februarie 2013
Medalion de familie: Aleksei Gherman, 2013
Masterclass-ul susţinut de Aleksei Gherman Junior va avea loc marţi 12 februarie 2013, ora 11:00 la UNATC, Sala de cinema. Moderatorul din partea UNATC va fi Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian. Aleksei Gherman va răspunde întrebărilor jurnaliştilor după terminarea masterclass-ului.

Aleksei Gherman Jr., reprezentant important al noului val al cinematografului rusesc, va fi la Bucureşti în perioada 11 - 14 februarie 2013. Retrospectiva Aleksei Gherman - Medalion de familie va avea loc la cinema Studio. În afara filmului Bumazhnyy soldat / Soldatul de hârtie care va deschide evenimentul luni, 11 februarie 2013, ora 19:00, spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să vadă Garpastum, Posledniy poezd / Ultimul tren, Korotkoe zamykanie / Scurtcircuit şi scurtmetrajul Din Tokio în regia lui Aleksei Gherman Jr.

Garpastum, Rusia 2005. Garpastum este cuvântul latin pentru a denumi un joc cu mingea care s-a jucat mult în competiţii în China şi Grecia antică. Anul 1914. Ajunul Primului Război Mondial. Filmul începe cu momentul asasinării Arhiducelui Ferdinand. În centrul acţiunii este povestea a patru prieteni. Doi dintre ei, Andrei şi Nikolai, sunt fraţi. În trecut, tatăl lor a fost ba un Mecena al sportului, ba un simplu suporter al fotbalului. Şi-a pariat toţi banii pe echipa olimpică rusă, dar aceasta, în anul 1912, la Stockholm, a pierdut în faţa nemţilor cu scorul de 0 la 16. S-a ruinat şi şi-a pierdut minţile. După ce le-a murit şi mama, fraţii locuiesc în casa unchiului lor, doctor şi, de asemenea, pasionat de fotbal. Ei vor încerca să se alăture unei echipe de fotbal formată din englezii care muncesc în Petersburg. Nu sunt însă acceptaţi de aceştia şi decid să-şi organizeze o echipă proprie. Dar trebuie să cumpere un teren şi pentru asta încep să joace fotbal pe bani. Cu hamali, cu ziarişti, cu studenţi, cu seminarişti...

Filmul a fost nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia şi a fost selecţionat în competiţiile oficiale ale Festivalurilor Internaţionale de Film de la Chicago, Bratislava, Karlovy-Vary, Sofia (câştigător al Marelui Premiu). Gherman Jr. a lucrat la scenariul filmului împreună cu Alexander Vaynshteyn şi Oleg Antonov. Au creat o lume conectată la literatura sfârşitului de secol XIX şi începutul secolului XX, legată în special de operă scriitorului germano - elveţian Herman Hesse după cum a exemplificat însuşi regizorul.

Posledniy poezd / Ultimul tren, Rusia 2004. Iarna anului 1944. Chirurgul neamţ mobilizat, Paul Fischbach, ajunge pe frontul de est într-un moment foarte tensionat. În jur este linişte, nimeni nu trage, dar este deja foarte clar că iniţiativa este de-acum a trupelor sovietice. Paul ajunge într-un spital temporar, timp în care, de aici sunt evacuaţi ultimii răniţi. În curând, salonul este pustiu. În clădire au rămas doar câţiva oameni cărora li s-a promis o maşină, dar aceasta nu vine. Atunci, Paul începe să înţeleagă faptul că trenul în care el a sosit în această ţară străină a fost ultimul pentru el. În haosul contraatacului sovietic neaşteptat, lui îi este destinat să rătăcească peste întinderile înzăpezite ale Rusiei şi să nu se mai întoarcă acasă în Germania. Debutul în lungmetraj al lui Aleksei Gherman Jr. a obţinut Menţiune Specială pentru Cel mai bun film de debut la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, Marele premiu şi Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Thessaloniki (Grecia).

Korotkoe zamykanie / Scurtcircuit (Rusia, 2009) este un almanah cinematografic alcătuit din cinci povestiri scurte despre iubire. În Scurtcircuit Aleksei Gherman Junior a semnat regia segmentului Kim, povestea unui artist de circ nebun, care ajunge într-un spital de psihiatrie pe o insulă şi se îndrăgosteşte de o asistentă medicală.

Din Tokio, scurtmetraj realizat în 2011, este o relatare scurtă despre foşti salvatori. Este o poveste despre oameni care săvârşesc fapte eroice, despre amintiri şi despre compătimire. Filmul a fost ales la sugestia regizorului.

Programul filmelor:

11 februarie 2013
ora 19.00 - Bumazhnyy soldat / Soldatul de hârtie, 118 min, 2008

12 februarie 2013
ora 18.00 - Proverka na dorogakh / Punct de control, 96 min, 1971
ora 20.00 - Garpastum, 116 min, 2005

13 februarie 2013
ora 18.00 - Posledniy poezd / Ultimul tren, 82 min, 2004
ora 20.00 - Dvadtsat dney bez voyny / 20 de zile fără război, 101 min, 1976

14 februarie 2013
ora 18.00 - Moy drug Ivan Lapshin / Prietenul meu Ivan Lapşin, 100 min, 1984
ora 20.00 - Din Tokio, 11 min, 2011 / Korotkoe zamykanie / Scurtcircuit, 95 min, 2009

Intrarea se face pe bază de invitaţii şi bilete. Intrarea la Gala de deschidere se face pe bază de invitaţii.

Evenimentul este organizat de: Ambasada Rusiei la Bucureşti, LUKOIL Overseas, Institutul Cultural Român, Uniunea cineaştilor din România, Fundaţia Art-Viva, Fundaţia Charta.
Parteneri media: Digi 24, LiterNet, Radio România Cultural

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus