ianuarie 2013
Festivalul de Film Documentar One World România, 2013
Pentru prima dată, la cea de-a şasea ediţie de One World Romania, unul din filmele proiectate în cadrul festivalului va primi un premiu. One World Romania va alcătui în 2013 un juriu format din liceeni bucureşteni.
 
One World Romania a încurajat dintotdeauna implicarea tinerilor în viaţa socială şi exprimarea opiniilor acestora cu orice ocazie. Din acest motiv, toate proiecţiile din festival sunt urmate de discuţii, dezbateri pe marginea filmelor. Ne dorim foarte tare ca vocile celor mai tineri membri ai societăţii să fie auzite, aşadar în 2013 iniţiem, în colaborare cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, un juriu de liceeni care va decide filmul câştigător al Premiului la ediţia din martie 2013.
 
Pentru a-şi exprima dorinţa de a participa în juriu, toţi elevii înscrişi în clasele IX-XII în licee din Bucureşti sunt invitaţi să trimită până la data de 15 februarie 2013, un text de maximum 500 de cuvinte, în forma unui eseu liber pe marginea următoarelor întrebări:

Este societatea românească un mediu favorabil dezvoltării mele ca individ şi participării mele la viaţa comunităţii? Cum mă afectează manifestările de ură, intoleranţă, extremism, xenofobie, întâlnite uneori în viaţa cotidiană, de la sloganurile rasiste pe parcursul unor meciuri de fotbal şi înmulţirea formelor de violenţă verbală în spaţiul virtual, până la limbajul folosit de unii politicieni?

Să începem cu un exemplu concret: care a fost cea mai recentă manifestare a urii şi lipsei de toleranţă întâlnită de mine şi cum am reacţionat la ea? Cum pot ajuta eu societatea românească să fie mai tolerantă faţă de cei diferiţi de majoritate?

Mai multe detalii despre regulamentul concursului găsiţi aici: http://oneworld.ro/blog/juriul-liceenilor-la-one-world-romania/.
 
Juriul va fi alcătuit din 5 elevi de liceu, iar câştigătorii vor fi anunţaţi până la data de 1 martie 2013. Participanţii vor viziona în jur de 12 filme, în perioada 11-16 martie 2013, iar pe 17 martie 2013 vor acorda premiul.
 
Tot pentru liceeni, continuăm în 2013 tradiţia de a organiza matinee în fiecare dimineaţă a festivalului. Cu fiecare proiecţie, încercăm să dezvoltăm spiritul civic al tinerilor şi îi încurajăm să dezbată subiectele filmelor. Matineele One World Romania vor avea loc la Cinema Elvira Popescu al Institutului Francez din Bucureşti.

Online: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
Organizatori: Asociaţia One World Romania şi Centrul Ceh
Partener principal: Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer
Cu sprijinul: Centrul Naţional al Cinematografiei, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Campania AVON împotriva violenţei domestice
Parteneri: Ambasada Republicii Cehe, Institutul Francez, Ambasada Franţei, Centrul Cultural American, British Council, Institutul Goethe, Ambasada Statului Israel, Arhiva Naţională de Film & Cinemateca Română, România Film, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, ActiveWatch - Agenţia de monitorizare a presei, Ambasada Suediei, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Ambasada Elveţiei, Ambasada Finlandei, Ambasada Norvegiei, Institutul Polonez, Institutul Cervantes, Forumul Cultural Austriac, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Danez de Film, Ambasada Danemarcei, DocuMentor, Fundaţia Motivation.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus