decembrie 2012
Festivalul de film documentar Astra Film Fest, 2012
Zeci de mii de spectatori au vizionat la ASTRA FILM poveşti inedite, surprinse in documentarele care au rulat la ediţia cu nr. 12 (2012) a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu, cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-ficţiune ori aflaţi la prima întâlnire cu filmul documentar.

Filmele premiate şi cele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere (nu neapărat aceleaşi) din partea publicului ASTRA FILM, călătoresc prin ţară, pentru toţi iubitorii acestui gen cinematografic, care are enorm de oferit.

12 filme documentare cu subiecte variate, surprinse în diferite colţuri ale lumii vor fi proiectate timp de trei zile în cadrul programului AFF12 on Tour la Bucureşti.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme despre dragoste şi idealul de iubire - la care aspiră un bărbat într-o societate coruptă de prostituţie Kolysanka z Phnom Penh / Phnom Penh Lullaby - de Pawel Kloc, premiat cu Marele Premiu Astra Film, dar şi despre dragostea de libertate trăită de cîţiva tineri după ani buni de detenţie în filmul Turn Off the Lights - de Ivana Mladenovic. Vor putea vedea lumea eclectică a metroului parizian (Metro) dar, în egală măsură, viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud - una dintre cele mai violente societăţi (Gangster Project), sau cea a unei tinere rome cerşetoare din Romania, de-a lungul unui an, în Helsinki, Helping Mihaela - realizat de Hanna Maylett. Sau subiecte precum emigrarea ilegală de muncă şi preţul plătit pentru îndrăzneala mamelor din Moldova de a visa la o viaţă mai bună putem vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz.

Cai sălbatici a lui Dan Curean (premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) ne poartă prin Delta Dunării - un loc unde oamenii sunt subordonaţi puterii naturii iar filmul regizorului german Fabian Daub - Roşia Montana - un loc la marginea prăpastiei re-aduce în discuţie, într-o manieră obiectivă, problema Roşiei Montana, cu bune şi cu rele.

La fel ca la Sibiu, proiecţiile vor fi urmate de discuţii cu publicul. Sociologul Vintilă Mihăilescu împreună cu studenţii de la SNSPA, cât şi personajele din film vor dialoga pe tema documentarului Common Ground, realizat de Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire (Belgia) şi distins cu premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competiţia România. Filmul surprinde viaţa locatarilor unui bloc bucureştean, prinşi într-o continuă tranziţie socială şi economică. Ivana Mladenovici regizoarea filmului Turn Off the Lights, precum producătorii Eugen Kelemen şi George Bucur din echipa filmului Cai salbatici vor fi prezenţi la discuţiile de după proiecţie.

Prima oprire: Bucureşti - Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR), din 14 până în 16 decembrie 2012

Program On Tour Bucureşti
Noul Cinematograf al Regizorului Român (MŢR)

Vineri, 14 decembrie 2012
ora 18:00 Mama Illegal/ Ed Moschitz/ Austria, 2011/ 102'
Le-au dat contrabandiştilor toţi banii şi şi-au riscat viaţa fugind peste graniţă: trei femei, ce provin dintr-un orăşel din Republica Moldova, locuiesc acum în Austria şi lucrează ca menajere. Pe lângă faptul că muncesc din greu, ele trăiesc în ilegalitate, fără documente şi fără să-şi fi văzut copiii şi familia de ani întregi. Un film despre preţul plătit pentru îndrăzneala de a visa la o viaţă mai bună.


ora 20:00 Turn Off the Lights/ Ivana Mladenovic/România, 2012/ 71'
Trei tineri sunt eliberaţi din închisoare. Trei destine care devin unul singur. Aceasta este povestea lui Alex, un condamnat descurcăreţ, care încearcă să îşi lămurească propriile contradicţii în libertate. Vina depinde de circumstanţe şi de graniţele pe care le trece fiecare destin. Stingeţi becurile este o poveste despre supravieţuire în zonele gri ale moralităţii.


Sîmbătă, 15 decembrie 2012
ora 14:00 My Kosher Shifts/ Iris Zaki/ U.K., 2011/ 22' 
Povestea unui hotel pentru evrei ortodocşi din Londra prin ochii lui Iris, recepţionista. Străină fiind de acest mediu, Iris, o tânără atee din Tel-Aviv, este surprinsă de intimitatea şi francheţea dintre ea şi oaspeţii hotelului, evrei religioşi din diferite secte şi cu diferite experienţe de viaţă. Fiind studentă la secţia de regie documentare, ea hotărăşte să strângă materiale cu dialogurile interesante dintre evreii religioşi şi cei atei, creând un documentar personal şi neconvenţional, care deschide o fereastră către fascinanta cultură evreiască.


Gangster Project/ Teboho Edkins/ Germany, South Africa, 2011/ 54'
În Cape Town, Africa de Sud, una dintre cele mai violente şi inegale societăţi, un tânăr alb, student la film, porneşte la drum cu cameramanul său, părăsind confortul cartierului său păzit. Vrea să facă un film cu gangsteri, cu gangsteri adevaraţi. După o îndelungată căutare a unui personaj "cinematografic" potrivit, el găseşte gaşca perfectă şi intră în ritmul ei de zi cu zi. Curând, realitatea îşi spune cuvântul şi viaţa claustrofobă de gangster nu se prea potriveşte cu aşteptările lui. La 20 de ani după primele alegeri democratice, Africa de Sud rămâne o societate adânc divizată, una în care dialogul şi înţelegerea par imposibile, de neatins. Proiectul Gangster este un film între ficţiune şi realitate, în care sunt dezvăluite adevăruri reale şi ficţiunea încetează a mai fi ficţiune.


ora 16:00 Common Ground/ Anne Schlitz, Charlotte Gregoire/ Belgium/ 82'
Filmul reconstituie viaţa dintr-un bloc de apartamente din Bucureşti, un martor autentic al consecinţelor sociale şi economice suferite de societatea românească aflată în tranziţie. Sunt evocate poveştile care animă vieţile locuitorilor săi - aproape toţi proprietari. În această invitaţie de a "pofti înăuntru", publicul descoperă personaje cu poveştile lor, modul lor de viaţă, cu mentalităţile, dar şi traiul lor de zi cu zi în calitate de proprietari: facturi de plătit, ţevi de reparat, un administrator mafiot, vecini băgăreţi, reţele de solidaritate care se dezvoltă. Filmul descrie foarte realist poveşti de viaţă aşa cum sunt ele trăite astăzi în Bucureşti.


ora 18:00 Helping Mihaela / Hanna Maylett/ Finland, 2011/ 96'
Un cerşetor în poziţie de rugăciune stârneşte multe emoţii extreme: vină, furie, compătimire, frustrare. Majoritatea oamenilor trec pe lângă el pur şi simplu, dar întotdeauna se găseşte cineva care vrea să ajute. În film, regizoarea Hanna Maylett urmăreşte confruntarea dintre cerşetorii de origine rromă şi finlandezi bine intenţionaţi şi îşi pune sub semnul întrebării ideile legate de ajutorul dat la nesfârşit. Ajutând-o pe Mihaela este un film despre provocările cărora trebuie să le faci faţă atunci când vrei să ajuţi pe cineva şi despre întâlnirea a două lumi diferite.


ora 20:00 He Think He's the Best/ Maria Kuhlberg/ Sweden, 2011/ 58'
Unchii Mariei Kuhlberg, Aldo şi Carmine, se ceartă de când erau copii. La înmormântarea mamei lor, Carmine a încercat să-l omoare pe Aldo, însă Vito, bunicul Mariei şi tatăl unchilor, a intervenit. Din acea zi, unchii nu şi-au mai vorbit, însă Maria vrea să-i facă să se întâlnească şi să-şi vorbească. Filmul recreează traseul familiei de la sărăcie, în Italia de sud, în anii '40, la noua patrie, Suedia, unde au de întâmpinat greutăţi. Maria Kuhlberg încearcă să afle dacă membrii familiei ei, în ciuda moştenirii sociale violente, se pot reconcilia.


ora 21:15 Roşia Montana, un loc la marginea prăpastiei/ Fabian Daub / România, Germania, 2012/ 92'
Situaţia din Roşia Montană se caracterizează printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporaţii româneşti cu acţionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporaţia plănuieşte să radă de pe faţa pamântului o mare parte din comună şi împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zăcământ aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianură foarte toxică pentru extragerea aurului din rocă, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economică din zonă, însă unul cu potenţial fatal pentru mediul înconjurător şi frumoasele peisaje din zonă. Peste 2000 de oameni urmează să-şi piardă casele. Mulţi dintre ei au ales să se mute în oraşele mari, însă un grup mic de locuitori înfruntă Compania şi îşi apără casele cu tot ce au. O luptă îndelungată dusă de oameni într-o comună adânc divizată, unde falia dintre oponenţii şi suporterii proiectului minier desparte chiar şi familii.


Duminică, 16 decembrie 2012
ora 14:00 The Last Street /Rasmus Sievers, Marina Monsonis,/ Germany, Spain, /60'
În Barcelona, o rămăşiţa a vechiului oraş intră în Mediterană, despărţind plaja urbană de noul port nautic şi rezistând în felul său atacurilor dezvoltării imobiliare. Străzile marinăreşti din La Barceloneta se întind în umbra apartamentelor unde încă vezi haine atârnând la uscat în balcoane şi poţi deosebi uşor vecinii noi pentru că ei "nu ştiu cum să le întindă corect". Locuitorii din La Barceloneta îşi apără cartierul şi îşi povestesc vieţile pregătindu-se pentru festivalul anual de pe strada lor, care depinde mai puţin de birocraţia oraşului şi mai mult de bunăvoinţa celor care locuiesc aici. Aceste pensionare pun zâmbete pe buze şi ştiu fiecare colţ al cartierului. Filmul face greul să pară uşor captând esenţa a ceva ce dispare, între amintiri despre legende cu marinari şi presimţirea modernităţii.


ora 15:30 Metro/ Guilherme Hoffman/ France, Brasil, 2011/ 60'
Ratăcirile subterane ale unui student brazilian, care nu mai e chiar tânăr şi care, nestiind ce să caute în viaţă, coboară în metroul parizian pentru a-i cunoaşte pe cei pe care îi preţuieşte cel mai mult... străinii. Timp de doi ani, cu o cameră de filmat după el, a observat şi a interacţionat cu tot felul de "locuitori" ai metroului: pasageri, oameni care pun afişe, persoane fără adăpost, muzicieni, conductori de metrou, conversând adesea despre aşteptarile lor de la viaţă. Rezultatul este un film care dezvăluie lumea eclectică a metroului dintr-un punct de vedere neobişnuit, glumeţ şi personal.


ora 17:00 Gone Wild/ Dan Curean / Romania, 2011/ 84'
În labirintul de ape care dă naştere Deltei Dunării pe teritoriul României se află cea mai mare zonă mlaştinoasă a Europei, un paradis pierdut, adăpostind o diversitate de plante şi animale. Cei mai noi locuitori ai săi sunt caii, lăsaţi să alerge liber aici cu peste 20 de ani în urmă. Lupta şi dificultăţile lor sunt urmărite prin ochii lui Ivan, un băiat din sat, care s-a ataşat puternic de aceste animale. În mod ironic, pe măsura ce caii străbat teritoriul în căutare de hrană şi adăpost, ei încep să deterioreze pădurile protejate din zonă. Un conflict se naşte între ecologişti şi autorităţile locale care acum doresc să extermine caii.


ora 19:00 Phnom Penh Lullaby / Pawel Kloc / Poland, 2011/ 98'
Toată lumea are un secret. Secretul viitorului. Cântec de leagăn din Phnom Penh este povestea personală a unui bărbat în căutare de iubire şi acceptare. Ilan Schickman a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieşte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmera, Saran, şi fiicele lor, Marie, de doi ani, şi Jasmine, 6 luni, încercând să-şi câştige existenţa ca ghicitor ambulant.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus