.ro/event/educatiff-2012 sau pagina de facebook: www.facebook.com/educatiff
 
Programul de educaţie media şi cinematografică - EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
EducaTIFF 2012 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri proiect EducaTIFF Bucureşti: Translucid, Dianei | 4, Danish Film Institute, Transilvania Film.
 

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus