Situl TIFF / decembrie 2012
Festivalul de film românesc Making Waves, New York, 2012
Miercuri, 5 decembrie 2012, prima ediţie a Making Waves: New Romanian Cinema s-a încheiat en fanfare, cu proiecţia filmului După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu. În aceeaşi zi, The New York Times a publicat un interviu cu Mungiu, intitulat Guiding stars who had never acted in film before. Romanian Film Initiative a apreciat că aceasta este cea mai reuşită ediţie de până acum a festivalului de film românesc de la New York. Interesul din ce în ce mai mare al publicului new yorkez pentru filmul românesc se explică în parte şi prin faptul că gazda acestei manifestări este prestigiosul Lincoln Center, epicentrul vieţii culturale din metropola americană. "Suntem foarte recunoscători celor de la Lincoln Center pentru încrederea pe care ne-au acordat-o, continuând să organizeze festivalul cu noi în 2012", a declarat Corina Şuteu, preşedinte al festivalului Making Waves, care le-a mulţumit, în cuvântul său de deschidere, Oanei Radu şi lui Mihai Chirilov, co-fondatori ai Romanian Film Initiative, dar şi donatorilor care, prin intermediul platformei Kickstarter, au făcut ca această primă ediţie de Making Waves să existe.

 
La sesiunea de Q&A moderată de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, au participat protagonistele Cristina Flutur şi Cosmina Stratan, laureate ex-aequo cu premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la festivalul de la Cannes din 2012.


"Când am primit un telefon din partea lui Cristian Mungiu în care eram anunţată că pregăteşte un nou film, am crezut că e o glumă. Cristian Mungiu e unul dintre regizorii cu care mi-am dorit foarte mult să lucrez, aşa că iniţial n-am crezut că poate fi adevărat, însă când l-am cunoscut, am avut din primul moment sentimentul că ne vom înţelege. Atmosfera de la probă a fost foarte relaxată. Cristian are acest talent, de a te face să te simţi în largul tău. După probă, mi-a mărturisit că e de părere că aş putea interpreta oricare din personajele principale, dar că s-a hotărât să-mi încredinţeze rolul Alinei. Înainte de După dealuri, nu mai jucasem niciodată în film, deci n-aveam nici cea mai mică idee despre ce ar trebui să fac în faţa unei camere de filmat. Aşa că meritul pentru prestaţia mea îi revine şi lui Cristian, care m-a ajutat permanent cu indicaţiile lui. (...) Sigur, am aflat despre evenimentele de la Tanacu imediat după ce acestea s-au întâmplat, dar n-am vrut să mă documentez prea mult. Mi s-a părut o poveste prea oribilă, pur şi simplu nu eram pregătită. Drept urmare, nu aveam niciun fel de prejudecăţi atunci când am aflat că se pregăteşte un film despre acest subiect. Am citit unul dintre volumele Tatianei Niculescu Bran, dar am decis în acelaşi timp să mă concentrez strict pe scenariu şi pe personajul Alina, nu pe cea care a stat la baza ei. În fond, e o ficţiune, nu un documentar. Tocmai de aceea, fundalul pe care ea se petrece, mânăstirea ortodoxă din film, reprezintă un simplu pretext, necesar lui Cristian pentru a-şi spune povestea, iar această poveste este una despre dragoste şi despre oameni", a declarat Cristina Flutur despre colaborarea cu regizorul Cristian Mungiu.
 
"Iniţial, am crezut că-mi va fi foarte uşor să interpretez personajul Voichiţa, deoarece mi se părea că noi două suntem foarte asemănătoare. Mi-am dat seama foarte repede că nu e chiar aşa. Nu am putut înţelege cum reuşea să păstreze pentru ea, să înăbuşe fiecare emoţie pe care o simţea, cum asista pasivă la toate evenimentele care i se întâmplau, fără a avea curajul de a face ceva, orice. (...) Pentru mine, una dintre cele mai dificile scene a fost aceea în care poliţistul interpretat de Teodor Corban vine la mânăstire şi cercetează împrejurările care au dus la moartea Alinei. E momentul în care şi Voichiţa înţelege ce s-a întâmplat de fapt, şi îşi dă seama că şi ea poartă o parte din vină. Trebuie spus că, în timp ce Alina are un scop foarte precis şi încearcă permanent să-l realizeze, personajul meu e foarte indecis. Nu ştie ce vrea, nu ştie cum să reacţioneze în situaţiile în care e pusă, şi principala provocare pentru mine a fost să fac din ea un personaj credibil", a mărturisit actriţa Cosmina Stratan.


Întreaga sesiune de întrebări şi răspunsuri poate fi vizionată pe canalul Youtube al Lincoln Center:


La proiecţia filmului După dealuri, precum şi la recepţia care a urmat acesteia, au fost prezenţi, printre alţii: directorul de imagine Florin Mihăilescu, actriţa Anda Onesa, regizorul şi producătorul Mona Nicoară, actorul Andi Vasluianu, Eugene Hernandez, Director of Digital Strategy în cadrul Film Society of Lincoln Center, Basil Tsiokos, programator asociat în cadrul prestigiosului Sundance Film Festival, Scott Foundas, Associate Programmer la Film Society of Lincoln Center, Susan Norget, publicistul filmului în America şi Ryan Werner de la IFC / Sundance Selects, distribuitorul american al filmului.
 
Seara s-a încheiat cu o repriză improvizată de karaoke într-un local coreean, în cadrul căreia Mihai Chirilov a dovedit că, decât să dansezi cum ţi se cântă, mai bine le faci pe amândouă tu însuţi, Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au înălţat laudă lui Dumnezeu pe versuri de Benny Andersson şi Björn Ulvaeus, în timp ce Andi Vasluianu a convins că, la nevoie, ar fi putut salva nu doar uzinele ARO, ci întreaga industrie grea românească donând nimic altceva decât octave.

Credit foto: David Godlis.

Notă: Cătălin Olaru, autorul acestui articol, e deţinătorul bursei Alex. Leo Şerban, constînd într-o rezidenţă de trei luni la New York, şi face parte din echipa organizatorică a Festivalului Making Waves: New Romanian Cinema, 2012, organizat de Romanian Film Initiative la Lincoln Center între 29 noiembrie şi 5 decembrie, 2012. Bursa Alex. Leo Şerban a fost iniţiată în 2012 de către TIFF şi producătorul Bobby Păunescu.

Descarcă broşura festivalului Making Waves, New York, 2012 aici..
Descarcă dosarul acoperirii în media americană a festivalului Making Waves, New York, 2012 aici..

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus