ianuarie 2013
Festivalul de film Berlin, 2013
Una dintre cele mai apreciate actriţe ale filmului românesc, Luminiţa Gheorghiu, concurează pentru trofeul Ursul de Argint acordat celei mai bune actriţe, la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (7 - 17 februarie 2013), cu nume celebre din cinematografia europeană, ca Juliette Binoche şi Catherine Deneuve.

Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecţia oficială a celei de-a 63-a ediţii a Berlinalei. Este, totodată, primul lungmetraj în care Luminiţa Gheorghiu are rol principal. 

Luminiţa Gheorghiu le reîntâlneşte în competiţia berlineză pe două dintre actriţele alături de care a jucat în trecut - Juliette Binoche, protagonista din Camille Claudel 1915, în regia lui Bruno Dumont, şi Isabelle Huppert, călugăriţă în La Religieuse, de Guillaume Nicloux. În atenţia juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminină, şi Catherine Deneuve (Elle s'en va, regia Emmanuelle Bercot), Rooney Mara (Side Effects, regia Steven Soderbergh) sau Nina Hoss (Gold, regia Thomas Arslan).

"Am jucat cu Juliette Binoche în Code inconnu, iar doi ani mai târziu am întâlnit-o pe Isabelle Huppert în Le temps du loup. Am fost teribil de impresionată de amândouă, dar, să fiu sinceră, nici nu mă aşteptam să fie altfel. Amândouă erau ca nişte şcolăriţe cuminţi care ascultau de Michael Haneke, dispuse să asculte şi să înveţe, de o modestie rară", povesteşte Luminiţa Gheorghiu. 

Despre rolul din Poziţia copilului, cel al unei mame posesive care se zbate să-şi apropie fiul (Bogdan Dumitrache) şi să-l scoată la liman dintr-o situaţie nefericită, spune că a fost unul dificil. Spectatorii o vor regăsi într-o altă ipostază - o femeie cu poziţie socială şi "relaţii". "E un rol complex şi foarte bine scris, care îţi deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cât de bine au surprins scenariştii acest moment pe care orice mamă cred că l-a trăit. Nu ştiu cum o vor vedea ceilalţi, dar mie Cornelia mi se pare o victimă, pentru că dragostea asta totală şi necondiţionată care o inundă, poate un pic bolnăvicioasă, se întoarce împotriva ei", explică actriţa, aflată la a doua colaborare cu regizorul Călin Peter Netzer după rolul secundar din debutul Maria (2003).

Poziţia copilului va intra pe marile ecrane din întreaga ţară pe 8 martie 2013.

Luminiţa Gheorghiu (63 de ani) şi-a început cariera acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producţii ale Noului Cinema Românesc. A avut roluri secundare memorabile în Moromeţii (1988), de Stere Gulea, şi Code Inconnu (2000), în regia lui Michael Haneke. De-a lungul timpului, a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti. Performanţa sa în rolul asistentei din Moartea domnului Lăzărescu (2005), în regia lui Cristi Puiu, a fost răsplătită cu Premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Namur şi Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles. În 2010, a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru rolul secundar din Francesca, în regia lui Bobby Păunescu.


Poziţia copilului intră în cursă pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, unele regizate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Jafar Panahi, Ulrich Seidl, Bruno Dumont sau Danis Tanovic. Pelicula vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

În distribuţia filmului, alături de Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno pentru rolul din Din dragoste cu cele mai bune intenţii, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul şi sound design-ul îi aparţin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul - de Cristian Tarnoveţchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roşeanu şi Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer şi Ada Solomon.

Poziţia copilului este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus