Radio România Muzical / ianuarie 2013
Discul de muzică clasică al anului 2013
Discul violonistului Liviu Prunaru şi al pianistei Dana Protopopescu, cuprinzând trei sonate de Edvard Grieg, a fost înregistrat în anul 2011 şi a apărut la Editura Casa Radio în decembrie 2012. Acesta este cel de-al doilea CD pe care cel doi în realizează împreună, după cel lansat în 2004 cu integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven.
 
Liviu Prunaru şi Dana Protopopescu - un duo redutabil

Cei doi artişti români au cariere impresionante în străinătate, după ce şi-au început studiile în ţară. S-au impus ca solişti de cotă internaţională, aplaudaţi pe scene importante ale lumii, colaborând cu dirijori şi solişti faimoşi, atât în interpretarea muzicii concertante, cât şi a celei camerale. Liviu Prunaru este în prezent concert-maestrul celebrei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam, fiind, de asemenea, activ şi în domeniul pedagogic, la Academia Menuhin, ca profesor şi director artistic. Violonistul a fost remarcat în anii 1990 prin câştigarea unor premii importante la Concursurile internaţionale "Rodolfo Lipizer" din Italia, "Roberto Molinari" din Elveţia şi "Regina Elisabeta" din Bruxelles. În aceeaşi perioadă a debutat la New York cu Orchestra Simfonică Juilliard, după ce a cucerit Marele Premiu la concursul "Juilliard Mendelssohn". Au urmat apoi şi alte succese - concerte alături de ansambluri renumite precum Orchestra Filarmonicii Regale şi Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica din Atena sau Orchestra Naţională Radio, colaborând cu dirijorii Yehudi Menuhin, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Yuri Simonov şi mulţi alţii. În ceea ce priveşte muzica de cameră, violonistul Liviu Prunaru alcătuieşte un duo redutabil împreună cu Dana Protopopescu, apreciata pianistă care se poate lăuda cu o bogată activitate discografică.
 
Critica de specialitate - despre interpretarea Sonatelor de Grieg
 
"Cunoscuţi pentru atracţia către investigarea unui repertoriu puţin cântat, pianista Dana Protopopescu, alături de violonistul Liviu Prunaru, mereu dornic de "provocări" artistice, au interpretat, în ultima vreme, cele 3 Sonate pentru vioară şi pian, de o bogăţie ideatică şi spirituală cuceritoare, impregnate de tot ceea ce îi este caracteristic lui Grieg, de ritmuri dansante, melodii de un lirism simplu şi cald, într-o scriitură variată, cu o paletă coloristică diversă, trecând de la o stare la alta cu măiestrie şi eleganţă, purtând însă permanent aura sensibilităţii autorului.

O relaţionare şi un sunet superb care se remarcă în Sonatele de Grieg înregistrate pentru Fonoteca Radio, gravate acum pe CD-ul care, cu siguranţă, se va înscrie printre preferinţele melomanilor, alături de integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven, editată de asemenea de Editura Casa Radio.

Violonistul Liviu Prunaru şi pianista Dana Protopopescu au o tehnică performantă şi o cunoaştere stilistică aparte, dar şi o anume sobrietate în interpretare, astfel încât se remarcă un permanent echilibru în colaborarea lor, în raportul de intensităţi, în expresie şi coordonarea sonoră, intuindu-şi intenţiile interpretative, cu rafinament şi profesionalism", notează pe booklet-ul CD-ului criticul muzical Anca Florea.

Pentru a asculta, a vota şi a avea acces la materiale video, consultaţi site-ul www.romania-muzical.ro/voteazadisculanului2013

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus