decembrie 2012
Miercuri, 5 decembrie 2012, ora 18.00

Programul serii:
Deschiderea celei de a V-a ediţii a Festivalului: Bogdan-Alexandru Stănescu (preşedintele FILB)
Prezentarea programului serii: Luiza Vasiliu
Cuvînt-înainte al reprezentantului British Council: Alis Vasile, Arts Projects Manager
Lectură publică Jonathan Coe (Marea Britanie), din romanul Casa somnului (traducere din limba engleză de Radu Paraschivescu, Polirom, 2001)
Lectură publică Will Self (Marea Britanie), din romanul Cartea lui Dave (traducere din limba engleză de Daniela Rogobete, Polirom, 2010)
Open Talk - moderatoare: Luiza Vasiliu

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti are loc în perioada 5-8 decembrie 2012, la Clubul Ţăranului din cadrul MŢR (intrarea dinspre str. Monetăriei). Accesul este liber.

Jonathan Coe (născut în 1961, la Birmingham) a studiat la Trinity College, Cambridge, luîndu-şi apoi doctoratul la Warwick University. Înainte de a se dedica scrisului, a predat poezie engleză la Warwick University şi a compus muzică de jazz. Primele sale romane - Femeia întîmplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) şi Piticii morţii (1990) - impun fulgerător un nou star al literaturii britanice contemporane. Limbajul romanelor sale este acela al unei veselii debordante, dincolo de care mocnesc tristeţi grele şi un cinism cum numai Albionul ştie să producă. Coe perfecţionează o artă a scrisului prin care ni se aminteşte că ne aflăm în patria lui Fowles şi Ishiguro. Casa somnului (1997, distinsă cu Writers' Guild Award şi Prix Medicis Etranger), considerată capodopera sa, se desfăşoară într-o universitate transformată peste ani în clinică pentru insomniaci, ai cărei pacienţi sau medici sînt studenţii de odinioară. Pînă acum, i-au fost traduse, la Editura Polirom, în limba románă, romanele Casa somnului, Clubul putregaiurilor, Cercul închis, Piticii morţii, Ce hăcuială!, Ploaia înainte să cadă şi Înspăimîntătoarea viaţă personală a lui Maxwell Simm.

Will Self (n. 1961) a studiat la Exeter College, Oxford. A debutat în 1991 cu volumul de povestiri The Quantity Theory of Insanity (distins în anul următor cu Geoffrey Faber Award), căruia i-au urmat, într-o succesiune rapidă, romane, povestiri şi nuvele ce s-au remarcat printr-o inventivitate lexicală rară şi o ironie incisivă, a căror trăsătură comună este, aşa cum o descrie autorul însuşi, preocuparea pentru "oroarea ascunsă în sînul cotidianului". Dintre acestea, amintim: Cock and Bull (Cucul şi pupăza, 1992; Polirom, 2007), My Idea of Fun (Cum văd eu distracţia, 1993), Great Apes (Măreţele maimuţe, 1997; Polirom, 2009), How the Dead Live (Cum trăiesc morţii, 2000, nominalizat la Whitbread Novei of the Year Award, Humanitas, 2007), The Book of Dave (Cartea lui Dave, 2006; Polirom, 2010). Printre romanele publicate în ultimii ani se mai numără The Butt (2008), Walkingto Hollywood (2010) şi Umbrella (2012). Will Self colaborează regulat cu ziare britanice importante, printre care se numără Evening Standard, The Independent, The Observer şi New Statesman. A mai publicat trei volume de eseuri şi articole: Junk Mail (1995), Sore Sites (2000) şi Feeding Frenzy (2001).

Cu sprijinul: British Council, Writers' Centre Norwich, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Monitorul Oficial, Cărtureşti, Ambasada Suediei în România, Centrul Cultural al Republicii Ungaria în România, Dacia
Parteneri: Clubul Ţăranului, Ambasada Republicii Macedonia, Simona Kessler Internaţional Copyright Agency, Restaurantul "La Copac", Hotel Unique, Festival du premier roman Chamberly, Short Story in Zagreb, Polirom, Humanitas Fiction, Leda, Casa de Pariuri Literare
Parteneri media: Modernism.ro, Hotnews.ro, Radio România Cultural, BookMag, Bookaholic.ro, LiterNet, Ginger Group, Dilema Veche, Observator cultural, România literară, Agenţia de carte, Be-Where!, Hyperliteratura, Şapte seri, Revista de povestiri, Cooperativa urbană, Catchy
Pr & Comunicare: Headsome Communication