ianuarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Un pas în urma serafimilor, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu a fost selecţionat în secţiunea Talent Project Market, din cadrul celei de-a 11-a ediţii a Berlinale Talent Campus. Acesta va avea loc în perioada 9-14 februarie 2013, făcând parte din Berlinale Co-Production Market - piaţa de proiecte a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
 
Un pas în urma serafimilor este unul dintre cele 10 proiecte finaliste, alese din cele 214 înscrise şi singurul proiect românesc prezent în cadrul Berlinale Co-Production Market. Regizorul Daniel Sandu se va afla faţă în faţă cu importanţi co-producători şi finanţatori internaţionali alături de alţi talentaţi regizori debutanţi dar şi de regizori consacraţi care îşi prezintă proiectele în Berlinale Co-Production Market, cum sunt: Lucrecia Martel, György Pálfi, Rafi Pitts, Cristián Jiménez etc.
 
Filmul tratează tema universală a maturizării, printr-o poveste bazată pe evenimente reale. Prin intermediul personajului principal (Gabriel, 14 ani) publicul va pătrunde în universul ermetic al unui seminar teologic ortodox, locul unde se formează viitorii preoţi.

Personajul principal intră în acest seminar cu dorinţa de a deveni preot, dar descoperă un sistem guvernat de corupţie. Alături de alţi trei colegi, Gabriel formează un grup cu care începe sistematic să încalce toate regulile impuse în seminar, intrând astfel în conflict cu conducerea şcolii. Principalul lor adversar este părintele Ivan, un om ambiţios şi inteligent, dar care vrea să conducă seminarul prin intimidare şi turnătorie şi care face tot posibilul pentru a-i exmatricula pe cei care i se opun.
 
Producţia nu îşi propune să trateze probleme teologice, ci vorbeşte despre curajul şi dreptul tinerilor de a lua decizii, de a se opune unui sistem şi, dacă e necesar, să încalce reguli pentru a-şi proteja liberul arbitru. La 14 ani, copiii trebuie să decidă ce vor să devină în viaţă şi astfel să urmeze liceele potrivite. Dar ce se întâmplă dacă pe parcurs descoperă că nu au făcut alegerea potrivită? Personalitatea unui tânăr se dezvoltă în adolescenţă, atunci când tentaţiile vieţii sunt puternice. Cu atât mai periculos este atunci când tânărul respectiv trebuie să se supună unui cod moral, pregătindu-se pentru o misiune pentru întreaga sa viaţă.
 
Un pas în urma serafimilor este produs de HiFilm Productions, a obţinut sprijin pentru dezvoltare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei şi a fost nominalizat în cadrul concursului de scenarii HBO/TIFF. De asemenea, a fost selectat în cadrul CineLink Project Market Sarajevo şi Baltic Event Tallin, a participat la atelierul EKRAN organizat de Şcoala A. Wajda în Polonia şi a reprezentat în 2012 România în cadrul Producers Lab, organizat de către European Film Promotion, în colaborare cu Toronto Int'l Film Festival.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus