ianuarie 2013
Actorii Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu încep anul 2013 cu repetiţii la scenă pentru o nouă producţie ce va avea premiera la jumătatea lunii februarie 2013.


Maestrul şi Margareta este o producţie realizată în parteneriat cu Teatrul Maladype din Budapesta, iar din distribuţie fac parte actorii Mariana Mihuţ, Gabriela Neagu, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Diana Fufezean, Arina Ioana Trif, Ema Veţean, Cristina Ragos, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Marius Turdeanu, Eduard Pătraşcu, Florin Coşuleţ, Pali Vecsei, Adrian Matioc, Viorel Raţă, Mihai Coman, Dan Glasu, Ákos Orosz, Zoltán Lendváczky şi Erika Tankó. Spectacolul este o adaptare după romanul omonim al lui Mihail Bulgakov şi poartă semnătura regizorului Zoltán Balázs, creatorul spectacolului Egg(s)Hell prezentat în 2012 în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. 


Anul 2013 se anunţă cu multe proiecte pentru trupa de actori de la Sibiu. Prima jumătatea a anului va marca premiera spectacolului realizat de Gianina Cărbunariu în cadrul programului european "Cities on Stage". Cea de-a doua jumătate a anului va aduce la Sibiu un proiect special al coregrafului Gigi Căciuleanu, dar şi o adaptare, în regia lui Theodor Cristian Popescu, după scenariul lui Buck Henry pentru filmul Absolventul / The Graduate (1967) cu Dustin Hoffman. Proiecte noi vor avea loc şi la Secţia Germană a Teatrului Naţional din Sibiu. Pe lângă premiera din luna ianuarie a spectacolului Crăiasa Zăpezii / Die Schneekönigin, actorii Secţiei Germane se pregătesc anul acesta pentru producţii dintre cele mai diverse, printre care o adaptare după basmul Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte în regia lui Gavriil Pinte şi o montare după Fizicienii de Friedrich Dürrenmatt, în regia Ancăi Bradu. Mai mult decât atât, seria proiectelor one man show ale actorilor sibieni va continua şi în acest an, iar programul premierelor va fi anunţat pe măsura confirmării datelor.
 
Agenda de evenimente a anului cultural de la Sibiu va include, de asemenea, reluări ale celor mai îndrăgite producţii din repertoriul teatrului oferind o bună oportunitate de petrecere a timpului liber atât sibienilor, cât şi turiştilor, având în vedere că o parte din spectacolele Teatrului Naţional din Sibiu sunt supratitrate în limba engleză.
 
Anul 2012 a marcat un vârf al activităţii Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu, cu 300 de reprezentaţii jucate. Anul trecut actorii sibieni au prezentat şaisprezece premiere, dintre care patru producţii noi în parteneriat cu Centrul pentru Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacoelor (CAVAS) repertoriul Teatrului Naţional din Sibiu atingând un nou record cu 89 de spectacole active. În ciuda crizei economice şi a zilelor ploioase din timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, numărul spectatorilor a rămas ridicat, anul trecut fiind vândute 41.421 de bilete, dintre care 18.153 bilete au fost vândute cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari. În 2012 actorii sibieni s-au deplasat în douăzeci şi şase de turnee, dintre care cele mai importante la Festivalul Iberoamerican de Teatru de la Bogota (Aşteptându-l pe Godot în regia lui Silviu Purcărete, 29 martie - 2 aprilie 2012; Electra în regia lui Mihai Măniuţiu, 4 - 8 aprilie 2012), Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Călătoriile lui Gulliver coordonate de Silviu Purcărete, 17 - 20 august 2012), Maribor - Capitală Culturală Europeană 2013 (Faust în regia lui Silviu Purcărete, 7 - 8 septembrie 2012), Zilele Culturii Române la München (Operele complete ale lui Shakespeare pe scurt în regia lui Daniel Plier, 7 octombrie 2012) şi Seoul Performing Arts Festival Eu, Rodin în regia lui Mihai Măniuţiu, 3 - 4 noiembrie 2012). În 2012, producţia Ultima zi a tinereţii a Teatrului Naţional din Sibiu primea premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Galei UNITER. Tot în 2012, regizorul Silviu Purcărete a primit un trofeu Herald Angel pentru spectacolul Călătoriile lui Gulliver, iar la Galele FestCO de la Bucureşti, spectacolul D'ale carnavalului a fost premiat la categoria cea mai bună regie (Silviu Purcărete), cea mai bună scenografie (Dragoş Buhagiar) şi cel mai bun actor într-un rol secundar (Adrian Matioc). Contul facebook al teatrului (facebook.com/TNRSS) a continuat un trend bun cu peste 7.000 de fani, iar siteul teatrului (tnrs.ro) a înregistrat peste 30.000 de vizitatori unici. 

Lista premiere 2012

Încurcă-i drace! după Ray Cooney
regia: Şerban Puiu
premiera: 29 ianuarie 2012

Shakespeare sämtliche werke (leicht gekürtz) / Operele lui William Shakespeare pe scurt de Adam Long, Daniel Singer şi Jess Winfield
Secţia Germană - spectacol cu traducere în limba română
regia: Daniel Plier
premiera: 31 ianuarie 2012

Priveşte înapoi cu mânie! de John Osborne
co-producţie CAVAS
premiera: 8 martie 2012
 
Visul unei nopţi de Shakespeare după un scenariu de George Banu
regia: Gavriil Pinte
premiera: 5 mai 2012
 
Călătoriile lui Gulliver (exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift)
regia: Silviu Purcărete
premiera: 26 mai 2012
 
Scrisori de dragoste către o prinţesă chineză de Matei Vişniec
regia: Cristian Juncu
premiera: 28 mai 2012

O poveste japoneză
adapate de Masahiro Yasuda după o piesa originală de Chicamatsu Monzaemon
regia: Masahiro Yasuda
premiera: 27 septembrie 2012
 
Gegen die demokratie / Împotriva democraţiei de Esteve Soler
Secţia Germană - spectacol cu traducere în limba română
regia : Alexandru Dabija
premiera: 28 septembrie 2012
 
Chaos / Haos de Mika Myllyaho
Secţia Germană - spectacol cu traducere în limba română
regia: Johanna Adam
premiera: 29 septembrie 2012
 
Platonov de A.P. Cehov
regia: Alexandru Dabija
premiera: 14 octombrie 2012
 
O femeie singură după un text de Dario Fo şi Franca Rame
un spectacol cu Ioana Crăciunescu
premiera: 14 octombrie 2012

Ein schlüssel für zwei / Cheie pentru doi de John Chapman & Dave Freeman
Secţia Germană - spectacol cu traducere în limba română
regia: Şerban Puiu;
premiera: 15 octombrie 2012
 
Puţină rugină de Valentin Nicolau
co-producţie CAVAS
premiera: 22 octombrie 2012

Povara lui Ossi / Ossi's stein de Frieder Schuller
Secţia Germană - spectacol cu traducere în limba română
regia: Daniel Plier
premiera: 7 noiembrie 2012
 
Melodie varşoviană de Leonid Zorin
co-producţie CAVAS
premiera: 7 decembrie 2012

Sabotaj din iubire de Amelie Nothomb
co-producţie CAVAS
premiera: 9 decembrie 2012.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus